basti píše:Upřesnil bych, že pouze bezzrcadovky od Canonu/Nikonu mají šílenou nevýhodu v nekompatibilitě a mizerném výběru objektivů.
Na m4/3 existuje cca 100 objektivů a výběr je nesrovnatelně větší než objektivy dělané přímo na APS-C/DX. Na Fuji je také obrovský a kvalitní výběr. Navíc je u mnoha z nich poměr cena/výkon úplně jinde než obdobné na C/N.
Upozorňuju, že jak s DX tak m4/3 mám celkem dost zkušeností, takže mám velmi přesnou představu co a jak fotí. Setové objektivy Canon/Nikon patří poměrem cena/výkon k těm vůbec nejhorším na trhu.
A odpověď "kup si fullframe" je prostě blbost - ten levnější a menší nemá proti profi bezzrcadlovce (stejná cena) žádnou výhodu a pořád je citelně větší a těžší, ten dražší je zas cenově raketa a o rozměrech a váze se nebavíme. Obdoba profi mirror-less na FF je cca 2x větší a 3x těžší. Problém není až tak tělo, ale právě velikost a váha objektivu.
Nic proti výše uvedenému. Jen mne zaráží jak se dnes neustále operuje s váhou a pohodlím fotografa aby výsledkem byly umrněné obrázky v trendy rádoby retro stylu... Na microstock je dnes už i toho mobilu škoda, ale na seriozní práci si nedovedu představit nic jiného než klasickou zrcadlovku, ať už crop, nebo full frame, případně střední formát. Váha je v tomto případě to úplně poslední co mne zajímá...