vektor mimo plátno a Clipping mask

O tvorbě grafiky (vektory, bitmapy, fraktály, 3D rendery) a různých grafických programech - Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw

vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod sentio » 11. únor 2017 19:41

Hoy na SS mi odmítli vektor s tímto odůvodněním:

EPS Format -- EPS file must be compatible with Illustrator version 8 or 10.
Artboard -- Vector is either too large or too small on the artboard.
Clipping Mask Issue -- Please apply clipping mask or edit EPS file to match JPEG crop.

mohu se zeptat, co z uvedených věcí je tím problémem

1) v obrázku jsou plochy přes sebe (bez průhlednosti)
2) tyto plochy jdou i mimo plátno (tipuji, že zde je zakopaný pes)
nebo ještě něco?

Něco jsem študoval zde (http://petr.vaclavek.com/article/653/pr ... pping-mask) ale moc moudrý z toho nejsem, asi je to proto, že nevím co to přesně "clipping mask" znamená...
používám Affinity Designer
Přílohy
Affinity_plochy.png
Affinity_plochy.png (168.55 KiB) Zobrazeno 972 krát
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
sentio
 
Příspěvky: 80
Registrován: 15. říjen 2015 08:31

Reputace: +17

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Anika » 11. únor 2017 20:30

clippin mask je ořezová maska.
Ano, vadí jim, že obraz přesahuje plátno, máš to upravit nebo oříznou tou ořezovou maskou.
S tím formátem ti neporadím, zřejmě je potřeba při exportu něco nastavit, aby výsledný eps byl kompatibilní s eps 8 nabo 10.
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
Anika
 
Příspěvky: 1607
Registrován: 11. červenec 2013 18:40

Reputace: +259

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod shalom3 » 11. únor 2017 20:57

Problém bude zřejmě v tom, že pokud oni otevřou ten eps v AI, tak AI nedovede přizpůsobit velikost a orientaci plátna. Podle všeho tvůj obrázek je A4 vodorovně, ale v AI se to otvírá do plátna A4 svisle, takže to přečnívá.
Zkus obrázek v Affinity zpracovat takto:
1. Vytvořit Artboard pomocí Artboard tool (2. ik shora), nastavení Size = dokument, pak tlač. Insert artboard.
2. Nech artboard označený a zruš vpravo nahoře zatržítko u Lock children.
3. Zmenši celý obrázek tažením za rohovou značku (držet Shift, aby se neměnil poměr stran). Zmenši ho aspoň tak, aby delší strana v panelu Transform byla menší než 210 mm.
4. Do eps exportuj s nastavením Postscript level = 2, Area = Artboard1.

Když tak dej pak vědět. Už jsi dal na fotobanky nějaké vektory z aff designu nebo je toto první?
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
shalom3
 
Příspěvky: 2211
Registrován: 1. březen 2014 22:50

Reputace: +447

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod sentio » 11. únor 2017 21:30

Na SS je to druhý obrázek: jeden prošel (tam nic nepřetahovalo plátno)
ale na Fotolii vzali vše a už se i něco prodalo...
https://eu.fotolia.com/p/205852463

rozhodně zkusím Tvé doporučení, jsem dlužník
Váňa
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
sentio
 
Příspěvky: 80
Registrován: 15. říjen 2015 08:31

Reputace: +17

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Vero » 26. duben 2017 20:48

Ahoj,

doufám, že nevadí, když přihodím svůj dotaz sem...

Začínám se učit kreslit vektorovou grafiku (AI) a narazila jsem na problém při tvoření ořezové masky. Když udělám finální obrázek - mám přehledně popsané vrstvy (stáhla jsem si na Shutterstocku pár vektorů zdarma, abych viděla, jak to mají "upravené" ostatní a předpokládám, že to je proto, aby se s tím případnému kupci líp pracovalo). Ve chvíli, kdy vytvořím ořezovou masku, se mi ale všechny jednotlivé tahy hodí do jedné vrstvy, ty popsané vrstvy zůstanou prázdné a je to tak akorát á la "aby se v tom prase vyznalo"... Nevíte někdo, co s tím?
Hodnocení: 0
Vero
 
Příspěvky: 38
Registrován: 8. září 2016 12:08

Reputace: +3

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Bananaboy » 26. duben 2017 21:01

Vero píše:Nevíte někdo, co s tím?

Víme... Všetky ťahy dávaj ako podvrstvy do jednej nadradenej vrstvy. Jednotivé ťahy objektu sa nikdy nerobia ako hlavné vrstvy!
Hodnocení: 0
Adobe Illustrator CS5 | NIKON CoolPix P510
Uživatelský avatar
Bananaboy
 
Příspěvky: 2848
Registrován: 8. duben 2013 19:18
Bydliště: Slovensko

Reputace: +660

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Ravennka » 26. duben 2017 21:03

Pokud se s tím chceš drbat, tak můžeš každou vrstvu ořezat zvlášť, a tak Ti zůstanou "správně" :) ale jestli to není moc velká prasárna (nějaká supersložitá grafika), tak to nech v té jedné ořezané vrstvě, je to dost obvyklá praxe.
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
Ravennka
 
Příspěvky: 4479
Registrován: 14. červenec 2013 11:56

Reputace: +738

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Vero » 27. duben 2017 07:41

Bananaboy píše:
Vero píše:Nevíte někdo, co s tím?

Víme... Všetky ťahy dávaj ako podvrstvy do jednej nadradenej vrstvy. Jednotivé ťahy objektu sa nikdy nerobia ako hlavné vrstvy!


Jednotlivé tahy jako hlavní vrstvy nemám. Mám je v podvrstvách. Jde mi o to, že se mi po ořezu hodí všechny pod jednu hlavní vrstvu a na stejnou úroveň a je v tom chaos...
Hodnocení: 0
Vero
 
Příspěvky: 38
Registrován: 8. září 2016 12:08

Reputace: +3

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Vero » 27. duben 2017 07:44

Ravennka píše:Pokud se s tím chceš drbat, tak můžeš každou vrstvu ořezat zvlášť, a tak Ti zůstanou "správně" :) ale jestli to není moc velká prasárna (nějaká supersložitá grafika), tak to nech v té jedné ořezané vrstvě, je to dost obvyklá praxe.


Drbat se mi s tím teda rozhodně nechce :D Ale vzholedem k trochu mi to kazí radost z toho, že je to dodělaný do konce, tak to asi udělám...

Rozhodně dík za radu, jdu to vyzkoušet.
Hodnocení: 0
Vero
 
Příspěvky: 38
Registrován: 8. září 2016 12:08

Reputace: +3

Re: vektor mimo plátno a Clipping mask

Příspěvekod Vero » 27. duben 2017 07:59

Jo, tak to mám, děkuju hrozně moc!
Hodnocení: 0
Vero
 
Příspěvky: 38
Registrován: 8. září 2016 12:08

Reputace: +3

Další

Zpět na O grafice nejen vektorové