Animer - 2D obrázkový animátor

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Animer - 2D obrázkový animátor

Příspěvekod PandaWild » 16. srpen 2015 18:06

Panda studio uvádí nový hit - 2D obrázkový animátor Animer ! :D

http://www.breatharian.eu/Animer

V poslední době se tu dost zabývalo otázkou tvorby videí. Proto jsem vytvořil program, kterým se dají snadno tvořit videa animací obrázků. Program je ještě ve vývoji, zatím jen jako předverze 0.9 beta. Funkčnost by měla být už plná, ale budu ještě další týden testovat, sepisovat nějaký návod (zatím využijte popisky k tlačítkům na dolní liště) a zkoušet v tom něco vytvořit, takže zatím jen pro zájemce co by si s tím chtěli pohrát a případně hlásit nalezené chyby. Při používání si projekt raději častěji zálohovat, nevím ještě zda je ukládání spolehlivé.

Co to vyžaduje a umí:

Do scény se umístí obrázky (mohou být s průhledností), ty lze posouvat, otáčet, měnit velikost atd. Změny se provádějí na časové ose, program interpoluje hodnoty mezi klíčovými snímky. Obrázky lze připojovat k jiným obrázků (=rodič) a tak provádět složitější transformace.

Program vyžaduje OpenGL a videomód 1280x720 nebo vyšší. Mělo by to jet i pod Wine, ale raději používat menší obrázky kvůli nárokům na paměť.

Lze používat obrázky PNG (s průhledností), TGA, JPG nebo BMP, ale obrázky je nutné před použitím VŽDY zkonvertovat přiloženým programem AnimerPic do interního formátu BMP (to proto, že program je psaný v Petrovi) - je to sice konzolový program, ale lze ke konverzi použít přiložený dávkový soubor. Lze použít i video - zkonvertuje se do obrázků (k hromadné konverzi lze použít dávkový soubor conv_all.bat) a ty se načtou jako sekvence.

Obrázky zabírají dost místa v paměti, je proto potřeba velikostí a množstvím obrázků šetřit (příp. kontrolovat Správcem úloh kolik program žere paměti). Když se načte opakovaně stejný obrázek, program použije cachovaná data a obsazená paměť se tím nezvětší. U delších video sekvencí raději použít mód "video" - každý snímek videa se načítá až ve chvíli zobrazení, nenačítá se celé video do paměti.

Výstup z programu je posloupnost TGA obrázků - do videa se zkonvertují pomocí VirtualDub.
Přílohy
Animer.gif
Animer.gif (23.86 KiB) Zobrazeno 13661 krát
+Sagi Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2005

Re: Animer - 2D obrázkový animátor

Příspěvekod Bananaboy » 16. srpen 2015 19:53

Vďaka Panda Studiu za nový programček! :D

Ako skalný fanúšik tvojich programov som Animer ihneď koštnul, ale natrafil som na malý problém. Píšeš, že ten konverter konvertuje aj JPG obrázky. To sa mi ale nepodarilo. Zatiaľ mi to skonvertovalo iba obrázok PNG a aj ten som musel najskôr premenovať na image.png, pretože inak mi to skonvertovať nešlo. Tak neviem. Buď niečo robím zle, ale Windows nedovoľuje mať v priečinku viac obrázkov s rovnakým názvom image.png. Vytvárať samostatné zložky pre každý obrázok s názvom image.png mi príde trochu nepraktické. To už nehovorím o tom, že časom by v tom bol poriadny bordel. :lol:

Ako na to, aby to skonvertovalo obrázok s hocijakým názvom a aj formát JPG?
Hodnocení: 0
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod PandaWild » 16. srpen 2015 20:08

Aha, ne-DOS uživatel. :D Asi budu muset do toho konvertoru doplnit grafické rozhraní.

AnimerPic.exe je konzolový program, kterému se v příkazovém řádku zadává jméno vstupního a jméno výstupního souboru. Např. se z příkazového řádku zadá: "AnimerPic image.png image.bmp". Aby nebylo nutné používat příkazový řádek, může být snadnější použít dávkový soubor ve kterém je ten příkaz uvedený a ten dávkový soubor se jen "odklepne". Soubor conv.bat je příklad dávkového souboru pro konverzi. Když ho otevřeš v textovém editoru, uvidíš v něm příkaz "AnimerPic image.png image.bmp", což znamená, že zkonvertuje soubor image.png na image.bmp. Pokud chceš použít jiná jména souborů (a nechceš to zadávat z příkazového řádku a nechceš přejmenovávat soubory), tak ta jména souborů můžeš upravit v tom conv.bat a soubor pak spustit aby se konverze provedla.

Jiná možnost (snazší) je použít hromadné zpracování souborů, co umožňuje příkazový řádek. Příklad takového dávkového souboru je conv_all.bat. Spuštěním se zkonvertují všechny obrázky ze složky img do složky bmp. Takže bych doporučoval - vytvořit složku img, do ní nakopírovat všechny potřebné obrázky (BMP, JPG, TGA, PNG). Pak spustit soubor conv_all.bat. Ten vytvoří složku bmp a do ní zkonvertuje všechny obrázky ze složky img. V animátoru potom otevírat soubory ze složky bmp. Nevadí když se do img přidá další obrázek a konverze se spustí znovu.

Asi bych měl k programu připravit nějaký ukázkový příklad animace. A nějaké tutoriály.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 16. srpen 2015 21:13

Vďaka za vysvetlenie. Fungujú obidva spôsoby. Aj ten s conv.bat, ale ten sa asi moc neuchytí u širšej verejnosti. Zapisovať do bat súboru každý obrázok, obzvlášť ak má dlhší názov, napríklad "totojemojsupernajlepsiobrazok15665224479X-5689". No neviem... neviem... :lol:

Druhý spôsob s conv_all.bat je rýchlejší. Tam je to O.K.

Ešte som spozoroval jednu zaujímavosť. Keďže píšeš, že to zaberá dosť pamäti, tak som začal s testovaním malých obrázkov. Použil som svoje staršie avatary s rozmermi 90x90 pixelov a 80x80 pixelov. Po konverzii mi to spravilo bmp obrázky s rozmermi 128x128 pixelov a zdeformovalo ich. U obrázku s bielym pozadím to až tak nevadí, ale pri obrázku s farebným pozadím to vyzerá divne. Po načítaní obrázkov do Animeru je to v poriadku, tak neviem, či to mám považovať za chybu, alebo nie.

Pridám ukážky, aby bolo vidieť, čo tým myslím.

ukazka_jpg.jpg
ukazka_jpg.jpg (62.77 KiB) Zobrazeno 13589 krát
Bananaboy

Příspěvekod PandaWild » 16. srpen 2015 21:22

To je právě ten interní formát. :-) Možná jsem to měl přejmenovat jinak než BMP, aby na to lidi nekoukali.

Program vykresluje obrázky jako textury (pomocí OpenGL 3D rozhraní). Což vyžaduje, že obrázky musí mít rozměr mocniny 2. Ten konvertor AnimerPic rozšíří obrázek na rozměr mocniny 2 a aby se zachovalo správné zobrazení hran (aby obrázek neměl např. černou hranu, protože texely textur se interpolují sousedními body), tak ty nové prostory vyplní okrajovými body. Ten zkonvertovaný BMP pak navíc obsahuje informaci o velikosti původního obrázku (což v běžném BMP není) aby Animer věděl jak obrázek oříznout. Navíc podporuje i alfa průhlednost (což BMP běžně nepodporuje), proto ten BMP při prohlížení zdánlivě neobsahuje to co má - ale to je takhle záměrně.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 16. srpen 2015 21:56

Mám prvý návrh na vylepšenie do budúcej verzie.
U tej výšky a šírky ktoré slúžia na zväčšovanie/zmenšovanie obrázku by možno pomohlo, keby tam bola zámka na uzamknutie pomeru strán, aby sa dal obrázok zväčšovať a zmenšovať aj proporcionálne bez deformácie. Alebo aj percentuálne zväčšovanie/zmenšovanie by mohlo časom byť. Napríklad by som chcel na ďalšom kľúčovom snímku obrázok o 50% menší a program by to sám dopočítal na polovičný rozmer.
Bananaboy

Příspěvekod PandaWild » 17. srpen 2015 02:50

Jo to by se mohlo doplnit.
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 26. srpen 2015 22:59

Dokončil jsem finální verzi 1.0 programu Animer - odladěny chyby, vylepšeny funkce, sepsána nápověda a tutoriály: http://www.breatharian.eu/Animer/

Na odkazu je kromě nové verze programu:

- tutoriál "Skákající míč"
Obrázek

- tutoriál "Vlak na cestách"
Obrázek

Obrázek

Na fotobanky jsem posílal teprve dneska, tak zatím teprve první video přijaté na Fotolii: https://eu.fotolia.com/id/89985280

Docela mě potěšilo, že se s tím dělá docela dobře a snadno a i videa 4k jsou snadná. Myslím, že zde jsou velké možnosti k tvorbě. Takže grafici - už se nevymlouvat a makat! :D
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 27. srpen 2015 05:58

Ďakujem hlavne za tie ukážky. Už som zvažoval, že si o nejaké napíšem, pretože pár dní som rozmýšľal ako by sa dal Animer použiť v praxi a nič rozumné mi nenapadlo. Takto aspoň vidím, že sa s ním dajú tvoriť moc pekné veci.
Bananaboy

Příspěvekod Lenka » 27. srpen 2015 09:58

Jéééé :-D Bude novej... talpa. Číňani ti ruce utrhají. :-D
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Další

Zpět na O videu a jeho tvorbě