Začátečnické dotazy

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Začátečnické dotazy

Příspěvekod Chriss157 » 19. říjen 2016 11:22

Ahoj všem uživatelům fóra,
zaujala mě možnost přivýdělku přes fotobanky. Celkem dost jsem toho přečetl a stále nabírám kvanta informací. Nejvíce jsem se rozohnil pro tvorbu vektorových děl. Jak už to bývá, hned na začátku jsem se zasekl na několika bodech:

1. Pokud na SS, nebo na jinou fotobanku nahraji kupříkladu 100 děl a 3 roky se tomu nebudu věnovat, zůstanou na fotobance "pracovat", nebo je budou postupně promazávat? Popř. jak mechanizmus funguje?
2. Prozatím nechci kupovat adobe, rozhodl jsem se tedy něco vytvořit v Inkscape. Mám několik prací hotových, nyní bych je chtěl nějak převést do EPS souboru. Jaká je nejjednodušší cesta?

Díky za jakoukoliv odpověď.
Hodnocení: 0
Chriss157

IP: 90.177.236.1xx

Reputace: 0

Re: Začátečnické dotazy

Příspěvekod Anika » 19. říjen 2016 11:31

Ahoj,
obrázky tam zůstanou ležet a vydělávat, ale obvykle pomalu zapadnou (někdy rychle, ba i hned :lol: ).
Převod souborů z inkscape do eps je elkem složitá záležitost, než to člověk postupně pobere. Je tam dost věcí, které nelze použít, průhlednost, gradienty, na gradienty ale existuje nějaký plugin, se kterým to zase jde a tak podobně. Já s tím už delší dobu nedělám, takže aktuální stav neznám, ale proti ilustrátoru jsou tam dost omezené možnosti. Hodně se to tu probíralo, je třeba projít fórum, všechno tu už je.Exportuje se přímo z ink., ale pokud je to pořád jako to bývalo, tak ink. to zpětně neumí otevřít a zkotrolovat. Na to se používá ghostview. Ale snad někdo bude vědět víc, taky by mě zajímalo, jak se tohle vyvinulo, jesli vůbec.
Platí, že jednoduché vektory bez efektů, průhlednosti a přechodů nedělají problémy. Někomu to bohatě na tvorbu stačí a jinému zase ne, záleží, jak a co kdo tvoří.
A vždycky je tu možnost posílat to jen jako jpegy.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod shalom3 » 19. říjen 2016 11:39

ad 1)
100 obrázků je prakticky nic. Může se stát, že během tří let se občas nějaký prodá. Přirozeně budou zapadat hlouběji a hlouběji pod příkrov každodenně přidávaných obrázků.
ad 2)
Zkoušela jsem Inkscape a dále ještě Affinity (beta verze pro Windows). Oba programy jsou celkem příjemné na práci, ale problémy zpravidla nastanou právě při převodu do eps. Některé techniky tam vytváří bitmapy, to pak fb vyhazují. Pro Inkscape existuje vcelku schopný plugin pro převod do eps kompatibilního s AI (ale není úplně 100% kompatibilní).
Co se týká Affinity, tak při exportu do eps vzniknou bitmapy i při použití barevných přechodů. Jediný způsob , jak to obejít, je export do SVG a následně to otevřu ve starší verzi AI a přeuložím do eps10.
+ypres.bass Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Chriss157 » 19. říjen 2016 12:08

Díky za svižné odpovědi :-)
ten GS view mi pomohl hodně. Řeší mi to problém se zpětnou kontrolou. Nejsem si ještě jistý při ukládání do EPS v Inkscape. Vyskočí tam tento formulář s přesnějším nastavením budoucího souboru.
Hledal jsem na zahraničních zdrojích, ale nic kloudného jsem nenašel.

Restric to PS level: PostScript level 3

Převést texty na křivky? (ano - ne)
EPS + LaTeX: Omit text in EPS, and create LaTeX file (ano - ne)
Rasterize filter effects (ano - ne)

Resolution for rasterization (dpi): 90 ?

Output page size : Use documents page size / Use exported objects size

Bleed/margin (mm): standardně nastaven 0,0, nechat?
Limit export to the object with ID: standardně nenastaveno nic.

Díííííky ;)
Chriss157

Příspěvekod shalom3 » 19. říjen 2016 12:20

Přece jen myslím, že bylo lepší pro export do eps použít ten plugin:
http://primandras.hu/inkscape-ai-compat ... -exporter/
(pokud si dobře vzpomínám, při normálním převodu z Ink se u gradientů vytváří také bitmapy, což ten plugin umí).
Texty každopádně převádět na křivky, to dělám raději už v originálním obrázku. Nepřevedené testy vyhazují.
shalom3

Příspěvekod Anika » 19. říjen 2016 12:22

Restric to PS level: PostScript level 3 ANO

Převést texty na křivky? (ano - ne) - Pokud není převedeno už při tvorbě, ANO, texty se nesmí v eps vyskytovat.
EPS + LaTeX: Omit text in EPS, and create LaTeX file (ano - ne) - To nemá význam na nic.
Rasterize filter effects (ano - ne) - NE

Resolution for rasterization (dpi): 90 ? Nezáleží na tom, nic rastrovaného v souboru být nesmí.

Output page size : Use documents page size / Use exported objects size - První volba vyexportuje celou stránku, druhá jen objekt, ale nevím, co je lepší. Objekty by neměly plátno přesahovat. Bezpečné je dělat plátno tak někde okolo 500 x 500px, větší vektory editorům lezou přes plátno a zamítají to. Otvírají to v něčem jiném a není to úplně kompatibilní.

Bleed/margin (mm): standardně nastaven 0,0, nechat? - Asi jo.
Limit export to the object with ID: standardně nenastaveno nic. - Tohle by exportovalo jen vybraný objekt, nezadávat nic.
Anika

Příspěvekod Chriss157 » 19. říjen 2016 12:26

Díky, za přínosné odpovědi. Trochu se s tím večer potrápím a dám vědět.
Chriss157

Příspěvekod shalom3 » 19. říjen 2016 13:31

Ještě k té velikosti, když jsem testovala Ink, tak mě tady dobří kolegové upozorňovali, že velikost plátna musí být do toho limitu, který udává Anika. Nikdo sice moc neví, proč to tak je, když vektory jsou tu od toho, aby si je každý mohl po libosti zvětšit/zmenšit, nu, ale je to tak. ;)

Doporučila bych Ti také přece jen vyzkoušet Affinity, je to hodně intuitivní program, mají na stránkách dobré diskusní fórum a krátké srozumitelné tutoriály, po jejichž shlédnutí jsem byla víceméně schopná v tom kreslit. viz odkaz https://affinity.serif.com/en-us/
shalom3

Příspěvekod Anika » 19. říjen 2016 13:50

shalom3 píše:Ještě k té velikosti, když jsem testovala Ink, tak mě tady dobří kolegové upozorňovali, že velikost plátna musí být do toho limitu, který udává Anika. Nikdo sice moc neví, proč to tak je, když vektory jsou tu od toho, aby si je každý mohl po libosti zvětšit/zmenšit, nu, ale je to tak. ;)

Doporučila bych Ti také přece jen vyzkoušet Affinity, je to hodně intuitivní program, mají na stránkách dobré diskusní fórum a krátké srozumitelné tutoriály, po jejichž shlédnutí jsem byla víceméně schopná v tom kreslit. viz odkaz https://affinity.serif.com/en-us/

Je to proto, že když se vektor z ink. otevře v ilustrátoru, nepřenese se nastavení velikosti plátna, a často to vyleze přes, což je důvod k zamítnutí. Ilustrátor si tam dodá jinou velikost plátna. Když to přesahuje, editoři to vyhodí.
Anika

Příspěvekod shalom3 » 19. říjen 2016 16:18

Já vím, že na tohle jsou vysazení speciálně na SS. Ale na druhé straně, pokud si někdo znalý práce v AI aspoň natolik, jako já, ten obrázek otevře, tak je hračka si ho zmenšit/posunout, jestliže nějakým způsobem přesahuje. ;) (myslím, že jiné fotobanky na to tak moc nedbají)
shalom3

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky