Adobe illustrator

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Adobe illustrator

Příspěvekod Koblihate » 28. listopad 2020 19:28

Ahoj, stalo se mi, když přeukládám v illustratoru CS5 na JPG, tak mi na JPG zůstane na jedné nebo dvou stranách tenká černá čára na okraji. U pár souborů mi stačilo v AI posunout s motivem a udělat artboard znova, uložit a dobrý..ale u některých problém zůstavá?? Nemáte nápad čím to může být,,díky Koblihate :roll:
Hodnocení: 0
Koblihate

IP: 185.236.161xx

Reputace: 0

Re: Adobe illustrator

Příspěvekod Bananaboy » 28. listopad 2020 19:38

U CS5 blbol výstup do JPG. Robilo to aj mne a aj Petr (admin) o tom písal článok (žiaľ neviem ten článok nikde nájsť). Možno je to aj tvoj prípad. Mne vtedy pomohol upgrade na CS5.1.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod PandaWild » 28. listopad 2020 19:45

To je kvůli průhlednosti na okraji. Okrajový pixel obrazu se interpoluje se sousedním pixelem, kterým je pozadí = černá barva s max. Střed posledního pixelu má sice správně průhlednost 0%, ale okraj pixelu (vzdálenost 1/2 pixelu od středu pixelu) se interpoluje s pozadím a má výsledně průhlednost 50%. Při exportu do JPG se průhlednost odstraní položením na černé pozadí, tj. pozadí může na okraji prosvítnout.

Odstranění by mělo spočívat v nepatrném zvětšení kresby přes okraj plátna nebo podložením neprůhledného pozadí, ale asi někdo poradí lepší řešení (Bananaboy tu mezitím radí asi líp). Já pro export používat Photoshop a ten to asi řeší líp, tento problém se mi tam neobjevoval.
PandaWild

Reputace: +1981

Příspěvekod Bananaboy » 28. listopad 2020 20:27

PandaWild píše:(Bananaboy tu mezitím radí asi líp).

Ne ne. Ja som si to zle prečítal. On ten CS5 robil náhodné čiary v exporte, ale Koblihate píše, že jemu to robí len na okrajoch, tak to bude asi skôr ten prípad, ktorý popisuješ ty.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod Koblihate » 28. listopad 2020 20:51

Jak to hází čáry v obrázku, tak to řešim další vrstvou a je to v pohodě. panda mi dal dobrý nápad. Zvětšení kresby nebo podložení nezabralo, ale dal jsem to do souřadnic na celé pixely a je to cajk, díky :)
Koblihate

IP: 185.236.161xx

Reputace: 0

Příspěvekod admin » 28. listopad 2020 21:25

Koblihate píše:Jak to hází čáry v obrázku, tak to řešim další vrstvou a je to v pohodě. panda mi dal dobrý nápad. Zvětšení kresby nebo podložení nezabralo, ale dal jsem to do souřadnic na celé pixely a je to cajk, díky :)

Pohraj si s volbou align to pixel - možná by stálo za to, aby pozadí bylo zarovnané na pixel. Já se s tím občas taky setkal, ale nějak jsem to pro fotobanky neřešil. Možná za to taky může že máš dvě vrstvy nad sebou a na okrajích prosvítá ta spodní...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +582

Zpět na Diskuse pro nováčky