Zdravím,
Prosím o radu skúsenejších prispievateľov. Rozmýšlam nadtým, že začnem prispievať do FB v 2022, ale informácie ktoré som zatiaľ našiel ma v princípe odrádzajú s tým vôbec začať
V prvom rade chcem povedať, že nie som "profesionálny fotograf" - som hobysta. Mám svoju DSLR, jeden objektív a statív
žiadne domáce štúdio ani štúdiové osvetlenie. A preto som rozmýšlal ci je napríklad taký Shutterstok miesto vhodné na moje fotky z dovoleniek. [Nejde o turistické fotky ale skutočné landcape/cityscape snímky za ktorými nejaká ta práca je - vrátane hodín čakania na krasne západy
]
A tu nastáva problém. Veľká časť fotiek pozostáva z Hradov, zámkov [Napr. Niedzica v Polsku] alebo vo všeobecnosti iných objektov spadajúcich pod "landmarks" - budovy, namestia etc., alebo napríklad večerný osvetlený cityscape nejakého mesta [napr. Florencia s Duomom]. V tomto prípade samozrejme k ničomu nemám podpísaný Property release
A vo vacsine prípadov ani nemám informáciu či takú fotku smiem alebo nesmiem použiť pokial vyslovene sem tam niekde nenájdem vyslovené NIE [Ako napríklad zámok Lednice]
Uvedomujem si, že existuje nieco ako EDITORIAL USE ONLY. V takom prípade nepotrebujem mat podpísaný žiaden release avšak niekde som čítal, že takú fotku nesmiem upravovať - čo je v mojom prípade nemožné lebo vždy snímku podexponujem alebo treba tú oblohu zvyrazniť
Takže abych to zhrnul do otázky. Ako je to vlastne so stock fotkami a budovami [či už ide o landmark, cityscape alebo akúkoľvek obytnú budovu v obrázku]? Je povolené ich pridávať, ale iba ako Editorial? Do akej miery je v takom prípade povolená úprava takej fotky? Ako príklad na konci príspevku pridám náhľad spomínanej fotky Niedzice.
Majú Hrady a Zámky, ako napríklad ten Lednický právo na to zakazovať fotku aj ako Editorial/vzdelavacie učely only?
Taktiež mám napríklad dilemu s touto fotkou. Strašne rád by som ju použil avšak ako som spomínal predtým. Prešla určitými úpravami [vrátane samotného "slnka"]. K osobám na obrázku nemám samozrejme Model release ale ide o siluety. A hlavný kamen úrazu je ten panel so zeleným svetlom. Ide o Art installation "Greeting to the Sun" v Zadare, Chorvátku - takze tie solarne panely majú nejakého svojho autora. Tým pádom Commercial use asi padá, nakoľko jeho zvolenie určite nemám
Je ale niečo takéto stále možné bezpečne uverejniť pod Editoriálom?
V princípe je asi jasné prečo sa to pýtam. Určite nechcem pre zárobok 20 centov mať ma krku žalobu o 500 000€
V prípade ak tu už taká otázka bola tak sa ospravedlnujem ale nenasiel som. Ďakujem za odpoved