Fotobanky a nezletilí (danění)

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Fotobanky a nezletilí (danění)

Příspěvekod Cherr » 18. duben 2020 16:03

Dobrý den,
Není mi 18 let a chtěla bych začít prodávat na fotobankách. Mám slušnou kupu kvalitních fotek a tak jsem se rozhodla nějak začít. Mám účet na Shutterstocku pod jménem mého zákonného zástupce (se souhlasem samozřejmě). Je to takový společný účet, a teď k věci.
Mým hlavním problémem je, že nerozumím, jak fungují u fotobanek daně. (Projížděla jsem snad všechno, ale nevím vše.) Samozřejmě nechci abych dlužila velké částky za například podvod, o kterém bych nevěděla. Otázky jsou HLAVNĚ určené pro ty, co si fotobankama vydělávají a rozumí tomu !
Budu moc ráda, pokuď mi jich zodpovíte aspoň pár, předem díky ! :D

1. Musím být OSVČ abych mohla legálně podnikat ? (Nebo jestli musí být OSVČ máma, když vezmeme v potaz že má pravidelný příjem a focení by se bral jako přivýdělek)

2. Vezmeme si, že jsem si úspešně udělala OSVČ, mám živnosťnák a co pak ? Co když vydělám první měsíc 10 dolarů, ale stát bude po mně chtít 4 tisíce na daně ? Nebo se ty daně platí určité % z HLAVNÍHO PŘÍJMU STUDENTA ?

3. Vezmeme si, že OSVČ si udělá máma a bude mít focení jako přivýdělek. Četla jsem, že 6 000 měsíčně max a nemusí se to hlásit. Platí se z téhle sumy pojištění (když máma má hlavní příjem) nebo dokonce i odvody ? To se pak přece musí hrozně prodělat, ne ? A co když překročím sumu 10 000 ?

4. Vezmeme si, že OSVČ si udělal přítel, který je plnoletý a je stundetem. Zase ta stejná otázka. Když vydělá ročně POD 15 000 tisíc (Četla jsem že pod 15 000 ročně z hlavního příjmu se nemusí odvádět daně státu) - Musí se platit pojištění, odvody a podobně ?

PROSÍM, napište mi, jak jste začali VY ! Nemám ponětí, jak to funguje. V mojí rodině NENÍ žádný podnikatel. Je vůbec možné, abych neprodělávala velké sumy ?

Děkuji za odpovědi a prosím pište mi sem své poznatky, jak jste začali vy a jak jste vydělávali
Popřípadě mi prosím poraďte, jak mám začít, nebo jak má začít máma.

Děkuji !
Hodnocení: 0
Cherr
 
IP: 62.209.230.xx

Reputace: 0

Re: Fotobanky a nezletilí (danění)

Příspěvekod Egeris » 18. duben 2020 16:14

Ahoj, no v první řadě bych asi počkal, až ti bude 18, zvlášť pokud je to za chvíli. On přepis vlastnictví portfolia není zas tak jednoduchá činnost.

Jinak ke zbytku otázek bych doporučoval přečíst třeba tento web: https://www.jakpodnikat.cz/podnikani-zivnosti.php

Je tam hezky popsaná většina věcí, na které se zde ptáš.
Hodnocení: 0
Egeris
 
Příspěvky: 438
Registrován: 21. duben 2017 06:33

Reputace: +104


Zpět na Diskuse pro nováčky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé

cron