Fotobanky z pohledu začátečníka

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Fotobanky z pohledu začátečníka

Příspěvekod DANNY14 » 9. únor 2021 19:05

Ahoj, na fotobankách jsem nováčkem, začal jsem teprve v Prosinci. Snažím se přidávat převážně fotky z cest, krajiny, přírodu a jídlo. S prodeji to docela vázne a tak mě napadá zdali to má vůbec smysl ? :roll: Jak to vidíte vy jako zkušení fotobankéři, vyplatí se to, nebo už ujel vlak ? Když vezmu čas strávený focením, úpravou fotek, popisováním klíčových slov, mám pocit že víc si vydělá bezdomovec který vybírá v popelnicích papír a odnáší ho do sběrny :D
Případně má cenu fotit krajiny, jídlo nebo frčí hlavně životní styl ? Například focení lidí mi přijde složitější už kvůli toho že nikdo to nebude dělat zadarmo...
Přidávám odkaz na své nejobsáhlejší portfolia https://www.shutterstock.com/cs/g/Danie ... =288067983
https://stock.adobe.com/cz/contributor/210099510/Daniel
Hodnocení: 0
DANNY14

Reputace: 0

Re: Fotobanky z pohledu začátečníka

Příspěvekod duben » 9. únor 2021 20:31

Doba kdy takovéhle fotky měli na microstocku šanci je už dávno pryč. Sice nemáš ty fotky nějak špatné, ale ani nijak extra nezaujmou, podobných jsou tam miliony a prostě obecně krajinky jsou na microstock k ničmeu pokud nefotíš něco vyhledávaného co tam zatím moc není a nefotíš to absolutně famózně. Nebo tím netrávíš 8-16 hodin v postprocessu u jedné fotky jako Ilja Mašík.

Jídlo se tak jak ho máš podle mě neprodává taky ani trochu, konkurují ti profi/poloprofi fotografové jídla s nádhernými fotkami, skvělou kompozicí, rozložením dekorací ... buď na sobě musíš hodně zamakat a jídlo posunout tak o 2-3 levely, nebo budeš rád, když se sem tam vůbec něco prodá.

Životní styl, tak jak ho vníámám jako klíčové slovo a jak ho vnímají fotobanky, tam nemáš ani jednou ;)

Moje rada: Pokud tě baví fotit, foť ale nedělej sem tam cvaky s tím, že to dáš na fotobanky a něco vyděláš. Tahle doba kdy to sem tam něco vyneslo je pryč. Radši se zlepšuj ve focení a nefoť pro potřebu fotky pro fotobanky. Pokud chceš dělat něco, co ti i v současné konkurenci a snižování cen něco vydělá, tak foť úplně jiné témata, sleduj co fotobanky požadují, zkus fotit podle jejich pravidelných emailů, samozřejmě si řeš i lidi a model releasy a celkově se snaž fotit nějak zajímavě, poutavě a reklamně. Sleduj úspěšné fotky, přemýšlej proč jsou úspěšné, z kolika fotek reálně ten jeden obrázek asi vznikl a možná pokud budeš hodně dobrý taky si něco vyděláš, nebo se minimálně s focením můžeš dost posunout kupředu.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +268

Příspěvekod admin » 9. únor 2021 21:06

Podle mě mají smysl dvě cesty - pokud chceš aby tě fotobanky někdy v budoucnu živily, tak do nich musíš jít naplno na plný úvazek (možná spíše dvojitý) a smířit se s tím, že první rok dva budeš víceméně dotovat. A i tak se může stát, že neuspěješ. Záleží na tom, jak rychle se budeš zlepšovat a pracovat na sobě a jestli nevyhoříš.

Nebo budeš brát fotobanky jako výzvu a způsob jak se něco naučit, překousneš ty věci kolem uploadu (hlavně keywordování) a budeš se snažit, sledovat co se prodává, zlepšovat se, zkoušet tutoriály, najdeš si vzory a budeš se s nimi inspirovat. Sice na tom nakonec moc nezbohatneš, ale zlepšíš se ve focení a místo lajků, hejtových komentářů a blbých keců budeš mít doláče na nějakou tu techniku a kdo ví, třeba tě to chytne (nebo se chytnou tvé fotky) a jednou tě to bude živit. Já se kdysi vydal tou druhou cestou a živí mě to už 15 let (ale je fakt, že tenkrát byla jiná doba - na druhou stranu nebyly skoro žádné informace a návody na fotobanky a vše musel člověk zkoušet sám).
+Bananaboy Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +592

Příspěvekod PandaWild » 9. únor 2021 21:09

Divím se že fotobanky vzaly ty zimní krajinky, ty mi přijdou dost slabé a neměly by projít. Ale mám podezření, že fotobanky (konkrétněji ShutterStock) zvýhodňují začínající fotobankéře kromě jiného i mírnějším hodnocením.

Dnes se dá prorazit buď super-kvalitou (tam je ale obrovská konkurence) nebo novými neotřelými nápady. Nápady znamená - mít nápad na tvorbu, klidně i úplně nesmyslný (čím "horší" nápad tím lepší, jako např. "banán na motorce" :D ), a nejdříve se podívat, jak moc je tento nápad zastoupen na fotobankách. Obvykle člověk zjistí, že tam jsou toho kvanta a mnohem lepšího. Ale je šance přijít s něčím novým, málo zastoupeným, a to se může stát bestsellerem který vše ostatní zaplatí.
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +1984

Příspěvekod weyo » 9. únor 2021 22:24

Bez urážky ozaj celé zle. Teraz Ti chcem poradiť ako začať, ale pozor: čo deň a rok je to čoraz tažší sa presadiť a nároky sú veru na vysokej úrovni. Ak to ozaj myslíš s fotobankami vážne, tak vymaž svoje portfoliá a začni znova, pokiaľ máš dostatok financií zaplať si fotokurzy aspoň na začiatok čo sa týka fotenia zo svetlom, potom potrebuješ znalosti zo softverom ako je Adobe Photoshop alebo Lightroom. Tým ale nič nekončí,máš tam kopu fotiek jedla potrebuješ dalšie rekvizity na dekoraciu, to sú dalšie investície, a tie sa nezhánaju dva týždne ale niekoľko rokov. Potrebuješ znalosti zo stylingu alebo receptúry, alebo ak budeš fotit ludí tak ich výzor a predajnosť je priorita, či už je to osoba model alebo kludne moletná...všetko je predateľné no musí to mať hlavu a pätu. No a na záver aj fotoaparát úž musí mať parametre pomaly profesionálne, lebo ešte pred 15-20 rokmi stačilo mydielko a to je už dávno preč.
weyo

Reputace: +122

Příspěvekod GreatWhite » 9. únor 2021 22:54

je to dlouhá cesta bez jakékoliv záruky :| už nestačí hodit citron na desku a cvaknout to, konkurence je obrovská a velmi profesionální. Jako na youtube je spousta užitečných videí na kompozici, nasvícení, jak pracovat s denním světlem, úprava...atd, tam se něco dá přiučit. Ale stejně to jsou roky zkoušení pokus omyl, pokud tě někdo neupozorní na chyby a neporadí ti jak to dělat správně... :(
GreatWhite

Reputace: +159

Příspěvekod admin » 9. únor 2021 23:44

PandaWild píše: Nápady znamená - mít nápad na tvorbu, klidně i úplně nesmyslný (čím "horší" nápad tím lepší, jako např. "banán na motorce" :D ), a nejdříve se podívat, jak moc je tento nápad zastoupen na fotobankách. Obvykle člověk zjistí, že tam jsou toho kvanta a mnohem lepšího.

Tak nějaký prostor tam ještě je :)
Obrázek
+PandaWild, +duben, +shalom3 Hodnocení: +3
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +592

Příspěvekod Prudek » 10. únor 2021 00:58

No dnes bych asi nezačínal.
Beru v úvahu hlavně to, že i při docela slušném portfóliu jdou příjmy postupně dolů.
Mě se třeba prodávají fotky včel, Himálají,... no jenže na slova co se prodávají jsem během 10 let nahrál postupně tisíce fotek. Třeba na slovo Himalaya tam mám 5000 fotek a z toho se pravidelně prodává jen 25 fotek. Prodá se jich několik každej den, ale pravidelný stažení na toto slovo se začali dít až po nahrání tisíců fotek během několika let. Do té doby to byly náhodná stažení. Nahrávám v podstatě pravidelně a přesto mě jdou příjmy v posledním roce dolů. Zatím ne o moc, ale mám tušení, že letošek dobrej nebude.
Prudek

IP: 37.44.23.xx

Příspěvekod Egeris » 10. únor 2021 08:36

DANNY14 píše:S prodeji to docela vázne a tak mě napadá zdali to má vůbec smysl ?

Tak ono záleží, co od fotobank čekáš a jaký je vlastně tvůj cíl? Pokud ti stačí takové "kapesné" z fotek, které bys stejně vyfotil třeba na dovolené, výletech apod., pak to podle mě smysl má. Pokud chceš, aby tě to živilo, tak to nevím, osobně bych o tom pochyboval.

Musí tě to prostě celé bavit. Mě baví někam cestovat, baví mě tam fotit, baví mě pak fotky upravovat. Dokonce mě svým způsobem baví i to nahrávání na fotobanky, takže ten samotný "zisk" je pak jakýmsi vedlejším produktem toho, co mě stejně baví a co bych dělal tak jak tak. Akorát fotky pak nahraju na fotobanky, namísto facebookových skupin, kde by ti je přechytralí "odborníci" stejně zkritizovali.

Co se týká focení krajinek - jak už tu zaznělo, tohoto jsou plné fotobanky a je těžké se prosadit. Pokud fotíš hezká místa či krajiny, je důležité do KW i titulku napsat, kde že to vlastně je. Hodně zákazníků hledá tyto fotky pomocí názvu místa.

Fotek krajinek, západů slunce, stromů, holubů ... toho je všude plno a prosadit se zde bude dost těžké. Ale neházel bych flintu do žita - třeba mně se poslední dobou nejlíp prodává fotka západu slunce, i přesto, že na slovo "sunset" je na shutterstocku skoro 11 milionů výsledků. A i přesto se moje fotka dostala zázrakem nahoru a často ji najdu i na první stránce ve vyhledávání, přestože já osobně na ní nevidím nic tak speciálního, kvůli čemu by měla vyčnívat nad zbývajícími miliony fotek:

https://www.shutterstock.com/image-photo/beautiful-sunset-above-sea-ocean-vibrant-1701423469

Ale stalo se a je to na šutru asi moje nejprodávanější fotka, alespoň za poslední měsíce.

No a co se týká tvého portfolia, máš tam asi 126 fotek, takže nějaké výdělky ještě nečekej. Musíš prostě nahrávat dál, první rok až dva to bude o ničem, pak se to začne pomalu zlepšovat. Být tebou, tak zapracuju na úpravách fotek - nauč se pořádně třeba lightroom, koukni na videa na youtube a zkoušej, co z tvýho foťáku vytáhneš. Barevné, živé fotky se prodávají mnohem líp, než tmavé a nudné cvaky. Navíc, pokud budeš prodávat na Adobe Stock, tak za 150 prodejů za rok dávají roční photography plán jako dárek - nakonec tedy ani ten lightroom třeba nebudeš muset platit.

Jinak ještě k tvým fotkám:

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/guy-looking-castle-smal-czech-city-1873019725

Třeba tohle by byla skvělá fotka, kdyby nebyla nakřivo a kdybys projasnil víc stíny. Takhle je to tmavé, bez života (a ten zámek se kácí na pravou stranu). Problém vidím i v titulku - "Guy looking to castle in smal Czech city" není podle mě dostatečný popis. Titulek může mít až 200 znaků, tak proč to nevyužít? Napiš do něj hlavně kde to bylo "smal czech city" není dostatečné upřesnění místa, navíc ve slově "small" jsou 2 'l'. Napiš tam jaké bylo počasí, že je tam jezírko, jak se ten zámek jmenuje, v jakém stylu je postaven, kdy byl postaven, je v UNESCO? Pokud ano, napiš to tam... To stejné i v klíčových slovech - vyhoď nesmysly jako "asia", "asian style" apod. - nezdá se mi, že by to byl asijský styl. A i do KW napiš, kde to je a jak se to jmenuje...

Stále je potřeba se učit nové věci a hlavně to nevzdat. I když ti to nejspíš nevydělá miliony, tak časem ti to třeba zaplatí letenky či nový objektiv... a i to je z mýho pohledu fajn. Jinak můj názor ber klidně s rezervou, nejsem nějaký profík, je to spíš jen koníček. Hodně štěstí ;)
Egeris

Reputace: +115

Příspěvekod DANNY14 » 10. únor 2021 09:34

Díky za názor, k té poslední fotce máš pravdu, je to hodně stará fotka ještě k tomu z mobilu a tohle myslím byla dokonce první schválená fotka, takže dneska bych to popsal taky trochu jinak. Myslím že, nějaký potencionál v tom je, ale chce to se zlepšovat, učit a do některých věcí určitě zainvestovat. 8-)
DANNY14

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky