DANNY14 píše:S prodeji to docela vázne a tak mě napadá zdali to má vůbec smysl ?
Tak ono záleží, co od fotobank čekáš a jaký je vlastně tvůj cíl? Pokud ti stačí takové "kapesné" z fotek, které bys stejně vyfotil třeba na dovolené, výletech apod., pak to podle mě smysl má. Pokud chceš, aby tě to živilo, tak to nevím, osobně bych o tom pochyboval.
Musí tě to prostě celé bavit. Mě baví někam cestovat, baví mě tam fotit, baví mě pak fotky upravovat. Dokonce mě svým způsobem baví i to nahrávání na fotobanky, takže ten samotný "zisk" je pak jakýmsi vedlejším produktem toho, co mě stejně baví a co bych dělal tak jak tak. Akorát fotky pak nahraju na fotobanky, namísto facebookových skupin, kde by ti je přechytralí "odborníci" stejně zkritizovali.
Co se týká focení krajinek - jak už tu zaznělo, tohoto jsou plné fotobanky a je těžké se prosadit. Pokud fotíš hezká místa či krajiny, je důležité do KW i titulku napsat, kde že to vlastně je. Hodně zákazníků hledá tyto fotky pomocí názvu místa.
Fotek krajinek, západů slunce, stromů, holubů ... toho je všude plno a prosadit se zde bude dost těžké. Ale neházel bych flintu do žita - třeba mně se poslední dobou nejlíp prodává fotka západu slunce, i přesto, že na slovo "sunset" je na shutterstocku skoro 11 milionů výsledků. A i přesto se moje fotka dostala zázrakem nahoru a často ji najdu i na první stránce ve vyhledávání, přestože já osobně na ní nevidím nic tak speciálního, kvůli čemu by měla vyčnívat nad zbývajícími miliony fotek:
https://www.shutterstock.com/image-photo/beautiful-sunset-above-sea-ocean-vibrant-1701423469Ale stalo se a je to na šutru asi moje nejprodávanější fotka, alespoň za poslední měsíce.
No a co se týká tvého portfolia, máš tam asi 126 fotek, takže nějaké výdělky ještě nečekej. Musíš prostě nahrávat dál, první rok až dva to bude o ničem, pak se to začne pomalu zlepšovat. Být tebou, tak zapracuju na úpravách fotek - nauč se pořádně třeba lightroom, koukni na videa na youtube a zkoušej, co z tvýho foťáku vytáhneš. Barevné, živé fotky se prodávají mnohem líp, než tmavé a nudné cvaky. Navíc, pokud budeš prodávat na Adobe Stock, tak za 150 prodejů za rok dávají roční photography plán jako dárek - nakonec tedy ani ten lightroom třeba nebudeš muset platit.
Jinak ještě k tvým fotkám:
https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/guy-looking-castle-smal-czech-city-1873019725Třeba tohle by byla skvělá fotka, kdyby nebyla nakřivo a kdybys projasnil víc stíny. Takhle je to tmavé, bez života (a ten zámek se kácí na pravou stranu). Problém vidím i v titulku - "Guy looking to castle in smal Czech city" není podle mě dostatečný popis. Titulek může mít až 200 znaků, tak proč to nevyužít? Napiš do něj hlavně kde to bylo "smal czech city" není dostatečné upřesnění místa, navíc ve slově "small" jsou 2 'l'. Napiš tam jaké bylo počasí, že je tam jezírko, jak se ten zámek jmenuje, v jakém stylu je postaven, kdy byl postaven, je v UNESCO? Pokud ano, napiš to tam... To stejné i v klíčových slovech - vyhoď nesmysly jako "asia", "asian style" apod. - nezdá se mi, že by to byl asijský styl. A i do KW napiš, kde to je a jak se to jmenuje...
Stále je potřeba se učit nové věci a hlavně to nevzdat. I když ti to nejspíš nevydělá miliony, tak časem ti to třeba zaplatí letenky či nový objektiv... a i to je z mýho pohledu fajn. Jinak můj názor ber klidně s rezervou, nejsem nějaký profík, je to spíš jen koníček. Hodně štěstí