Jaký filtr UV filtr

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Jaký filtr UV filtr

Příspěvekod Návštěvník » 26. září 2016 18:41

ToM píše:někdo hold přední člen chrání někdo ne

osobně UV nasazuji ihned po zakoupení objektivu a sundavám jen když nasazuji CPL

otázka na Hosty a castehosty: přední člen objektivu ochráním už jen před nechtěným otiskem prstu. mám nějak zafixováno, že přední člen je chráněn jakousi vrstvou, která se čištěním poškodí. také se říká, že jednou očištěný přední člen už je navždy identifikovatelný, už nikdy nebude jako nový. je to pravda, nebo je to fáma?

Objektiv + tělo je nástroj který má sloužit mě, ne já jemu. Nikdy za několik desítek let práce jsem nepoškodil frontální čočku tak, aby to mělo nějaký vliv na kvalitu obrazu. Prachové zrnko, nebo nedejbože, malý vlasový škrábaneček (koupil jsem kdysi poškrabaný objektiv :-) ) degradují obraz daleko méně než ten nejdražší UV filtr. Pokud máte opravdu kvalitní objektiv, tak i antireflexní vrstvy jsou dostatečně odolné aby snesly běžné čištění na mokro. Chránit levný objektiv drahým filtrem, to už vyžaduje zvláštní způsob myšlení... :roll: Skla čistím velmi zřídka. Začínám ofouknutím stlačeným vzduchem, potom navlhčím sklo čistým lihem (stačí i destilovaná voda) a několika smotky buničité vaty (postupně) kruhovým pohybem od středu ke krajům vyčistím. Ochranný filtr jsem ochoten použít pouze při focení makra v přírodě a reportážích z rally, motokrosu, apod., kde o nějaký ten letící šutr, nebo stříkající bláto není nouze. Jinak to považuji za pitomost.
Hodnocení: 0
Návštěvník

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Host » 26. září 2016 18:46

Častyhost: psali jsme asi současně :lol: totéž... Ten balonek je u mne také častější, ale když je po ruce nádobka se vzduchem, tak to vezmu s ní. Odfoukne to i přilepenou žvejkačku... :lol:
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod castyhost » 26. září 2016 19:38

zvláštním druhem nečistot je led, třeba v -20 pod vodopádem...když mi zmrzne kapka na čočce/filtru, jde dolů jen mechanicky, ale může tam být zrníčko písku...roztrhnu papírový kapesník a jednu vrstvu zlehka přidržím teplým palcem až se to vsákne, pak štětec + balonek
co potom s vychlazenou technikou je samostatná kapitola
castyhost

IP: 92.240.174.1xx

Příspěvekod Jakub11 » 26. září 2016 22:29

Tak stalo sa mi už, že som fotil veľké mravce dosť z blízka, ani som si nevšimol a niektorý vystriekol do objektívu tekutinu a na UV zostali po tom jemné bodky, aj po vyčistení. Tak isto na svadbe som mal foťák na stole a niekto sa asi dotkol pekne mastnou rukou prednej čočky a zasa to zachránil UV, keďže mastnota šla fakt zle dole. Ale na objektíve typu 50mm 1.8 ho nemám, do určitej ceny, sa mi to zdá zbytočné.
Jakub11

IP: 188.123.112.2xx

Příspěvekod ToM » 27. září 2016 07:32

hostove: díky za reakce. v současné době mám jen dva objektivy Canon 24-70 a 70-200 oba f/4 L IS. a jak jsem psal, na obou adekvátně přiměřeně drahá Hoya. Je fakt, že jsem měl rybí oko 8-15 L kam filtr nasadit nejde a když jsem ho po pěti letech prodával, byla přední čočka ve stejném stavu jako při nákupu. Ale byl jsem hodně opatrnej.
ToM

IP: 178.255.168xx

Předchozí

Zpět na Diskuse pro nováčky