registrace na FÚ > ZP > ČSSZ

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

registrace na FÚ > ZP > ČSSZ

Příspěvekod Návštěvník » 28. březen 2016 10:54

Zdravím,
je nutné se registrovat na těchto úřadech (FÚ > ZP > ČSSZ) jednotlivě nebo stačí vyplnit onen "Jednotný registrační formulář pro podnikání", který by měl usnadnit vyřizování OSVČ registrace a běhání po úřadech?
Hodnocení: 0
Návštěvník

IP: 78.156.128.xx

Reputace: 0

Re: registrace na FÚ > ZP > ČSSZ

Příspěvekod Ravennka » 28. březen 2016 10:57

Stačí to vyplnit na ten formulář na živnosťáku. Nicméně když jsem byla tuhle vyřizovat něco na ŽÚ, tak mi paní sdělila, že by si to měli ze systému ostatní instituce stáhnout - že finančák to udělá určitě, sociálka taky, ale na zdrávku ať raději zajdu, že tam to není 100%, ať v tom pak nemám bordel ;)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod shalom3 » 28. březen 2016 11:23

Určitě není od věci aspoň na všechny ty instituce zavolat, aby měl člověk jistotu. Ono dneska je ve všem bordel a za každé pochybení pokut, lepší je na nic nespoléhat.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Návštěvník » 28. březen 2016 11:30

Děkuji, tak zajdu na živnosták, tam to vyplním a pro sichr zbytek ještě obvolám. A je v tom nějáký rozdíl když to chci zřídit na vedlejší činnost? Nebo je to stejné jako pro hlavní, tak vedlejší činnost?
Návštěvník

Příspěvekod PandaWild » 28. březen 2016 12:15

Registroval jsem se jen na živnosťáku (vedlejší činnost). Na FÚ, ČSSZ a VZP to oznámili automaticky. ... když jsem si to šel ověřit na ČSSZ tak se divili co tam chci, samozřejmě že to přece funguje! ... Z FÚ a ČSSZ pak přijde i oznámení o evidenci, tím se to pak dá zkontrolovat.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Návštěvník » 28. březen 2016 12:43

Nerad bych zakládal nový topic, tak se ještě zeptám zde:

Hádám, že se mám zaregistrovat do několika (někde jsem četl 8) dnů ode dne zahájení podnikání, že? Akorát mě lehce znevrozňuje fakt, že když se zaregistruji a následně FB odmítnou třeba 90% materiálu, tak budu mít sice OSVČ, ale podníkání prozatím žádné nebude.
Návštěvník

Příspěvekod Kulíšek » 28. březen 2016 13:03

no nevím jak ostatní ale já si nic takového dělat nebudu dokud z FB nezačnu vydlávat přes to roční minimum
mimo standartní pracovní poměr si přece můžeme něco vydělat aniž by jsme to museli oznamovat, nebo se pletu?
Kulíšek

Reputace: +10

Příspěvekod Ravennka » 28. březen 2016 13:50

Když jsi zaměstnán na hlavní pracovní poměr, tak se můžeš stát osvč (pokud nejsi omezen pracovní smlouvou) a nic z toho neplyne pro Tebe ;) jenom podáš přiznání v březnu a doplatíš (dle zisku) sociální a zdravotní, popř. daně ;)
A pokud jsi vydělal fest, tak možná budeš platit nějaké zálohy... ale to podle výdělku.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Sunny » 30. březen 2016 15:10

nechci zakladat novej topik tak to hodim sem,
chci se prihlasit na zivnostaku ted na zacatku dubna a neni mi jasny jestli pod uctem vyuzivanym k podnikatelskym ucelum mam vyplnit ten ucet na ktery mi prichazej prachy z paypalu?

a jak je to s tim paypalem, musi/ nemusi se hlasit na FU? , jestli jo da se to nahlasit rovnou pomoci toho jednotnyho formulare?
Sunny

IP: 86.49.107.1xx

Příspěvekod Návštěvník » 30. březen 2016 16:43

Podnikatelský účet se pochopitelně na formuláři pro FÚ uvádí. Pro tiskopisy v ČR je paypal neřešitelný problém. Uveď tam účet v české bance, na který budeš posílat částky z paypalu. Ten /podnikatelský/ by měl být vyhrazen právě pro tyto transakce. Osobní účet je dobré mít jiný. Pro daňovou evidenci jsou směrodatné částky na paypalu, které se pak převedou, pro daňové přiznání aktuálního roku, podle jednotného kurzu za zdaňovací období. Např. rok 2015 viz níže.
www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy ... R_D-25.pdf
Návštěvník

IP: 46.135.112.xx

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky