Nevím, jestli to patří přesně do této kategorie. Snad jo.
Natrefil jsem na “fotobanku” Wirestock. Záměrně jsem to dal do uvozovek, protože to není fotobanka v pravém slova smyslu. V praxi to má fungovat tak, že tam nahraje člověk fotky, jejich tým lidí je opatří klíčovými slovy a nahraje na různé fotobanky. Trochu to připomíná Stocksubmitter/Microstock+. V tuto chvíli pak logicky přichází otázka. Co z toho mají oni? Na rozdíl od výše zmíněných služeb si Wirestock bere provizi až prodeje a ne nějaký měsiční paušál. Konkrétně je to 15% z prodeje. Je tu však jedno zajímavé ale. Například na šutru se fotky neprodávají za 0.25$ ale rovnou za vyšší částky a člověk vlastně netratí, pokud má problém se odpíchnout od těch 0.25$. To ale znamená, že se fotky různých fotografů prodávají pod jedním přispěvatelem jinak by to nefungovalo.
Vidím v tom několik výhod a i nevýhod.
Z pohledu harcore forobankéře je to blbost. Počítá se každé procento a mají navíc i na fotobance své věrné klienty.
Z pohledu někoho kdo vydělá pár dolarů za měsic a na fotobanky nahrává jen tak pro legraci je to zajímavější. Zejména by to mohlo znamenat méňe času u pc a více času s foťákem
Co myslíte vy? Zajímají mě zejména argumenty proti