Živnost nebo autorský zákon?

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Živnost nebo autorský zákon?

Příspěvekod Aneta » 10. prosinec 2015 14:56

Ahoj, jsem ještě studující, ale už mi bylo 26 let a v současné době nejsem v pracovním poměru. Je lepší nahlásit sam. výdělečnou autorskou činnost nebo založit živnost? Kromě fotobank bych chtěla dělat ještě něco jako copywriter - je to ale také pro am. firmu na podobném principu jako fotobanky. Ráda bych to nějak obojí dala buď pod tu autorskou činnost nebo pod živnost, ale nevím, co je v tomhle případě vhodnější. Někde jsem četla, že grafika etc. by se snad na živn. list dělat neměla. Úplně se v tom nevyznám, ale rozdíl je pak jen v paušální výši nákladů při danění nebo i někde jinde? A zálohy na soc. a zdr. budu platit u obojího stejné tedy okolo těch 4000 Kč za měsíc první rok? Díky!
Hodnocení: 0
Aneta

IP: 195.113.8.1xx

Reputace: 0

Re: Živnost nebo autorský zákon?

Příspěvekod návštěvnice » 10. prosinec 2015 16:30

Mě bylo na Živnostenském úřadu řečeno, že kreslení a prodej ilustrací přes fotobanky nemůže být vykonáváno jako živnost. Není to živnost, pokud tvořím z vlastní iniciativy, co sama chci. Na druhou stranu pokud kreslím na zakázku na konkrétní přání konkrétního zákazníka, to už živnost je. Měla jsem několik let příjmy jen z fotobank jako osvč bez živnostenského listu, 40% paušální výdaje. Tento rok jsem si zřídila i živnostenský list a zkusila jsem si dvě zakázky, mimo fotobanky. Na to budu uplatňovat 60% paušál.
návštěvnice

IP: 109.231.160.xx

Příspěvekod Hollygraphic » 10. prosinec 2015 17:14

Prodej přes fotobanky nezapadá přesně do žádné z možností provozování výdělečné činnosti v ČR. Další věc je, že úřady nejsou ve výkladu toho co lze a nelze a jaké jsou možnosti jednotné - pokud se ptáte přímo na úřadech, na různých pracovištích dostanete různé odpovědi.

Být tebou založím živnost. Také jsem začínal, jako autor a po ukončení hlav. prac. poměru jsem si udělal živnost. Rozdíl jsou samozřejmě paušální výdaje a u živnosti mě jako rozdíl napadá, že můžeš vystavovat faktury. Minimální zálohy jsou u obojího stejné.
Logo & identity designer/vladimirholan.cz
Hollygraphic

Reputace: +7

Příspěvekod abc » 10. prosinec 2015 17:36

návštěvnice píše:... Není to živnost, pokud tvořím z vlastní iniciativy, co sama chci. Na druhou stranu pokud kreslím na zakázku na konkrétní přání konkrétního zákazníka, to už živnost je. ...

Tohle vysvětlení mi přijde trochu divné. Třeba lidé, kteří prodávají na farmáském trhu malované hrnečky, ze dřeva vyřezávané figurky, náramky, ... nemají živnost? Tohle také není dělané pro konkrétního zákazníka, ale dělají, co chtějí a pak to prodávají na stánku.
abc

IP: 93.89.145xx

Příspěvekod Myšice » 13. prosinec 2015 17:56

Mě v tomto článku:
http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi ... roku-2015/

zaujala věta, že: v případě překročení hranice 10.000 Kč se musí poplatník zaregistrovat jako podnikatel a své příjmy zdaňovat dle § 7 ZDP, včetně odvodů sociálního a zdravotního pojištění.

Takže do 10 000 Kč se není třeba nikde registrovat ani platit soc. pojištění a bylo by teda možné být nahlášený jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit jen zdravotní? Nebo jsem to nepochopila? Přijde mi to totiž vzhledem k situaci v ČR až moc velký luxus.
Myšice

IP: 188.175.51.xx

Příspěvekod firstpentuer » 13. prosinec 2015 18:34

Mám pocit, že to se týká toho, když máš příjem již zdaněný plátcem...
firstpentuer

Reputace: +10

Příspěvekod admin » 14. prosinec 2015 09:22

Aneta píše:Kromě fotobank bych chtěla dělat ještě něco jako copywriter - je to ale také pro am. firmu na podobném principu jako fotobanky.

Aneto, prosím tě můžeš mi k tomu copywritingu napsat více (buď sem nebo na petr@vaclavek.com)? Docela by mě to zajímalo - manželku tak trochu psaní živí, tak by si třeba rozšířila obzory.

Díky
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod prosinec2015 » 14. prosinec 2015 12:56

Připojuji se k adminovi (viz výše). Napiš sem (pokud to není tajné :P) nějaké info k tomu copywritu (na podobném principu jako fotobanky). Nechce se mi to někde googlovat :mrgreen: .
prosinec2015

IP: 88.102.90.1xx

Příspěvekod Myšice » 14. prosinec 2015 17:33

abc píše:
návštěvnice píše:... Není to živnost, pokud tvořím z vlastní iniciativy, co sama chci. Na druhou stranu pokud kreslím na zakázku na konkrétní přání konkrétního zákazníka, to už živnost je. ...

Tohle vysvětlení mi přijde trochu divné. Třeba lidé, kteří prodávají na farmáském trhu malované hrnečky, ze dřeva vyřezávané figurky, náramky, ... nemají živnost? Tohle také není dělané pro konkrétního zákazníka, ale dělají, co chtějí a pak to prodávají na stánku.

Tohle všechno do živností spadá, nejde to dělat bez ŽL. Jedině nelegálně. Nechápu teda jak se někomu může vyplatit prodávat párkrát za rok na trhu a ještě z toho platit pronájem stánku + všechny ty pojištění a daně. I kdyby ten ŽL zařídili jenom na tu konkrétní akci a pak ho zase pozastavili, stejně to musí být spíš prodělečné.

Umělecká činnost, kam se dají napasovat i fotky, se dá dělat i bez ŽL.
Ale to pojištění a daně prostě nechápu. Nedává smysl, aby člověk s výdělkem např. 5000 Kč navalil do pojištění 4000. A ještě menší smysl dává, aby člověk s výdělkem 500 Kč navalil 4000 do pojištění.
Myšice

IP: 188.175.51.xx

Příspěvekod PandaWild » 14. prosinec 2015 17:41

Živnostenský list může mít jako vedlejší příjem k hlavnímu zaměstnání a pak neplatí skoro nic navíc, pojištění spadají do hlavního zaměstnání.
PandaWild

Reputace: +2005

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky