Exkluzivita na Dreamstime

Exkluzivita na Dreamstime

Příspěvekod Louda » 26. červenec 2022 06:25

Napsali mně z Dreamstime, jestli bych jeden snímek nechtěl změnit na exkluzivní a nastavit si cenu u něj pro tento případ.
Díval jsem se do smluvních podmínek zejména na tohle:
Tato licence poskytuje kupujícímu exkluzivitu, takže přispěvatel musí mít na paměti, že exkluzivní médium představují koncepty, modelky, garderoba a předmět, které poskytují jedinečné tvůrčí sdělení, a drobné odchylky na snímku (například odchylky v úhlu kamery, postoji modelky nebo gestu) neumožňují, aby se ostatní soubory lišily. Všechny takové odchylky, které způsobují, že médium je svým pojetím a sdělením velmi podobné médiu prodávanému pod značkou SR-EL, by měly být rovněž vyřazeny z prodeje.

Protože tam mám sérii asi 10 fotek a i když to je jednou focený shora, pak pod úhlem a nebo úplně zpředu, popř. věci jsou na stole trochu jinak uspořádaný, pořád se vlastně jedná o jedno a to samý. Prostě ten hlavní motiv na stole je stejný.
Tedy nejspíš bych měl, pokud si ten jeden snímek někdo koupí, potom stáhnout celou sérii.
Chápu to správně?

Taky by mě zajímalo, jak je to s tímhle:
Přispěvatel je povinen soubor trvale deaktivovat ze všech ostatních míst, kde jej může prodávat, a to co nejdříve poté, co k prodeji došlo, nejdéle však do 72 hodin.
S tím problém nemám, ale mám pocit, že třeba PIXTA má v podmínkách na smazání obrázku 1 měsíc.
Tedy já to sice podle pravidel Dreamstime deaktivuju, ale deaktivační proces má nějaký pravidla a ty můžou být u různých FB jiné.

Ještě jedna věc, jak je to dělením "medvěda".
Tedy kolik si nechá z částky Dreamstime, resp. kolik z té částky mně vlastně zbyde?
Anebo Dreamstime mně vyplatí z celou prodejní částku a klientovi prostě přirazí svůj díl?
Nějak jsem to nedohledal.
Hodnocení: 0
Louda

Reputace: +11

Re: Exkluzivita na Dreamstime

Příspěvekod shalom3 » 26. červenec 2022 10:18

Tyhle e-maily posílají čas od času asi každému. Já jsem jich dostala postupem let několik. A také jsem se dotazovala tady na fóru. Bylo mi vysvětleno, že některým fb to trvá značnou dobu, než to stáhnou z webu a ještě horší je to s těmi jejich "partnery" (v tom případě to ani není moc pod kontrolou, kde všude se může snímek vyskytnout). Navíc se prý zákazník může nakonec i rozhodnout, že ten snímek za tu cenu nekoupí. A taky si nedovedu představit, co by se mohlo stát, kdyby ten snínek někdo ukradl a nabízel na nějakém "černém" serveru (o tom tu bylo také již vícekrát psáno).
Takže já tyto maily nechávám být, nicméně by mne zajímalo, zda s tím někdo jiný udělal pozitivní zkušenost.
+zdenat5 Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod zdenat5 » 26. červenec 2022 14:34

Relativně dost takových nabídek jsem dostala, ale myslím si, že pokud nahráváš na víc fotobank - tak jsou ty požadavky nesplnitelné. Fotobanky rozhazují naši práci kdoví kde všude. Dokonce i po zrušení portfolia se - podle některých fotobankéřů - prodává vesele dál na přidružených platformách. Jediná možnost by byla nahrávat na Dreamstine exkluzivně - a o výhodnosti - vzhledem k ubohým současným prodejům - silně pochybuji. Zajímavé je, že tyto nabídky - alespon u mne - přichází pouze z Dreamstine . Třeba to někdo zkusil, nebo zkusí - to by bylo zajímavé - já to ale nebudu. 8-)
zdenat5

Reputace: +137

Příspěvekod Louda » 27. červenec 2022 07:10

Přehrál jsem to zpátky na Dreamstime.
Napsal jsem jim, ať oni nebo klient určí, kolik snímků a který budou chtít stáhnout z té série.
Podle toho se uvidí, jestli mají stále zájem, nebo jestli z toho něco bude.
Zajímavý je to, že zároveň s tím požadavkem si už ten snímek ten jejich klient zřejmě koupil.
A hned 2x.
Otázka, jestli to koupil a pak se dotazoval na tu exkluzivitu, anebo to bylo obráceně, ale ve finále se nemohl dočkat, tak to koupil tak, jak to tam leželo... :D
Louda

Reputace: +11

Příspěvekod PandaWild » 27. červenec 2022 07:42

Nebo si ten klient uvědomil, že tahle exkluzivita je nesmysl - jestli to někdo koupil dříve, může to dál používat podle starých podmínek, nezaručí to skutečnou exkluzivitu. A z některých sesterských fotobank to ani nejde smazat, prodávají to dál i měsíce po zrušení.

Když jsem vytvořil sadu karet, očekával jsem značný zájem a tak jsem uvažoval o exkluzivitě na DreamsTime. Dobře že jsem to neudělal - protože z ostatních fotobank mi to vydělalo mnohanásobně víc než by bylo za exkluzivitu. Exkluzivita se dnes u žádné fotobanky už nevyplatí.
+shalom3 Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +1981

Zpět na Dreamstime