Focení dekorací a panenek

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Focení dekorací a panenek

Příspěvekod Jirik » 3. září 2015 19:21

Zdravím, mám takový ošemetný dotaz. Fotím nyní vánoční dekorace, ale i Santa Clause jako figurku-postavičku, nějaké andělíčky aj. vánoční postavičky. Dále jsem zkoušel vyfotit několik dekorativních panenek (vypadají jako živé). Nikde na ničem nejsou žádná loga, nebo se nejedná o známé registrované postavičky. Jednalo se o prodejní výstavu dekorací, určených pro výzdobu obchodů aj., tudíž bych dekorace mohl zakoupit a vyfotit si je i doma. A teď se ptám smějí se podobné věci fotit pro fotobanky? Doufám, že po mne nebudou chtít souhlas od výrobce, ale to už bychom asi nesměli fotit nic. (Fotky bych samozřejmě nějak upravil s popředím, nebo pozadím sněhových vloček aj., možná mi je vyhodí i pro nesprávné osvětlení aj., ale to je věc se kterou počítám). Dík za případné vyjádření.
Hodnocení: 0
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Re: Focení dekorací a panenek

Příspěvekod PandaWild » 3. září 2015 19:35

A jé, určitě budeš k Santovi shánět i komín. :D

Je docela možné že ty postavičky vyhodí, protože to už může být považované za umělecké dílo (podobně jako třeba kraslice). Mělo by to projít v případě, že ty postavičky vypadají tuctově, jakých je podobných spoustu, aby se nedal přímo poznat výrobce. Ale pokud jsou jedinečné a kvalitní a rozpoznatelné, možná s tím bude problém.

Ale tady si myslím že by nebyl problém to zkusit a když to projde tak bude vše v pořádku. Asi bude dost záležet na editorovi jak bude moc striktní. Proto to možná zkusit dělat a posílat po menších sériích, aby se to párkrát zkusilo a nedělalo pak moc zbytečné práce. Asi by to bylo spíš podle pravidla "nemá se to, ale dělá se to".
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod host » 3. září 2015 20:01

Bohužel je to s největší pravděpodobností jen marná práce. Kdysi jsem se o totéž pokoušel a na SS i na IS mi vše vyhodili a nevzali ani property (jednalo se o handmade panenky a figurku Santy) Podle nových pravidel neberou hračky na SS už ani jako editorial.
host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod jarin13 » 7. září 2015 20:02

mě panenku http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=265256789 nedávno vzali ;)
ale ta se asi na vanoce moc nehodi :)
jarin13

Příspěvekod host » 7. září 2015 20:34

http://www.shutterstock.com/pic-3023444 ... u6qYg-1-20
Jarin má asi editora v rodině :D tohle by hned tak někomu nevzali...
host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod jarin13 » 7. září 2015 21:29

host píše:http://www.shutterstock.com/pic-302344412/stock-photo-pack-of-money-big-pile-of-banknotes-in-hand-czech-crown.html?src=L_rweOuxU59fSrBnWu6qYg-1-20

jj, taky jsem na to koukal. vsiml jsem si toho az po schvaleni... asi to radeji smaznu :D
jarin13

Příspěvekod Lenka » 8. září 2015 03:44

Spíš si na wikině přečti, jak to funguje. Není zakázaný jakýkoli zobrazení značky, ale v případech, kdy je zaměnitelný (typicky vietnamská tržnice) a v případech, kdy může být zákazníky vnímáno negativně (typicky - v tomtéž tričku bezdomovec). S tímhle bys měl problém zejména kdyby probíhala s aidsaids nějaká tahanice ohledně korupce.
Kdyby to někdo použil jako ilustrační fotku k úplatkaření ve fotbalu, tak to už by mohl bejt problém. Nejde to přeřadit do editorialu?
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Bananaboy » 8. září 2015 06:04

host píše:http://www.shutterstock.com/pic-302344412/stock-photo-pack-of-money-big-pile-of-banknotes-in-hand-czech-crown.html?src=L_rweOuxU59fSrBnWu6qYg-1-20

Editor zrejme hľadel na tie prachy podobne ako ja, keď som sa prvý krát pozrel na obrázok. :) Ten Adidas som si všimol až na druhé pozretie. Inak z toho názvu je čitateľné iba "adid" a to staré logo už tiež myslím nepoužívajú.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod shalom3 » 8. září 2015 08:41

Musím se přiznat, že tyto myšlenkové pochody kolem autorských práv nechápu. Když jsme měli firmu, tak bych bývala nejraději, kdyby naše logo bylo na každém tričku, na každém webu, na každém autě a každý ho použil na nějakém fotobankovém obrázku, samozřejmě v kladném kontextu. To se dřív bralo jako šíření značky. Dneska asi firmy raději platí drahé peníze za reklamu.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod dnyvlt » 8. září 2015 08:56

Když jsme měli firmu, tak bych bývala nejraději, kdyby naše logo bylo na každém tričku, na každém webu, na každém autě a každý ho použil na nějakém fotobankovém obrázku, samozřejmě v kladném kontextu.

No právě, v kladném kontextu. Třeba tu fotku s penězi si dokážu představit u článku o vraždě za peníze, podvodech, ... A tam by se ti tvé logo možná už zase tak moc nelíbilo.
dnyvlt

Reputace: +6

Další

Zpět na O focení