Fauren píše:... Ty del XPS vypadají velmi slušně ale mají ale v té cenové relaci co mam do nějakých 40k mají jen 256 giga místa. Lepší poměry mají ty co jsem zde poslal ..
Mám už nějaký ten rok Dell XPS 15. Pracuju jako konzultant, tzn. dělám prakticky čistě na tomto stroji - od programování po Photoshop a 4K video.
Výhody: - Super odolný
- Skladný a relativně lehký, i když je to kov, ne plast
- Super displej, dobré barvy + kontrast
- Super klávesnice, příjemná práce
- Výkon - mám verzi 500 GB SSD + i7 + 2GB externí grafika + 32 GB RAM (rozšířeno)
Nevýhody:- Lesklý displej občas není zrovna ok, v kombinaci s dotykem se snadno zaprasí
- Dotykový displej + uzounký rámeček je to na zabití, zakázáno
- 4K na 15" monitoru funguje ve Win10 zcela na HOVNO, koupil bych fullHD - ve 4K se nedá dělat, škálování furt těžce blbne - čistě na net + Photoshop asi ok, jinak na zabití, mám downscale na fullHD
- Grafika funguje výborně, ALE jen když se smaže Dell color krám, jinak se furt mrví ovladače a kalibrace barev a pere se integrovaná grafika s externí
- Baterka je hodně výkonná, ale po roce intezivního používání jde rapidně do kytek a po 2-3 je na odpis, náhradní se dá koupit okolo 2500, ale výměna vyžaduje speciální nářadí (hvězdičky velikost 5)
- Nemá přípojku na síťový kabel = nutná redukce.
- Má jen 2x USB-C = na externí disk/flashku + myš a bez hubu končíte, ovšem dá se s tím žít; blbé je když je potřeba kopírovat z externího HDD na druhý externí HDD
Dle mých zkušeností s plastovou konkurencí, ani poměrně drahé thinkpady, fujitsu lifebook atd. se Dellu XPS odolností ani neblíží, ale v dobrých konfiguracích je poměr cena/HW výkon lepší. Problém je právě displej a barvy, kdy z většiny notebooků prostě to co z XPS nevyždímáte. Jeden z hlavních důvodů proč ho pořád mám.
Kdybych kupoval za své, šel bych do fullHD XPS15 verze s minimem RAM a tu bych si vyměnil za maximum. Disk bych neřešil, klidně 500 GB SSD a pak koupit 4-6 TB externí USB-C.