TOP fotky a jejich výdělek

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod Little Peter » 29. červenec 2019 15:33

Poslední dobou řeším jak naložit se svými nejlepšími fotkami. Mám pár, možná pár desítek opravdu kvalitních fotek, které nechci degradovat tím, že je budu nabízet na normálních fotobankách ke stažení za pár centů. Ale na druhou stranu bych chtěl, aby mi něco vydělaly. Jedná se z 99% o krajinu. Takže ke komerčním účelům pro fotobanky ne příliš vhodné. Ledaže by někdo hledal fotku k danému místu pro svůj katalog zájezdů. Ale i tak minimální zisk.

Jak to vidím já, tak mám v podstatě 3 možnosti:

- vyprdnout se na to co jsem psal výše a nasypat je do všech fotobank

- (jak již tu bylo několikrát řešeno) nahrát TOP fotky do fotabank typu 500px, twenty20 atd.

- udělat prodejní výstavu + nějak jinak se zviditelnit a začít prodávat vytištěné fotky za velké peníze lidem, kteří si je pověsí na zeď. S tím že omezím počet výtisků na 100 - 500 ks jak dávají umělci třeba na tisk z linorytu. (Tahle varianta vyčleňuje všechny tištěné fotky ze všech fotobank.)

Máte s tím zkušenosti? Jak to řešíte vy? Prosím o váš názor k těmto možnostem, co by stálo za to, případně nějaký jiný nápad.. Jedná se mi o výši potenciálního výdělku (návratnost investic).
Hodnocení: 0
Little Peter
 
Příspěvky: 23
Registrován: 27. prosinec 2017 10:33

Reputace: +5

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 29. červenec 2019 17:35

Nechci brát nikomu iluze, ale moje poslední dva prodeje na 500 px byly pod jeden dolar. Zatímco třetí nejdražší licence, kterou jsem kdy prodal za cca 80 USD, byl gradient modré, nahoře tmavá a dole světlá.
Můžeš zkusit FAA - tam si můžeš svoji provizi nastavit libovolně a jako RF alternativu třeba Pod5 a tam si můžeš nastavit cenu také a můžeš to tam dát exkluzivně. Za výsledek ale neručím :lol:
Případně si fotky nechat vytisknout, udělat si z nich doma výstavku a lákat domu holky na "skvělou sbírku fotografií."
Ať mě klidně opraví zkušenější borci, ale obávám se, že nic lepšího nevymyslíš.
+Marsan Hodnocení: +1
Uživatelský avatar
hypotekyfidler.cz
 
Příspěvky: 754
Registrován: 10. září 2013 11:48

Reputace: +329

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod lacodk » 29. červenec 2019 19:26

ak si si istý kvalitou tak prečo to nehodiť aj do fotobank
Ak si ju klienti nájdu a stane sa top, tak na jednej fotke mozes zarobit aj tisícky USD
Ale tak pre niekoho je aj to malo :D :D :D
Hodnocení: 0
lacodk
 
Příspěvky: 440
Registrován: 27. únor 2015 16:05

Reputace: +14

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod castyhost » 29. červenec 2019 19:31

pozor, uprimny prispevek

pred deseti patnacti lety bych ti poradil masirovat socky, udelat par vystav, udelat sedanky v Megapixlu a u Skody, pak rozjet workshopy a expedice
to uz je pryc

vytiskni to a rozdavej po rodine, at po tvym umeni neco zbyde
+Marsan Hodnocení: +1
castyhost
 
IP: 83.208.228.xx

Reputace: 0

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod Host » 29. červenec 2019 20:13

Troufnu si tvrdit, že ani dnes neexistuje lepší prodejní kanál než jsou fotobanky. Dost fotografií mi na microstocku vygenerovalo deseti a více násobky toho, co bych si troufnul za ně požadovat v přímém prodeji. Opravdu dobrá fotka si stále své kupce najde. Jednotlivec, ale nemá šanci ji nabídnout tak široké klientele.
V přímém prodeji je to spíš o kontaktech na ty "správné" lidi ve správných institucích... Když budete mít svého člověka třeba v ČEZU tak se vám může povést i nějaký obchod století, ale jinak je to docela pruda...
Hodnocení: 0
Host
 
IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod Little Peter » 30. červenec 2019 08:13

To je přesně ono. Taky mám na microstocku pár fotek, které mi vydělaly stovky až tisíce dolarů. Ale to jsou právě ty jednobarevná pozadí, textury a různé jiné montáže a kýče. Ale první landscape fotografie v mojem žebříčku mi vydělala 40 dolarů za celé 4 roky co tam je a další po 10ti dolarech.. Z mojí zkušenosti se prostě krajina na microstocku neprodává.

A co takhle Offset by shutterstock, nebo podobná PRO fotobanka, kde se prodávají fotky za stovky dolarů jedna licence. Jste tam někdo? Máte zkušenosti?
Hodnocení: 0
Little Peter
 
Příspěvky: 23
Registrován: 27. prosinec 2017 10:33

Reputace: +5

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod duben » 30. červenec 2019 08:26

Pokud jsou tak dobré, že by vyhrávali soutěže, dej je do těch soutěží, udělej si jméno a zkus prodávat limitky. Ale v ČR asi takhle zvládne opravdu vydělávat jen pár lidí a krajináře asi vyjmenovat neumím. Napadl mě Jan Svoboda s jeho fotky holek a kalendáře, ale ten je dost dobrý na to, aby jeho fotky chtěli v Playboyi, pak Jiří Šebek by takhle asi prodávat uměl ale to je minimalistická architektura a jeho fotky jsou opravdu něco.

Můžeš zkusit udělat nějakou výstavu v prostorách nákupního centra někdy před Vánoci a tam pak prodávat jednotlivé kusy, ale budeš u toho muset celý den ty nebo někdo jiný sedět, nevím jak těžká bude dohoda s nákupním centrem a je otázka jestli si to někdo koupí a ty rozhodně budeš muset ty fotky nejdřív zaplatit, udělat tisk v prémiové kvalitě, takže 10-15 fotek tě vyjde v krajinkách se zarámováním odhadem na 15-20 tisíc. A to už počítám nějakou rozumnou slevu, za to, že dáš na výstavu někam logo toho kdo ti to tisknul.

Někdy se vyplatí zkusit to prodat s článkem do časopisů, to vydělá většinou víc, jak fotobanky, ale i tak počítej max 300 Kč za 1 fotku. Možná to někdo umí lépe a vydělává s tím, ale ten kdo to takhle umí, se asi o know-how co ho živí lépe než ostatní těžko bude dělit, já bych si pod sebou s takovou znalostí větev nepodřezával.
Hodnocení: 0
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
Uživatelský avatar
duben
 
Příspěvky: 1088
Registrován: 8. duben 2013 13:47

Reputace: +262

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod admin » 30. červenec 2019 11:43

Ono hlavně záleží jakým směrem se chceš v budoucnu ubírat a kolik času a peněz do toho chceš investovat. Chceš-li investovat málo, narvi to do microstocku a neřeš to - náklady nula nula prd a časem to něco vydělá.

Pokud to chceš prodávat za větší peníz a zviditelnit se, tak to bude chtít moře času, úsilí a časem i peněz. Musíš si vybudovat několikatisícovou komunitu kolem sebe, která tě bude sledovat, to znamená přispívat pravidelně na sociální sítě nějakým dobrým obsahem, mít web / blog s tím nejlepším, a dělat neustále linkbuilding. No samozřejmě hodně investovat do reklamy - buď penězi a nebo svým časem. A po několika letech, třeba něco prodáš... ale to taky hodně záleží na kvalité té práce.
Hodnocení: 0
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
Uživatelský avatar
admin
Site Admin
 
Příspěvky: 2114
Registrován: 3. duben 2013 09:17

Reputace: +555

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod shalom3 » 30. červenec 2019 13:37

duben píše:Pokud jsou tak dobré, že by vyhrávali soutěže, dej je do těch soutěží, udělej si jméno a zkus prodávat limitky. Ale v ČR asi takhle zvládne opravdu vydělávat jen pár lidí a krajináře asi vyjmenovat neumím. Napadl mě Jan Svoboda s jeho fotky holek a kalendáře, ale ten je dost dobrý na to, aby jeho fotky chtěli v Playboyi, pak Jiří Šebek by takhle asi prodávat uměl ale to je minimalistická architektura a jeho fotky jsou opravdu něco.
.

Já jsem si vzpomněla na Jiřího Havla. Jeho fotky různých přírodních zákoutí a krajin mají určitě něco do sebe. Jestli je ale bohatý, to nevím ;)
Obecně udělat si jméno v čemkoli je dneska těžké, hodně těžké. Kdysi jsem četla rozhovor s jednou operní pěvkyní, která bez obalu uvedla, že hodně podstatné jsou různé konexe. Podobně je to určitě v jiných oblastech kumštu i jiného umu.
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
shalom3
 
Příspěvky: 4478
Registrován: 1. březen 2014 22:50

Reputace: +1043

Re: TOP fotky a jejich výdělek

Příspěvekod Vero » 30. červenec 2019 13:57

To je další důležitý aspekt. Není ani tak důležité jak moc špica ty fotky jsou (dobrých fotografů je podle mě hodně), ale jestli se umíš a chceš prodat, jestli je to pro tebe zábava a nebo stres. Já si třeba totálně nevěřím a fotobanky jsou pro mě něco naprosto úžasného díky své naprosté anonymitě a velké autonomii pro mě jakožto přispěvatele...
+Lenka Hodnocení: +1
Vero
 
Příspěvky: 353
Registrován: 8. září 2016 12:08

Reputace: +54

Další

Zpět na O focení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé

cron