RGB x CMYK

O tvorbě grafiky (vektory, bitmapy, fraktály, 3D rendery) a různých grafických programech - Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw

Jaký barevný mód používáte při tvorbě vektorů pro fotobanky?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: RGB x CMYK

Příspěvekod styna » 22. duben 2014 18:47

Lenka píše:Já to v inkscape zjistím, když jdu přebarvovat objekt - dá mi to na výběr z několika karet. Jedna z nich je RGB, jedna CMYK a pak jsou tam ještě dvě, které si nepamatuju.

Jj, to mě taky. Ale přijde mi, že překlikávám mezi kartami RGB, CMYK, HSL atd a ukazuje se mi jen číselná hodnota pro ten stejný barevný odstín v RGB, CMYK, HSL atd
Hodnocení: 0
Naposledy upravil styna dne 22. duben 2014 18:53, celkově upraveno 1
styna

Reputace: +40

Příspěvekod Lenka » 22. duben 2014 18:51

Tak to nevím. :-)
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Jirik » 22. duben 2014 18:59

Já vektory dělám ve CMYKu, EPS exportuji ve CMYKu a JPG náhledy exportuji do RGB.
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Příspěvekod libor2 » 22. duben 2014 19:57

Jirik píše:Já vektory dělám ve CMYKu, EPS exportuji ve CMYKu a JPG náhledy exportuji do RGB.

Pak ale náhled a vektor má jiné barvy. Je to tak? Nevadí to?
http://www.fotovrska.cz/
https://www.proweddy.cz/
libor2

Reputace: +48

Příspěvekod styna » 22. duben 2014 20:17

Jirik píše:Já vektory dělám ve CMYKu, EPS exportuji ve CMYKu a JPG náhledy exportuji do RGB.

A jak se vůbec exportuje do RGB?
styna

Příspěvekod Jirik » 22. duben 2014 21:39

Normálně v AI dám export do (vyberu např. JPG) zvolím RGB nebo CMYK, rozlišení nad 15MPX a kvalitu komprese 9-10 (stejný název jako EPS, jen s koncovkou JPG), a je hotovo. RGB v náhledu vypadá na webu lépe nežli CMYK, ale při tisku budete stejně potřebovat vše převést do CMYKu. Pokud děláte původní zdroj ve CMYKu, tak stejně po exportu do RGB nedosáhnete většího barevného rozsahu než je samotné RGB a také nehrozí barevné zkreslení při náhledu na web stránkách.
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Příspěvekod styna » 22. duben 2014 22:02

Jirik píše:Normálně v AI dám export do (vyberu např. JPG) zvolím RGB nebo CMYK, rozlišení nad 15MPX a kvalitu komprese 9-10 (stejný název jako EPS, jen s koncovkou JPG), a je hotovo...

Díky za odpověď :) V tomhle je teda AI daleko popředu. Při exportu v Inkscape se to zadat nedá. Jak jsem vygooglila "nativní formát aplikace Inkscape - SVG - neumí nic jiného než RGB (resp. sRGB). To je dáno tím, že byl vyvinut pro potřeby webu..." ;)

a také nehrozí barevné zkreslení při náhledu na web stránkách.

By mě zajímalo, jak může vypadat to barevné zkreslení. Na Pixmacu se mi barvy v náhledu vykreslují úplně jinak než ilustrace (zemitá žlutá vypadá jako citonově žlutá a pod.). Když Inkscape ukládá do RGB, tak to bude něčím jiným, asi...
styna

Příspěvekod PandaWild » 22. duben 2014 22:19

Pixmac v malých náhledech záměrně dost silně zvyšují barevnou sytost, aby obrázky vypadaly zajímavěji. Není to z důvodu převodu barev.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Ravennka » 22. duben 2014 22:51

Možná jsem Vás tu nedobře četla, ale ještě tu imho nikdo nezmínil, že některé efekty - třeba plasmu, v CMYK prostě neudělá.

Navíc si fakt myslím, že pokud grafik (ať už je to kdokoliv, kdo to zpracovává) stojí co za to, tak je mu jedno v čem ta data dostane, poradí si vždycky ;)

A hlavně mi rozum říká jasně - já to dávám na web, očekávám použití na webu => RGB. Navíc si myslím, že běžně to zkreslení není nijak zásadní. By se ještě musela řešit kalibrace monitoru a podobné...
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod mp82 » 23. duben 2014 10:59

Vše dělám v RGB. Jednou mě jeden zákazník oslovil, že by rád koupil jednu kresbu, kterou bych trochu upravil a prodal mu jí výhradně. Tak se stalo. Byl na ní použit přechod modrých barev - vyloženě jásavých RGB. Zákazník byl nadmíru spokojen, přesně tohle si u mě objednal. Jenže nenapsal na co to chce a za dva týdny psal, že to chce vytisknout a barvy se změní. Tak jsem mu vysvětloval, že je to normální a nelze tento konkrétní případ obejít. Nakonec jsem mu prodal ještě jednu kresbu, kterou jsem kompletně předělal do CMYKu s odstraněním veškerých efektů. (vlastně jsem nakreslil úplně novou věc, dokonce jsem mu i připravil podklady pro tisk ze dvou přímých barev, ať si vybere). V DTP naštěstí dělám 12 let, tak jsem věděl co s tím. Zákazník byl spokojen. Každopádně dál kreslím pro fotobanky v RGB a zatím na tom nehodlám nic měnit. CMYK prostor je pro mě svazující. A myslím, že amatér si spíš poradí s RGB a profesionál si spíš poradí s převodem do CMYK. Nicméně, pokud by tu byl nějaký větší zájem profesionálů o kupování vektorů pouze v prostoru CMYK tak se přizpůsobím. Ale do teď mě to vůbec nenapadlo.
mp82

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na O grafice nejen vektorové