od PandaWild » 8. červenec 2015 11:27
Kdysi jsem nahrával asi 150 videí na VideoHive. A ano, je to šíleně pracné (stejně jako např. GraphicRiver a jiné věci na Envato). Dá se to vylepšit tím, že se operace dělají hromadně - např. pomocí XMedia Recode zkonvertovat videa do náhledů jako hromadná operace. Preview image jsem snímal ručně po jednotlivých videích pomocí VLC přehrávače (sejme obrázek do souboru). Pak pomocí ACDSee hromadná konverze obrázků do thumbnail (dá se použít i dávková operace Photoshopu). A nakonec sbalení každého hlavního videa do ZIP, dělal jsem ručně.
Formát hlavního souboru jsem použil H264, protože formáty ProRes byly mnohanásobně větší a Photo JPEG mi tam jaksi nefungoval. Velikost 4K se mi tam nepodařilo protlačit, protože pro H264 XMedia v tom rozlišení padal a v ProRes se nevlezl do požadovaného limitu velikosti.
Při nahrávání na Envato se nahrává pomocí FTP. Dalo by se nahrát více videí najednou, jenže - ve výběrových polích je obrovský guláš všech nahraných souborů (na přeskáčku), velmi těžko se v tom hledá. Proto je lepší nahrávat soubory jen pro asi tak 2 nebo 3 videa najednou.
No a pak editace při submitu, ta už se musí plně ručně. Každé video nejméně 5 minut na editaci. Je tam hodně voleb které si mohli zjistit sami.
No a nakonec přichází největší "lahůdka", která je u Envato typická - z odeslaných 150 videí mi přijali jen 3, všechny ostatní vyhodili. Pak ještě mi přijali další 2, která vyhodili jen "měkce" s opravitelnou chybou.
A prodejnost - asi proto, že je na VideoHive a GraphicRiver skoro zázrak když tam někdo něco protlačí, tak se tam občas i něco prodá. Tak se mi i z těch 5 videí párkrát i něco prodalo. Ne za moc, protože tam jsou dost nízké ceny. Ale typicky - tím to končí, protože prodejnost starých věcí na Envato rychle klesá. Takže výsledkem mé několika dennípráce s přípravou videí bylo, že jsem vydělal tuším snad tak 10 dolarů.
U mne je Envato stále tak nějak na hranici, kdy váhám, zda tu fotobanku nezrušit. Zatím to drží ještě PhotoDune, protože tam je naopak nahrávání velmi snadné. Ale také velmi neúspěšné, berou jen asi 1% z nahraných věcí. Už jsem z Envato jednu výplatu měl (hlavně díky PhotoDune), ale zrušení už je velmi na spadnutí.
Pokud má člověk k sobě alespoň trochu sebeúcty, tak by se měl Envato vyhnout velkým obloukem, protože jejich přístup k autorům je naprostou urážkou lidské důstojnosti. ... Vřele nedoporučuji!