Pexels a Pixabay

Diskuse o ostatních - menších - fotobankách, jako je CanStockPhoto, Depositphotos, StockFresh, CutCaster, YayMicro a další

Pexels a Pixabay

Příspěvekod Bananaboy » 22. únor 2022 19:39

Nevie niekto z vás na akom princípe fungujú fotobanky Pexels a Pixabay? Fotky aj videá ponúkajú zdarma aj na komerčné účely a nie je potrebné uviesť zdroj. Čo tých ľudí vedie k tomu, že tam nahrávajú?
Hodnocení: 0
Bananaboy

Reputace: +1047

Re: Pexels a Pixabay

Příspěvekod castyhost » 22. únor 2022 20:41

ten pocit vyjimecnosti mit fotku na titulce Forbesu je ti malo? ;-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 23. únor 2022 11:02

Ja len, že či za tým niečo nie je, pretože mi príde divné, že tam niekto nahráva tak kvalitné veci a dobrovoľne.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod Dusan » 23. únor 2022 11:37

Taky to nechápu, na spoustě fotek jsou lidé a přece se všichni nenachají fotit jen tak zdarma. Ano nejaké malé procento, ale nevěřím že ti "náhodní modelové" podepsali model realase. Je to problém velkých fotobank, že po tom nejdou. Přece je jasné že ty fotky nemají právní ochranu.
A nebo by aspon ty kvalitní tvůrce měli přemlouvat na svoji stranu, ať prodávají u nich a nerozdávají to zdarma.

Osobně si myslím že ty důvody boudou:
  • Lidská blbost, "nevěřím si že by se to prodalo, nejsem profík tak to rozdám" ;)
  • Nevzali mi fotky na fotobankách, protože debilní důvody- šum, světlo, stíny atd to známe všichni že jo ;) Kreativita jde do háje, hlavně že to je hnusně přeostřené a vyžehlené
  • Výše odměn fotobank
  • Ukradené fotky (nějaké procento to bude) proč by to někdo kontroloval když je to grátis.
  • Motivace zviditelnění, možná nějaká úchylka :)
Víc mě asi nenapadá. Mě na těch fotkách nejvíc sere, že jsou některé krásné, hezčí než na fotobankách. Osobně mi většinou taky nějakou nejhečí fotku s protisvětlem nevezmou, kvůli nesmyslům.

Tvůrci nemají svázané ruce nesmyslnýmy poždavky. Rád bych těm lidem poradil, nerozdávejte to, raději to prodejte...ale za 10centů na Shuttru nebo 2centy na iStocku?

Jsme parta zoufalců na topícím se titaniku, Buď přijde nějaká velká změna nebo fotobanky budou dále klesat a jejich obsah bude stárnout a ... Oni je rozdávají zadarmo a my za 10c ale nemůžeme fotit co chceme a jak chceme.
Dusan

Reputace: +45

Příspěvekod Dusan » 23. únor 2022 12:21

Když bych tu myšlenku měl dále rozvést, tak si myslím že dříve byl trend fotky vyfocené záblesky.
To obyčejní lidé nedokázali fotit a proto měli šanci uspět fotogafové co to chytli ze začátku. Částěčně jsem to byl také.

Pak přišla doba bokeh. ;) Stačí rozostřené pozadí a úprava presetem v Lightroomu popř. snad už i v aplikaci na mobilu či tabletu a máte trendy fotku. Jenomže tady vznikl problém, toto umí udělat levný foták se světelným objektivem a poslední roky už i mobil. Takže to fotí všichni je to hezké a a rychlé :)
Na Instagramu a Facebooku máte hromadu liků, tak to je super. Proč ty fotky nerozdat, když nic nestály a měl jsem je rychle. A tak nějak vznikly Pexels, Pixabay a další.

Takže vysvobození je, že se vrátí doba záblesků, čemuž zatím moc nevěřím. Nebo přijdou nějaké AI generátory co vygenerují libovolný obrázek podle požadavků klienta. Nic moc pohled že? :D
Jinak jsem optimista, věřím že to ještě pár let pojede.
+zdenat5 Hodnocení: +1
Dusan

Příspěvekod admin » 23. únor 2022 12:46

Já myslím, že my - fotobankéři - na to máme trochu jiný pohled, zdeformovaný tím, že nahráváme do fotobank a více do toho vidíme.

Lidi, co tam nahrávají jsou podle mě amatéři nadšenci. Fotí, dávají to na instagram a mají těch hezkých fotek hodně. Chtějí udělat ostatním radost, zpřístupnit je, nabídnout. Nečekají za to žádnou odměnu a stejně tak nechtějí tomu věnovat další čas a práci (tím myslím popisování, keywordy). A mnozí ani netuší, že to můžou coby amatéři prodávat a klasických fotobankách ani neví... free fotobanky jsou pro ně nejsnazší cesta, jak to distribuovat a je pak těší, když vidí, kolik lidí si to stáhlo.
+Dusan, +zdenat5 Hodnocení: +2
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +581

Příspěvekod Painter » 23. únor 2022 13:47

Sám jsem cca 7 let nahrával ilustrace na DeviantArt, kde jsem z toho také nic neměl. Prostě mě bavilo si kreslit, a pak jsem měl radost, když dal někdo like nebo si to stáhnul. Pamatuji si tu radost, když jsem dostal cenu "Daily deviation". Pak jsem to dal na FB a vydělal na tom stovky $.
Btw. není to samé např. IG, kde taky přidávám hashtagy (podobně jako KW) a titulek (podobně jako popis na FB) a ve výsledku z toho také nic nemám. Takže myslím že to trochu děláme všichni (nebo většina) doteď.
Myslím, že lidi nahrávají mají radost z like a nebo ze ztažení a hlavně z tvorby samotné. Někdy mi trochu chybí doba, kdy jsem si tvořil fakt čistě pro radost a né jako teď, kdy už člověk přemýšlí jestli je to prodejné, kdo je jeho kupec, jak to oklíčovat atd. O technických nárocích (šum, přepaly, rozlišení atd.) ani nemluvím. Kolikrát trochu závidím když se dívám na YT na nějaký tutorial a tam si to mastí neřeší přepaly, šum, nastaví si vysoké ISO aby měli rychlý čas a ono v rozlišení na IG je to úplně jedno ale pro FB už je to něco jiného. Další věc je třeba že můžu vyfotit fotku a neřešit jestli tam někde náhodou není logo, jestli tam není vidět člověk (MR) známá budova (bez PR) atd.
Navíc třeba na Pixabay se dá tvůrci koupit kafe za stažení. Takže možná si v klidu tvoří a ještě se jim z toho i něco sype ale nejsou top takovými pravidly jako my.
Painter

IP: 31.30.172.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod Dusan » 23. únor 2022 13:52

admin píše:Já myslím, že my - fotobankéři - na to máme trochu jiný pohled, zdeformovaný tím, že nahráváme do fotobank a více do toho vidíme.

Lidi, co tam nahrávají jsou podle mě amatéři nadšenci. Fotí, dávají to na instagram a mají těch hezkých fotek hodně. Chtějí udělat ostatním radost, zpřístupnit je, nabídnout. Nečekají za to žádnou odměnu a stejně tak nechtějí tomu věnovat další čas a práci (tím myslím popisování, keywordy). A mnozí ani netuší, že to můžou coby amatéři prodávat a klasických fotobankách ani neví... free fotobanky jsou pro ně nejsnazší cesta, jak to distribuovat a je pak těší, když vidí, kolik lidí si to stáhlo.

Ano, takto jsem myslel bod 1. Amatéři nevidí že i po těch 10c se dá naskládat slušná částka a že sem tam přijde větší prodej a průměr se podstatně zvedne. Ale pořád by měl někdo řešit právní formu. Pexels a Pixabay budou mít určitě v podmínkách že se zříkají odpovědnosti, ale fotografové tak sdílejí fotky (lidi, budovy, místa,.. prostě fotky bez model a property release) ke komerčnímu využití bez souhlasu. Aspoň si to tak myslím.

Pak bod 2 "Nevzali mi fotky na fotobankách tak je rozdám..." toto mám potvrzené, takto vznikla jedna free fotobanka. Vím to, protože s majitelem té fotobanky máme společného kamaráda.
Dusan

Příspěvekod GreatWhite » 23. únor 2022 14:01

Pixabay is a free photo, illustration, video and music sharing website powered by our generous community of photographers, videographers, illustrators and musicians. While not required, users can make donations to artists to thank them for their contributions

:) tak možná jim ty dobrovolné "donate" nakonec hodí víc než prodej na šutru :D

třeba tento má dost profi portfolio https://pixabay.com/cs/users/stocksnap-894430/ a má skoro 20 tisíc sledujících, třeba mu na paypal občas přistane nějaký solidní milodar

Ona celá ta pixabay komunita působí přesvědčením a filozofií dost komunisticky
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod Dusan » 23. únor 2022 14:19

GreatWhite píše:Pixabay is a free photo, illustration, video and music sharing website powered by our generous community of photographers, videographers, illustrators and musicians. While not required, users can make donations to artists to thank them for their contributions

:) tak možná jim ty dobrovolné "donate" nakonec hodí víc než prodej na šutru :D

třeba tento má dost profi portfolio https://pixabay.com/cs/users/stocksnap-894430/ a má skoro 20 tisíc sledujících, třeba mu na paypal občas přistane nějaký solidní milodar

Ona celá ta pixabay komunita působí přesvědčením a filozofií dost komunisticky

Zajímavé zjištění. Když jsem si dal Stocksnap do Google, tak vidím že má vlastní doménu https://stocksnap.io/ kde rozdává free fotky modelů z fotobank viz https://stocksnap.io/photo/stretching-exercises-7W9HOCBW19. Toho stašího muže možná znáte, je to profi stock model ze Srbska. Sleduju ho na instagramu. Na boku vedle fotky je reklama na Shutterstock ;) Tak mi z toho vychází, že ty free fotobanky provozují naše komerční fotobanky aby se propagovali nazpět a používají k tomu asi odmítnuté fotky, kde jim dáme se souhlas. Pro mě se kruh uzavírá. :) Jo a ty dobrovolné "donate" jdou tím pádem zpět fotobance.

Tady je článek https://www.focus-age.cz/m-journal/aktuality/canva-kupuje-pexels-a-pixabay--spousti-vlastni-fotobanku-photos-unlimited__s288x14472.html že to patří Canvě a Canva má v podmínkách, že MR neřeší. Pouze jim dává fotograf souhlas že ho má podepsaný ..
Dusan

Další

Zpět na Ostatní microstock fotobanky