.. jestli není praktičtější uvědomit spíš původní ´mateřskou´ fotobanku, než Google .. (?)
Mám na mysli standardní DMCA proceduru (např. pro Shutterstock:
http://www.shutterstock.com/dmca_notice.mhtml)
Fotobanka má mnohem snazší/reálnější možnosti ověření autorství, než Google (a i jejich motivace je odlišná), Google se do prověřování oznámení o porušení copyrightu (což je nutný předpodklad ke stažení něčího profilu) nejspíš sám aktivně moc hrnout nebude, řekla bych .. (ráda bych se pletla).
I když - o ´flexibilitě´ a ochotě samotných fotobank řešit problémy svých přispěvatelů (nebo vůbec nějak reagovat) taky nemám žádné iluze ..
Tohle je bohužel prokletí ´fotobankového businesu´..
Každý darebák, který si zamane, může - bez reálného citelného postihu - přeprodávat, nebo poskytovat pod fiktivním jménem, cokoli se mu zlíbí ..
Původní autor nemá žádnou páku, fotobankám je to jedno, a provozovatelé platformy pro blogy/weby se vymlouvají (což je částečně asi opodstatněný důvod) na nemožnost prověřit věrohodnost obdrženého oznámení o porušování autorských práv .. Oznámení o porušení autorských práv je z jejich pohledu jen ´tvrzení proti tvrzení´ ..
Ale třeba se pletu - a Google třeba přecejen zareaguje ..
Byla by to aspoň taková malá bezvýznamná satisfakce ... než si dotyčný lump ´své´ portfolio v klidu zase jen přemístí na jinou platformu ..
Sorry za tu skepsi,
s fotobankami a ´fotobankovou praxí´ už taky mám nějakou/podobnou (několikaletou) zkušenost ..
Osobně jsem tenhle marný boj už víceméně vzdala, nedělala bych nic jiného.
Beru to jako (nedobrovolnou, ale bohužel asi nevyhnutelnou) daň za přínos, který mi fotobanky - i přes tohle (a jiná) trápení - zatím pořád ještě přináší.
Každopádně držím palce ..
a.