Vytváření animace - popíšu postup na mém videu:
http://www.shutterstock.com/video/clip- ... yle-k.htmlRozvržení animace: Plánovaná fps = 25. Nejdříve chci blikat 5 sekund zeleným nápisem, pak žlutým, pak červeným a nakonec bílým. A po bílém nápisu výbuch. Rozměr 4K UHD.
Ve Photoshopu jsem si nejdříve připravil 8 obrázků s nápisy: 4 barvy, invertovaný a neinvertovaný text, rozměr obrázků 3840x2160 bodů. Chtěl jsem aby to vypadalo kostičkovaně, jako staré retro počítače - proto jsem text napsal nejdříve malým fontem FixedSys a pak obrázek hodně zvětšil s vypnutým vyhlazováním (tj. metoda převzorkování "Nejbližší soused"), aby bylo vidět výrazné kostičkování (musí být vidět ostré hrany aby bylo jasné že je to záměr a ne chyba).

- alert1.jpg (25.6 KiB) Zobrazeno 4380 krát
Při blikání se střídá invertovaný a neinvertovaný obrázek. Perioda bliknutí je 1 sekunda, tj. 0.5 sekundy svítí invertovaný text a 0.5 sekundy neinvertovaný. Jedna barva bliká 5 sekund. Což znamená, že je potřeba celkem 10 obrázků na každou barvu. Rozkopíroval jsem tedy soubory s obrázky tak, aby vznikla číselná posloupnost 000.tga až 039.tga, celkem tedy vzniklo 40 souborů s obrázky:

- alert2.jpg (32.97 KiB) Zobrazeno 4380 krát
Sekvenci obrázků jsem otevřel ve VirtualDub volbou File / "Open video file", k otevření se vybere první obrázek sekvence, tj. soubor 000.tga. Obrázky by se nyní střídaly po 1/2 sekundy, snímková rychlost by tedy byla 2 fps. Nastavím proto v okně Video / "Frame Rate" položku "Change frame rate to (fps)" na hodnotu 2, čímž nastavím snímkovou rychlost zdrojového videa. Animaci chci zkonvertovat na 25 fps, proto ve stejném okně nastavím položku "Convert to fps" na hodnotu 25. Výstupní kompresi by sice v této chvíli nebylo nutné nastavovat (zhoršuje kvalitu), ale zápis je při použití komprese rychlejší a nespotřebuje to spousty GB. Proto nastavím kompresi ve Video / Compression na Xvid Codec, target bitrate zvolím 100000 (aby se kvalita moc nezhoršila). Animaci uložím do videa volbou File / "Save as AVI", jméno souboru např. A.avi. Vygenerované video má 20 sekund s rychlostí fps=25. Ve výstupním videu je sice 13 snímků invertovaný text a 12 snímků neinvertovaný (protože se 2 obrázky konvertují na 25 obrázků), ale to zde nevadí.
Můj počítač nezvládá přehrávat 4k video, proto si na náhledy video generuji i v rozlišení FullHD - do filtrů (Video / Filters) přidám filtr "2:1 reduction (high quality)", ukládané video pak má rozměr 1920x1080. Při zápisu finálního 4k videa lze filtr jen zaškrtávátkem vypnout, nemusí se odstraňovat.
Za blikáním nápisů následuje druhá sekvence - výbuch. Tu jsem připravoval zvlášť, protože tam je už animace po jednotlivých snímcích a nelze tedy sloučit s předešlou animací 2 fps. Jednotlivé obrázky jsem si připravil ve Photoshopu ručně - bílý nápis přechází postupně do bílé barvy, ta potom do šumu a šum se nakonec zmenšuje, jako když se vypíná stará obrazovka.

- alert3.jpg (23.66 KiB) Zobrazeno 4380 krát
Zbělení nápisu jsem dělal překrytím bílou plochou, ukládal jsem obraz s různým nastavením průhlednosti bílé plochy. Pak bílá plocha opět mizela (snižování průhlednosti) a namísto nápisu byla plocha zaplněna barevným šumem. Šum nemůže být statický, musí se měnit každý snímek, a proto jsem si připravil makro, které snížilo rozměry obrazu, zaplnilo podklad barevným šumem a rozměr obrazu opět zvýšilo s vypnutým vyhlazováním - to proto, aby byl šum výrazně viditelný a aby byl kostičkovaný (jako u starého PC). V závěrečné sekvenci se obraz zmenšuje - podklad je černý, vrstva se šumem se označí jako blok a zmenší nastavením velikosti v procentech (opět se pokaždé musí vygenerovat nová šumová vrstva aby se obraz měnil). Výsledkem je 50 obrázků 00.tga až 49.tga, tedy 2 sekundy animace.
Výsledná sekvence se opět otevře a uloží pomocí VirtualDub, s tím rozdílem, že namísto 2 fps se nastaví vstupní rychlost 25 fps a rychlost není třeba konvertovat. Animace se uloží do B.avi.
Nyní spojení obou animovaných segmentů do jednoho videa. První segment A.avi se otevře ve VirtualDub. Druhý segment B.avi se k němu připojí volbou File / "Append AVI segment". Jednotlivé segmenty animací lze takto skládat postupně za sebou. Např. animaci lze opakovat tak, že se připojí opakovaně stejný segment. Lze tak testovat zda je video seamless loop - video se otevře a to stejné video se připojí ještě jednou jako segment - v místě přechodu nesmí být patrný žádný zlom, animace musí plynule pokračovat. Podmínkou spojování segmentů je, že segmenty musí mít stejnou rychlost FPS, stejnou kompresní metodu a musí to být AVI, ne sekvence obrázků.
Výsledné pospojované video se pak uloží do výstupního souboru (délka 22 sekund). Jednak ve velikosti UHD 4K a jednak do poloviční velikosti FullHD s použitím filtru "2:1 reduction (high quality)". Formát FullHD je nutný pro fotobanky, které nepodporují rozměr 4k - DepositPhotos a Pixta.
Ještě poznámka ke generování doprovodného zvuku. Nelze použít hudbu (ani vlastní), protože ta je autorsky chráněná, musí být patrné že je to "běžný zvuk", který se dá někde natočit nebo vygenerovat. Ke generování zvuku jsem použil program CoolEdit - starý program, ale i dnes myslím že nemá konkurenci. Dnes už sice není free, ale dá se ještě sehnat stará verze CoolEdit 96, která byla free a měla vše potřebné co nová verze. Ke generování zvuku lze použít vestavěný generátor tónů a šumový generátor, které se dají modulovat obálkami.