Nájdite si svoje fotky na Webe

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Nájdite si svoje fotky na Webe

Příspěvekod shalom3 » 16. listopad 2015 19:01

PandaWild píše:Ale co víc kontrolovat - vždyť my ani nevíme, zda nám samotné fotobanky přiznávají všechny prodeje. Můžeme jen věřit, že jsou poctivé a že i tyhle věci mají ohlídané.

Přesně tahle myšlenka mi už pěknou dobu hrabe hlavou, nelze kontrolovat ani přiznávání prodejů ze strany fotobank ani to, zda jakýkoli obrázek byl zakoupen nebo třeba ukraden z jiného webu. Kontrola by se vyplatila snad jen tehdy, kdybychom našli nějaký ze svých obrázků někde ve velkém, např. u nějakého významného výrobku apod.
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod dnyvlt » 16. listopad 2015 19:13

Tyto úvahy mi připadají trochu mimo. Předpokládal bych, že nás fotobanky plánovitě neokrádají. Určitě se může stát, že se objeví občas nějaká chybka, ale nevěřím v úmysl...
dnyvlt

Reputace: +6

Příspěvekod PandaWild » 16. listopad 2015 19:36

Mne tohle napadá např. u DepositPhotos - co znám lidi z okolí, tak běžně tuto fotobanku znají a nakupují tam, jakoby byla nejznámější. Ale prodeje těmto poměrům neodpovídají. Tak snad je to jen paranoia a alespoň tyhle větší fotobanky jsou poctivé.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 16. listopad 2015 20:24

A mne zase vlezl brouk do hlavy z toho důvodu, že na některých fotobankách se neprodá skoro nic. Kdyby to bylo tak na všech fotobankách, tak si řeknu, prostě neumím kreslit a moje obrázky se tudíž neprodávají. I když je jasné, že ne všechny fb jsou stejně úspěšné, tak bych očekávala nějaký ten prodej i na těch nejméně úspěšných.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 16. listopad 2015 20:45

Já vám do toho nerada lezu, ale tady jsem našla svůj obrázek a to je prostě masakr :lol: http://www.opdc.go.th/uploads/files/255 ... ippine.pdf můj je ten We are open - na druhý straně, ale celé je to velice graficky zdařilé (ještě ke všemu vzhledem k tomu, na jakém je to serveru)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod honza286 » 16. listopad 2015 21:23

dnyvlt píše:Tyto úvahy mi připadají trochu mimo. Předpokládal bych, že nás fotobanky plánovitě neokrádají. Určitě se může stát, že se objeví občas nějaká chybka, ale nevěřím v úmysl...

Ale okrádají, viz např. onen API program u Fotolie. Fotolia toto určitě nedělá zadarmo, bez něj by si museli koupit rozšířené licence ke každému jejich nabízenému obrázku. Takto ty firmy zaplatí Fotolii za API nějaké peníze (určitě menší než kdyby si měly ke každému nabízenému obrázku zakoupit rozšířenou licenci) a jako bonus to pak dost možná koupí v případě prodeje jen jako standartní licenci za pár centů.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod vikinek » 16. listopad 2015 22:57

Podle mě jde v byznysu o poctivost až na posledním místě pro takové velké banky není žádný problém udělat dceřiné společnosti místní kamene obchody práce na zakázky atd vybrat kvalitní práce a ty následně prodávat za úplně jiné peníze. Vědí přesně odkud každý obrázek pochází takže když je třeba s Evropy mohou ho s klidem prodávat jen pro Ameriku a pokud byste ho náhodou někde objevili řeknou vám že si to zákazník od vás koupil protože nemate žádnou kontrolu kdo si to kupuje. Samozřejmě fotobanka běží vesele dál ale sem na 100% přesvědčen že jeto velký byznys o kterým nemáte ani ponětí a banka se o něj neošidí. Prostě z vašich nejlepších obrázku vytvoří své pordfolio to odkáže na své odběratele a prodává za velké peníze tisk TV různé reklamní společnosti které toho materiálu potřebují tuny atd Vědí naprosto přesně že si obrázek fotku mohou koupit sami od vás za par centů a pak sní kšeftovat jak se jim libí protože každý odsouhlasil pravidla kde dává k dispozici své autorská práva a ty se přenáší na další kupce a následně na hotový výrobek. Takže na každém úspěšném obrázku fotce nevyděláte jen vy těch pár centu ale mnohonásobně úplně někdo jiný a možná byste se divili kolik. Řádově to může jít až do několika tisíc dolaru samozřejmě záleží na tom kde a jak byl použit.
Proto nevěřím že pokud ta banka získala za pár centů vaší licenci na kvalitní obrázek fotku na co má odborníky kteří přesně vědí kam fotku zařadit že by si nechala ujít další výhodný přeprodej. Přeci jenom jde o legální podnikaní. Je potřeba si uvědomit že fotobanka není žádný lidumil kterému jde jen o váš prodej o váš zisk ale o zisk její a dělají všechno proto aby s toho vyždímali co nejvíce peněz a nato mají další armádu poradců kteří nic jiného nedělají než vymýšlí jak na tom všem zvětšit zisky.
Takže sečteno podtrženo ty Fotobanky nedělají nic proti zákonu a mají všechno hodně dobře právně ošetřené. Fotobanka si žije dál svým životem sem tam vám někdo koupí váš obrázek fotku podle toho jak na ni narazí a jak je provedena. Já osobně sem prošel tisíce fotek obrázku na všech bankách na různá témata ale řeknu vám upřimně že je to bída. Najít slušnou fotku obrázek je vážně velice pracné zdlouhavé a namáhavé. Proto se ani nedivím že vaše vydařené obrázky fotky vtom zapadnou a nemají žádný prodej. Možná by bylo dobré sem dát portfolia těch úspěšných nebo těch co se tím vyloženě živý se stručným návodem jak to dělají oni že se s tím dokáží uživit. Podle mě produkuji kvalitu dodržují poptávku a neposlední řadě určují správné vyhledávací slova tím se dostávají na přední pozice a protože prodávají jsou pravděpodobně zvýhodňování vyhledávačem aby prodali co nejvíce. Co vy nato?
vikinek

Reputace: 0

Příspěvekod knutt » 16. listopad 2015 23:36

Máš na to nějaké důkazy ? Jinak je to jenom takové plkaní ;)
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Příspěvekod Ravennka » 16. listopad 2015 23:37

Já bych nebyla zbytečně paranoidní... i když je jasné, že Velký Bratr tě sleduje 8-)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod uLPi » 17. listopad 2015 03:58

Co si budeme nalhávat. Okrádání je velice zastaralé slovo, nyní je to zredukováno* pod pojmem... přemístění nebo jiná účelná neschválená manipulace libovolné cizí věci k prospěchu vlastnímu.

Můžu říct jen tolik. Soused dělá taky do fototapet na zeď, samolepících fólií přetažených přes plottr (vektorové ilustrace stromů a jiné roztomilé oblíbené elementy), které kupuje na m-fotobankách.

Zisk za danou grafiku, fotografii je pro něj v řádu 15 - 23 procent z celkové prodejní ceny (tolik dostává i moje maličkost pokud to dělám já).
Nakupuje samozřejmě u konkrétní fotobanky i nadále (co objednávka to nákup u fotobanky), někteří to ale nedělají a prostě šetří až natolik že na svůj profi web dají fotografie z vodoznakem, pak při zakázce koupí jedenkrát a naposled z recyklačním úmyslem.
uLPi

IP: 46.151.57xx

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse