Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod Anika » 11. únor 2016 09:57

Na začátku téhle diskuze byla inspirace barvami, o schvalování porušování autorských práv fakt nešlo. V tom tu máme všichni jasno. Tohle vážne bereme.
Hodnocení: 0
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 11. únor 2016 10:10

Tahle diskuze je o tom, jestli se na použití konkrétní barvy autorská práva vztahují či ne a na to celkem jasně navazuje otázka, jestli se autorská práva vztahují na nápad.
Na tyhle věci se autorská práva vztahovat nemohou, protože by to příliš omezilo následné tvůrce - to se tady většina diskutujících snažila, často velmi humorně, říct.
Každý samozřejmě ví uvnitř v sobě velice přesně, co je jeho originální myšlenka a co "ukradl." Pokud někdo ví, že je původním tvůrcem, tak mu to může poskytnout výrazné morální či duchovní uspokojení, ale to je tak všechno, co z toho má.
Samsung je také okopírovaný iphone.
+Bananaboy, +Lenka, +PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +4
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod PandaWild » 11. únor 2016 10:30

... a Windows okopírovaný Mac.

Např. v autorství kresby se považuje za nové autorství, když někdo namaluje obraz a inspiruje se jiným obrazem, tj. dívá se na něj. Pak je ta kresba jeho autorství a nic neporušil, jen využil cizí nápad k inspiraci. Porušení by bylo, pokud by ten obraz obmaloval, např. si vytiskl předlohu kterou by obtáhl, využil by ve své práci cizí dílo.

Před 25 lety jsem prodával program DOS Manažer, který vycházel z Norton Commanderu - typická modrá okna. Byly dohady, zda to je porušování autorství, než se stanovilo že to je inspirace cizím nápadem a to je v pořádku (a pak to začali napodobovat i další, jako M602). Bez těchto inspirací by se zastavil vývoj. Porušení by bylo vzít část cizí grafiky nebo kódu a použít to ve svém programu.
+Bananaboy, +Lenka, +Neznamy, +Ravennka Hodnocení: +4
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod artus » 11. únor 2016 10:47

inšpirácie predsa posúvajú svet. Tesla alebo Edison? Žiarovka, žiarivka, led...?
artus

Reputace: +13

Příspěvekod Bananaboy » 11. únor 2016 10:55

artus píše:Tesla alebo Edison?

Marconi ukradol Teslovi nápad na rádio a získal zaň Nobelovu cenu. Tesla sa potom s ním súdil do konca života. Súd napokon síce vyhral a prisúdil sa vynález rádia Teslovi, ale neviem prečo my sme sa v škole aj tak učili, že rádio vynašiel Marconi. Hm... život je krutý.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Neznamy » 11. únor 2016 10:58

hypotekyfidler.cz píše:Tahle diskuze je o tom, jestli se na použití konkrétní barvy autorská práva vztahují ...

Diskuze byla o barevných kombinacích, nikoliv o použití konkrétní barvy. Ať si každý uvědomí, kolik práce mu dá vytvořit nějakou barevnou kombinaci, s kterou je spokojený. Čím víc barev, tím těžší úkol to je.

Odkaz do minulosti je v rámci diskuze zajímavý, a na chvíli jsem se zarazil, jestli jsem to přeci jen nepřepísknul. :-) Vidím zde rozdíl - my neděláme volné umění, ale užitnou grafiku.

Inspirace sice posouvá svět, ale já do fotobank nepřispívám abych posouval svět, ale abych si vydělal.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Bananaboy » 11. únor 2016 11:44

Prosím vás o súrnu pomoc. Ako by ste nazvali v angličtine predmet... sú to latky na kolese a keď sa to postaví nad potok, tak tečúca voda hýbe celým kolesom. Je to v podstate taký malý "vodný mlyn", ale keď dám v tom microstockgroup keywordovacom nástroji hľadať slová "water mill" tak mi to nájde len veľké vodné mlyny. Holt je ťažké nájsť niečo v angličtine, keď neviem ani ako sa to volá po slovensky. :lol: :lol:
Bananaboy

Příspěvekod Ravennka » 11. únor 2016 12:00

Imho se to jmenuje "lopatka" =) jestli myslíš tohle http://mve.energetika.cz/vodnikolaDD/hrebenac.gif (nenašla jsem nikde líp, tady je to nakreslený i napsaný :D)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod artus » 11. únor 2016 12:09

mill powered by water ;) Je to vodný mlyn, že ho máš ty malý, za to názov nemôže :D
+Bananaboy Hodnocení: +1
artus

Reputace: +13

Příspěvekod Bananaboy » 11. únor 2016 12:18

Spomenul som si, že ho mám v StockSubmitteri aj ako náhľad videa, takže ho prikladám ak by niekomu ešte niečo napadlo. Artus, tiež mi automaticky napadlo, že je to water mill, ale nie je to tak trochu zavádzajúce označenie, keď to v podstate nič nemelie? :lol:

Takže tu je screenshot toho môjho problémového videa.

0010_water_mill_small.jpg
Bananaboy

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse