Licence, vlastnctví no prostě ta druhá stránka FB

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Licence, vlastnctví no prostě ta druhá stránka FB

Příspěvekod Kulíšek » 3. březen 2016 13:21

Zdravím už nějakou dobu na fb dávám svoje amatérské výtvory, boužel stále narážím na nové informace spojené se zákonem, licencemi, model release atd.

Snažila jsem se najít nějaký web nebo knihu která by celou tuhle stránku fotobanek popisovala, ale nevím co přesně hledat.

Jedná se mi celkově o vše vektory, foto i video, např:
Co se může fotit? Jak to funguje když je model mladší 18ti let? Zakoupené tahy/fonty se dají použít na fb když to není moje práce?
Prostě jak celá tahle stránka focení a tvoření funguje?
Nechci přímé odpovědi (jsou to jen ilustrační dotazy), jen bych ráda třeba nějakou knihu/učebnici/web kde bude vše souhrně napsané v čj.
Hodnocení: 0
Kulíšek

Reputace: +10

Re: Licence, vlastnctví no prostě ta druhá stránka FB

Příspěvekod Pedro » 3. březen 2016 13:33

O jednom webu, kde je vše co popisuješ bych věděl -fotobanky.cz ;)
+Bananaboy, +PandaWild, +Ravennka, +soim Hodnocení: +4
Pedro

Reputace: +78

Příspěvekod Kulíšek » 3. březen 2016 13:42

vím že je tam toho hodně mám ho snad celý přečtený, ale stále nevím vše, mám plno dotazů a rojí se nové a otravovat s každým tady na foru se mi zdá hloupé a otravné
Kulíšek

Příspěvekod PandaWild » 3. březen 2016 13:50

Spíš by to chtělo brát tak, že zkrátka to tak je - vše se vyvíjí a stále mění a nikdo nic neví dostatečně zodpovědně aby to byl schopný uceleně sepsat. Nedá se najít taková životní jistota, je třeba přijmout proměnlivost a naučit se pracovat se střípky informací které jsou k dispozici. Tedy - ptát se a hledat.

Když by někdo něco sepsal, byly by to jen jeho názory (což už mnoho lidí udělalo) - a jak je vidět tady na fóru, na vše existuje spousta výkladů a odlišných názorů.
+Kulíšek, +Pedro, +Ravennka Hodnocení: +3
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Pedro » 3. březen 2016 13:55

Kulíšek píše:vím že je tam toho hodně mám ho snad celý přečtený, ale stále nevím vše, mám plno dotazů a rojí se nové a otravovat s každým tady na foru se mi zdá hloupé a otravné

Tohle fórum je přece od toho, aby jsi dostala odpověď na jakoukoli otázku ohledně fotobank. Je tady spousta skvělých lidí, kteří ti jistě rádi poradí nebo jen nasměrují.
+Lenka Hodnocení: +1
Pedro

Příspěvekod duben » 3. březen 2016 14:33

Kulíšek píše:Co se může fotit? Jak to funguje když je model mladší 18ti let? Zakoupené tahy/fonty se dají použít na fb když to není moje práce?
Prostě jak celá tahle stránka focení a tvoření funguje?
Nechci přímé odpovědi (jsou to jen ilustrační dotazy), jen bych ráda třeba nějakou knihu/učebnici/web kde bude vše souhrně napsané v čj.

Kdyz jsi na Fotobanky.cz nenasla odpovedi a nic ucelenejsiho krome toho webu a tohohle fora asi neni, tak to vezmeme po poradku. Pokud uvedu neco nepresne, tak me urcite rad nekdo doplni a opravi:

Co se může fotit? - Všechno. Omezuje tě jen to co je zákonem zakázáno a i to technicky vzato fotit jde jen to pak nesmis nikomu rict a ukazat. Ohledne fotek pro prodej je to trosku slozitejsi, protoze zalezi komu to prodavas a za jakym ucelem. Napr. fotobanky uvadeji seznam budov, co ti nevezmou, protoze jsou brana jako autorska dila jejich architektu, jde o vyznacne budovy v CR napr. Tancici dum. Ten ti vezmou jen jako Editorial a nebo musis mit property release od autora budovy a taky od vlastnika budovy. Nemuzes fotit auta, jen jejich casti, jinak opet problem s intelectual property. Zkratka kdyz fotis neco, na co se da vztahnout intelektualni vlastnictvi, nebo jde o identifikovatelne vlastnictvi nekoho jineho, tak to bez souhlasu vlastnika/autora nesmis komercne pouzivat.

Kdyz je model mladsi 18 let, musis mit Minor Model release,coz je model release, kde je krome modelu uveden udaj o rodici (rodicich) / zakonnem zastupci, ti podpisem stvrdi svuj souhlas s model releasem a je to.

Zakoupene tahy a fonty muzes pouzit pro vytvoreni vlastni grafiky, ale jestli smis takto vytvorenou grafiku dal sirit a preprodavat to zalezi na licenci s jakou je to koupene. Vetsinou fotobanky akceptuji jen tvoji tvorbu, pripadne musis prokazat, ze mas pravo dane casti sirit jako soucast sveho dila (fotobanky se s tebou asi o tom moc nebudou bavit, pri primem prodeji to asi bude lepsi)

Ptej se klidne dal :)
+Kulíšek Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Ravennka » 3. březen 2016 14:34

+ žádná podobná kniha neexistuje; v době vydání by už beztak byla neaktuální ;)

Zjišťuj si akutální informace, které Tě trápí... klidně se ptej. Všichni se tu ptáme dokola :mrgreen:
+PandaWild Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Kulíšek » 3. březen 2016 17:00

fíha :O
lidičky děkuju všem za odpovědi/informace
asi se budu muset začít ptát tady :/
Když já si tím přijdu strašně otravná.

duben díky za odpovědi i když byly otázky jen ilustrační a já si myslela že na většinu odpovědi znám. Tak ty jsi mne přesvědčil/a že vím pěkné prd. :O :D

Dám ještě jeden dotaz, už jsme se tu asi ptala, ale jak je to s tahy z programů na grafiku? Češi mi tvrdí že se používat nesmí a z ruska zas čtu že se použít smí O.o Používáte je někdo, nebo máte raději svoje?
Kulíšek

Příspěvekod Pedro » 3. březen 2016 17:55

Můj názor je, že obecně grafiku, tahy, vzorky, štětce můžeš používat ve svém díle pokud nejsou hlavním prodejním artiklem. Naříklad, že sadu štětců z Ilustrátoru nebudeš prodávat na Graphicriver jako svoji tvorbu.
+Kulíšek Hodnocení: +1
Pedro

Příspěvekod prudek » 4. březen 2016 00:59

No taky se v tom nevyznám. Fotím památky a přírodu.

Vždy odretušuju všechny loga a znaky a není prolém
Odretušuju všechny nápisy z budov a není problém.
Když nelze odretušovat, uplouduju jako editorial.

Běžně ale prodávám modlitební praporky z Nepálu jako RF. Zde je to ale už hodně diskutabilní, bo to jsou umělecká díla, která někdo vytvořil.
prudek

IP: 37.44.22.xx

Reputace: 0

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse