Oznámení - socialní a zdravotní

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Oznámení - socialní a zdravotní

Příspěvekod Flammert » 14. duben 2016 10:20

Zdravím všechny,

měl bych malý dotaz. Jsem zaměstnanec ve firmě, nechci zatím zakládat živnostenský list tudíž bych danil přes autorský zákon. Na fotobankách jsem asi tři týdny, nějaké fotografie už se mě prodaly. Rád bych se zeptal, jestli musím ještě někde ohlásit že prodávám fotografie, finančák, sociální, zdravotní? Nebo stačí potom udělat daňové přiznání za tento rok? Mám v tom trochu zmatek.

Děkuji předem za odpovědi
Hodnocení: 0
Flammert

Reputace: +8

Re: Oznámení - socialní a zdravotní

Příspěvekod PandaWild » 14. duben 2016 10:29

To stačí řešit až před první výplatou na PayPal. Když si nastavíš vyšší výplatní hranice, tak můžeš oficiálně začít až příští rok. Pak už i budeš vědět, zda na fotobankách budeš pokračovat dál. V papírování mezi živnostenským listem a autorským zákonem není moc rozdíl, stejně pak už musíš každý rok podávat daňové přiznání (i jako zaměstnanec). Nejjednodušší je před první výplatou si založit živnostenský list, oni to z Živnostenského automaticky oznámí i na FÚ, VZP a ČSSZ a pak už jen stačí každý rok podávat daňové přiznání a Přehledy.
+IM_foto Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Flammert » 14. duben 2016 10:39

Velmi děkuji za rychlou odpověď. Právě že jsem si nebyl jistý v tom, jestli musím ohlásit úřadům již teď, že jsem začal prodávat. Protože jsem dnes někde četl, že už při prvním prodeji fotky vzniká povinnost nahlásit to do 8 dnů úřadům že podnikám. Tak jsem se toho trochu zalekl, jelikož se první fotka prodala prakticky hned po nahrání což už je tři týdny.
Flammert

Příspěvekod Ravennka » 14. duben 2016 10:46

No, ono je to jak se to vezme. Kdybys to prodal a fyzicky peníze přijal, tak ano... ale Ty peníze nemáš, máš zatím jen jakýsi příšlib... ale když to máš jako vedlejší činnost, tak je to poměrně jedno. Stejně budou zálohy + případně nějaký doplatek daně stejně jenom z toho, kolik doopravdy vyděláš.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 14. duben 2016 10:53

Teda ve skutečnosti ono je to potřeba registrovat už když se začnou fotky nabízet, protože je to soustavná činnost. Ale myslím že to takhle nikdo nedělá a řeší se až první fyzický příjem.
PandaWild

Příspěvekod Flammert » 14. duben 2016 10:55

Právě proto mě to vrtalo hlavou, že ty peníze vlastně fyzicky ani nemám :-) Jasné rozumím, jen nechci něco podcenit abych posléze platil pokutu úřadům.

Ještě bych se rád zeptal, jak je to s fotobankami a daněmi v EU a mimo EU? Všude jsem četl něco jiného, tak jsem tedy zatím nahrál na SS který je mimo EU. Popřípadě jestli by mě mohl někdo napsat které fotobanky jsou mimo EU, opět co jsem koukal tak spousta lidí píše něco jiného.
Flammert

Příspěvekod PandaWild » 14. duben 2016 11:03

Seznam: http://forum.fotobanky.cz/post27352.html#p27352

Naštěstí jsou všechny lepší výdělečné fotobanky mimo EU, až na Alamy (a příp. Profimedia), ale ta se dá oželet. Ale psali tu někteří, že s tím papírováním DPH to není až tak složité jak se zdá. Do EU patří i vlastní prodej přes vlastní www, někteří jsou s tím také úspěšní, jen se musí řešit DPH.
PandaWild

Příspěvekod Lenka » 16. duben 2016 05:56

No, já jsem se ptala jedné paní auditorky, a ta mi sdělila, že je to všechno ještě úplně jinak, ale fakt je, že já jsem "speciální" případ tím, že pro pojišťovny spadám do kategorie "dítě do 7mi/2 děti do 15ti" za které pojistky platí stát (a zároveň beru vdovský důchod). A to se prý nemění dokud nebudu mít přijem odpovídající HPP. A je prej úplně jedno, jestli ty prachy získám soustavně nebo nahodile, tady nebo z ciziny, pokud nebudu mít ŽL a tím se této výhody aktivně sama předčasně nezřeknu. Čili pokud můžu něco doporučit, tak konzultaci na finančáku nebo s někým, kdo se v tom orientuje a probrat to s přihlédnutím k vlastní specifické situaci. Jinak to bude zřejmě u studenta, jinak u důchodce, jinak u osoby se ZTP, atd.
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Ravennka » 16. duben 2016 09:41

Imho je to u všech, za které platí odvody stát, úplně stejné.

Stejně tak mi říkala paní na zdrávce, že dokud si nevydělá člověk nad 10k (na HPP to ani nejde, nesmí samo být osvč), tak nemusí platit zálohy, protože se to bere jako brigáda... takže může danit člověk na autora a neplatit zálohy... ale víte jak. Jak to není na papíře s razítkem od finančáku, socky a zdrávky...
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Návštěvník » 20. duben 2016 13:26

PandaWild píše:To stačí řešit až před první výplatou na PayPal. Když si nastavíš vyšší výplatní hranice, tak můžeš oficiálně začít až příští rok. Pak už i budeš vědět, zda na fotobankách budeš pokračovat dál. V papírování mezi živnostenským listem a autorským zákonem není moc rozdíl, stejně pak už musíš každý rok podávat daňové přiznání (i jako zaměstnanec). Nejjednodušší je před první výplatou si založit živnostenský list, oni to z Živnostenského automaticky oznámí i na FÚ, VZP a ČSSZ a pak už jen stačí každý rok podávat daňové přiznání a Přehledy.

Vyšší výplatní hranice? Myslíte u PayPalu nebo Skrillu? Protože hranice výplaty u Shutterstocku asi neovliním že? Co vím, tak odeslají peníze po dosažení limitu automaticky
Návštěvník

IP: 85.17.24.xx

Reputace: 0

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky