Oznámení - socialní a zdravotní

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Oznámení - socialní a zdravotní

Příspěvekod PandaWild » 20. duben 2016 13:33

U ShutterStocku se nastavuje minimální výplatní částka v nastavení účtu. Tj. nastavit tam nějakou vysokou částku, aby se zabránilo předčasnému vyplacení.
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Návštěvník » 20. duben 2016 13:40

Aha vidíte, to jsem ani netušil. Myslel jsem, že máte na mysli PP nebo Skrill. Jde to takto nastavit u všech FB nebo znáte nějákou vyjímku?
Návštěvník

IP: 46.167.243.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 20. duben 2016 13:57

Všude by to mělo jít pozdržet (buď zvýšit limit nebo výplata až na vyžádání). Na 123RF je max. limit jen do $500, ale tam taková částka dlouho nehrozí. Na Pond5 lze vypnout automatickou výplatu. Na ShutterStock je hranice nastavitelná. U ostatních je to až na vyžádání. Jen na iStock nevím jak by to šlo pozdržet (hranice $100), ale asi to také nějak půjde, např. v nejhorším požádáním podpory o pozastavení účtu.
PandaWild

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 20. duben 2016 19:58

Pokud jsi normálně zaměstnán, tak se jedná o vedlejší činnost, takže se tě netýkají žádné minimální zálohy a pojištění za tebe normáně platí zaměstnavatel, takže je zbytečné výplaty nějak zadržovat. Pokud se rozhodneš, že to budeš dělat jako autorskou činnost, tak ani nepotřebuješ živnost. Pouze v březnu dalšího roku dáš sám daňové přiznání (do teď to za tebe dělal zaměstnavatel) a doplatíš daň a sociální a zdravotní ze skutečných výdělků za uplnulý rok.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod romanek » 21. duben 2016 06:57

No mě osobně bylo řečeno na živnosťáku, že pro OSVČ bez živnosti musím oběhat všechny úřady zvlášť. Tzv. Jednotný registrační formulář (který řeší právě běhání po úřadech) se vyplňuje pouze v případě ŽL.

Tudíž nevím jak ostatní, ale mě přijde postavený na hlavu zřizovat si OSVČ bez živnosti a danit přes autorksý zákon, když máte možnost ŽL, kde je vyšší paušál a musíte zajít jen na živnosťák.

Jen taková vsuvka :-P
romanek

IP: 37.58.58.2xx

Příspěvekod Návštěvník » 22. duben 2016 11:54

Ještě mě tak napadlo, můžu vyplnit W-8 Tax form i když u nás v ČR zatím nemám zřízen ŽL a nejsem ani OSVČ?

Děkuji
Návštěvník

IP: 85.17.24.xx

Příspěvekod PandaWild » 22. duben 2016 12:06

W-8 je kvůli daním v USA (nezávislé na živnosti), nezajímá je jak řešíme danění u nás.
PandaWild

Příspěvekod Juraj » 12. červen 2016 10:15

Myslel som si, že u živností je príjem viazaný na faktúru, ako to riešite?
Juraj

Reputace: +5

Příspěvekod shalom3 » 12. červen 2016 12:05

V případě fotobank stačí si jednoduše vypsat částky, které Ti byly zaslány (většinou na Paypal, případně šekem nebo prostřednictvím nějaké jiné internetové peněženky např. Skrill, nevím co používáš). Ty částky pak přepočítáš kurzem měny, na Slovensku tedy USD->EUR, můžeš přitom použít kurz platný v den přiznání platby nebo ty částky sečteš a přepočítáš ročním průměrným kurzem, který stanoví centrální banka - na Slovensku tuším Národní banka Slovenska).
Tedy takto to děláme v Česku, pokud se na Slovensku něco liší, tak mne snad někdo doplní.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 12. červen 2016 12:22

A pro případ kontroly si sepíšeš čestné prohlášení o tom, že jsi za ten rok vydělal tolik a tolik a nazdar ;) stačí =)
Ravennka

Reputace: +750

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky