Prodavaji se vůbec videa?

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Prodavaji se vůbec videa?

Příspěvekod Patas » 7. červen 2016 22:38

Ahoj zajímalo by mě jak moc se na fotobankách prodávají videa. Pokud někdo víte napište mi jakej žánr je hodně žádanej :) Myslíte že časosběrem (timelapse) by šlo neco vydělat? Kdybych udělla časosběr z mraků nebo aut v městě? :) Díky
Hodnocení: 0
Patas

IP: 213.235.142.xx

Reputace: 0

Re: Prodavaji se vůbec videa?

Příspěvekod Ravennka » 7. červen 2016 23:04

Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 7. červen 2016 23:10

Výdělek z videí na počet kusů je asi tak stejný jako u obrázků (při 10% videí v portfoliu mi vydělají 10% zisku). Časosběr mraků je jeden z nejčastějších časosběrů a tak se skoro neprodává (stejně jako voda v potoce nebo vodní hladina - příliš zahlcené). Lepší je časosběr s krajinou (stíny pohybující se po krajině) nebo časosběr nočního města, květů, rostoucí plísně. Dost žádané jsou svátky a oslavy (nový rok, narozeniny, velikonoce).
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Bananaboy » 8. červen 2016 00:07

Nechcem ťa odrádzať, ale videá prírody sú strata času. Aspoň teda taká je moja skúsenosť. Mám 20 videí prírody a ešte sa nepredalo ani jedno. :(
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Host » 8. červen 2016 07:25

Prodava se cokoli, co nejakym zpusobem vybocuje z prumeru. Slusne se prodavaji i videa z prirody, jen nesmi byt nudna a staticka. Frci tzv. action camera a lifestyle temata s lidmi, take bird eye view jde na odbyt. Urcite se vyplati tomu venovat cas a energii. Take nejake penize na slusne vybaveni, steady cam a vysoka snimkovaci frekvence u kamery je nutnost.
+PandaWild, +Ravennka Hodnocení: +2
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod Bananaboy » 8. červen 2016 08:11

Host píše:Prodava se cokoli, co nejakym zpusobem vybocuje z prumeru. Slusne se prodavaji i videa z prirody, jen nesmi byt nudna a staticka. Frci tzv. action camera a lifestyle temata s lidmi, take bird eye view jde na odbyt. Urcite se vyplati tomu venovat cas a energii. Take nejake penize na slusne vybaveni, steady cam a vysoka snimkovaci frekvence u kamery je nutnost.

Ale tak to jo. To súhlasím. Nemá ale každý, kto začína s videami drona, alebo možnosť letieť vo vrtuľníku a ani kameru za 2000 Eur. Alebo natáčať akčné zábery v Afrike s levmi, slonmi a nosorožcami. Mal som na mysli klasickú, dostupnú prírodu pre amatérov. Myslel som, že ak by chcel točiť niečo takéto tak, že je to strata času:
http://www.shutterstock.com/video/gallery/892279/
Bananaboy

Příspěvekod PandaWild » 8. červen 2016 08:28

I v běžných podmínkách se dají najít dobré záběry, ale jak píše Host, nesmí to být nudný průměr, tedy ne to co vidí každý z běžného pohledu. Není rozhodující co se dělá, ale jak se to udělá. Např. krávy na pastvě - musí být dobře nasvícené sluncem, s dobrým okolím (louka s modrou oblohou), nesmí být ušmudlané - aby to vytvářelo idealizovaný dojem letní nasluněné romantiky s kravičkami, jako reklama na mléčné výrobky, a pak se to prodá. Pokládání masa na gril - je spíš na návod do kuchařky. Byl by zajímavější blízký hodně detailný stranový záběr jak se maso škvaří a stoupá pára, aby to vyvolávalo chutě na grilovačku.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 8. červen 2016 08:40

PandaWild píše:Byl by zajímavější blízký hodně detailný stranový záběr jak se maso škvaří a stoupá pára, aby to vyvolávalo chutě na grilovačku.

Mám aj taký záber. Som zvedavý, či sa aspoň ten predá, keď ho nahrám. Viac to ale tipujem, že sa zaradí medzi nepredajné "ležiaky". Je to hodne demotivujúce. Človeku sa tie videá potom nechce ani strihať, keywordovať a nahrávať. Tak rád by som dostal aspoň jednu motivačnú "injekciu" v podobe predaného videa. Aspoň na okamih mať pocit, že to malo zmysel. ;)
Bananaboy

Příspěvekod Host » 8. červen 2016 09:21

Dron není nutný, mnohdy si vystačíte i s teleskopickou tyčí na malování. Steady cam si můžete vyrobit, návodů je na netu dost. Pro začátek stačí i kombinace Gopro kamerky a nějaké použitelné zrcadlovky. Co není v peněžence, musí být v hlavě a rukou. Jinak se asi nemá smysl o video pokoušet.
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod PandaWild » 8. červen 2016 09:28

Bananaboy těch videí máš málo na to abys očekával nějaké časté prodeje.

Trochu statistiky u mne na ShutterStocku:

- videí mám 10% portfolia
- prodeje videí mi dělají 15% zisku (tedy o polovinu výnosnější než obrázek)
- průměrný zisk z prodeje videa je 35x vyšší než z prodeje obrázku
- statistická četnost prodeje videa 0,03 prodeje/rok/video

Při 20 videích v portfoliu vychází četnost 1 prodej videa za 2 roky! (0,03*20) ... a přesto se to vyplatí ... A to nezapočítávám prodeje videí na Pond5, který zisky z videí dost podstatně zvedá (tam mi platí že čím nižší nastavená cena, tím ziskovější).
Naposledy upravil PandaWild dne 8. červen 2016 09:39, celkově upraveno 1
PandaWild

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky