Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod patrikslezak » 15. únor 2016 08:44

Tady lze stáhnout přehled na ZP
http://www.finance.cz/dane-a-mzda/danov ... ojistovnu/

Zde si vyplníš přehled pro OSSZ https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy-osvc-2015

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2015 najdeš např. zde : http://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z ... e-stazeni/

Všechny formuláře jsou interaktivní, zadáš pouze příjmy a výdaje a vše se vypočítá samo.
Hodnocení: 0
patrikslezak

Reputace: +11

Příspěvekod duben » 15. únor 2016 09:18

Baví mě, že jakmile je téma o daních a FÚ tak se najednou vyrojí spousta "expertů" a "anonymů" se skvělými radami typu "nic o tom nevím, ale dělám to takhle", nebo "na nic nepřijdou" apod.

Důležitá rada: Pokud něco radí Jana, hodně bych tomu věřil a spolehnul se na to
Jani proč jsi jen nebyla přihlášená, ty už bys ode mě měla spoustu bodů reputace!

Pokud někdo radí zatajovat s tím že FÚ na nic nepřijde, je to blbec a to že na něj nepřišli s kontrolou znamená "zatím".

A poslední perlička: Opravdu neplatí nesmysl typu "příjem vzniká až mi přijdou peníze na účet", zákon v tomhle směru hovoří jasně a plnění vzniká ve chvíli poskytnutí služby. Kdy se tato služba vyúčtuje finančně je věc druhá. (Jestli to nemám úplně přesně, tak mě Jani prosím oprav nebo doplň).
+PandaWild Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Ravennka » 15. únor 2016 09:25

Jista si opravdu nejsem, ale neplati to nahodou jenom u platcu dane? Ze zdanitelny plneni je den vytvoreni fa (poskytnuti sluzby, i kdyz to nikdy nezaplati) a u neplatcu je to az prijdou prachy?
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod duben » 15. únor 2016 09:30

Ravennka píše:Jista si opravdu nejsem, ale neplati to nahodou jenom u platcu dane? Ze zdanitelny plneni je den vytvoreni fa (poskytnuti sluzby, i kdyz to nikdy nezaplati) a u neplatcu je to az prijdou prachy?

Nejsem si úplně jistý, zvlášť když je to navíc případ registrovaného OSVČ bez ŽL. Ale rozhodne pokud budu cely rok soustavne prodavat fotky na fotobankach a pak za to v prosinci dostanu od vsech fotobank najednou vyplatu, tak to neznamena ze jsem podnikal jen v prosinci, coz je ale ten samy princip.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod CaptureLight » 15. únor 2016 09:59

Taky se tu často hodně divím.Doufal jsem, že heslo "Kdo nekrade, okrádá rodinu" už dávno neplatí !!!

1) Když žiji v tomto státě a využívám jeho služby a servis, tak je SLUŠNÉ se na tom finančně podílet.
2) Když něco nevíte ohledně daní, tak se zvedněte a běžte se zeptat na FÚ nebo k daňovému poradci. Rádi vám poradí. Je to jejich práce.
3) Pokud problematiku daní budete dál řešit způsobem dotazů na tomto fóru, riskujete průšvih a zpětný doplatek daně za několik let včetně slušného penále. Že "Jožka na fóru říkal..." vám pak nebude nic platné.
+PandaWild, +duben Hodnocení: +2
CaptureLight

Reputace: +60

Příspěvekod duben » 15. únor 2016 10:19

CaptureLight píše:Taky se tu často hodně divím.Doufal jsem, že heslo "Kdo nekrade, okrádá rodinu" už dávno neplatí !!!

1) Když žiji v tomto státě a využívám jeho služby a servis, tak je SLUŠNÉ se na tom finančně podílet.
2) Když něco nevíte ohledně daní, tak se zvedněte a běžte se zeptat na FÚ nebo k daňovému poradci. Rádi vám poradí. Je to jejich práce.
3) Pokud problematiku daní budete dál řešit způsobem dotazů na tomto fóru, riskujete průšvih a zpětný doplatek daně za několik let včetně slušného penále. Že "Jožka na fóru říkal..." vám pak nebude nic platné.

Jen doplním k bodu 2, pozor FÚ není povinno radit a úředníci sem tam radí blbě a 2 různí se často ani neshodnou. Takže radit se s daňovým poradcem, FÚ jen na doplnění a nebo s kolkovanou žádostí na GŘ FÚ, které se vrátí do 30 dnů s razítkem a závazným stanoviskem, kterým jediným lze následně argumentovat při kontrole, předvolání apod. To totiž s ústní radou někoho s FÚ nejde.
+CaptureLight, +Kuliparek, +PandaWild Hodnocení: +3
duben

Příspěvekod Kuliparek » 15. únor 2016 10:36

CaptureLight píše:Taky se tu často hodně divím.Doufal jsem, že heslo "Kdo nekrade, okrádá rodinu" už dávno neplatí !!!

Určitě nebudu říkat na úřadech Jožka na fóru říkal... Ptám se tu informativně, abych o tom věděl něco víc. Pokud chci mít vše ok a legálně jak má být, tak mi přijde ok se na tuhle problematiku zeptat i tady, když je tu komunita, která přímo s daněním fotobank má zkušenosti. Neptal bych se, kdybych chtěl na úřadech příjmy utajovat.
Na FÚ i u daňového poradce jsem se taky ptal, každý mi řekne něco jiného a stejně z toho nakonec moudrej nejsem.
Navíc si rád poslechnu jakým způsobem to kdo dělá.
Kuliparek

Reputace: +33

Příspěvekod shalom3 » 15. únor 2016 12:16

duben píše:
Ravennka píše:Jista si opravdu nejsem, ale neplati to nahodou jenom u platcu dane? Ze zdanitelny plneni je den vytvoreni fa (poskytnuti sluzby, i kdyz to nikdy nezaplati) a u neplatcu je to az prijdou prachy?

Nejsem si úplně jistý, zvlášť když je to navíc případ registrovaného OSVČ bez ŽL. Ale rozhodne pokud budu cely rok soustavne prodavat fotky na fotobankach a pak za to v prosinci dostanu od vsech fotobank najednou vyplatu, tak to neznamena ze jsem podnikal jen v prosinci, coz je ale ten samy princip.

Skutečně, pokud mluvíme o dani z příjmu fyzických osob, je příjmem vždy až skutečné datum připsání peněz, případně zaplacení v hotovosti. Vzhledem k DPH to ovšem funguje jako datum předání služby/zboží. Tj. například předám zakázku v prosinci 2015. Datum DPH je v prosinci 2015 a musím DPH odvést tudíž za prosinec 2015. Je-li tato zakázka však zaplacená až v lednu, patří do zdanitelných příjmů roku 2016.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod paty07 » 7. listopad 2016 11:12

shalom3 píše:Skutečně, pokud mluvíme o dani z příjmu fyzických osob, je příjmem vždy až skutečné datum připsání peněz, případně zaplacení v hotovosti. Vzhledem k DPH to ovšem funguje jako datum předání služby/zboží. Tj. například předám zakázku v prosinci 2015. Datum DPH je v prosinci 2015 a musím DPH odvést tudíž za prosinec 2015. Je-li tato zakázka však zaplacená až v lednu, patří do zdanitelných příjmů roku 2016.

Toto platí u příjmů ze závislé činnosti. Tedy dle §6, čoz jsou příjmy ze zaměstnání.

§5 ods. 4
Příjmy ze závislé činnosti vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacím období. Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženy a zálohy sražené z těchto příjmů plátcem daně se započítají u poplatníka na daňovou povinnost až v tom zdaňovacím období, ve kterém budou vyplaceny nebo obdrženy. Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti.
paty07

IP: 213.192.30.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 7. listopad 2016 11:33

Tak nevím, ten odstavec jsem si přečetla asi 5x a nejsem si jistá, jestli hráblo mně nebo zákonodárcům.
Začíná to slovy "Příjmy ze závislé činnosti vyplacené poplatníkovi"....pokračuje to něčím, dobře.... A končí to slovy "Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti."
Když si to člověk rozloží na prvočinitele, konstatuje se vlastně, že v případě A se postupuje nějakým způsobem a v případě A se postupuje obdobně. Smysl by dávalo konstatování, že v PŘÍPADĚ A se postupuje nějakým způsobem a v PŘÍPADĚ B se postupuje obdobně.
shalom3

Reputace: +1193

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky