Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod PandaWild » 7. listopad 2016 12:10

Jedno se týká záloh na daně (2. půlka předposlední věty) a druhé že u základu daně a evidence příjmů se postupuje obdobně.
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod YoloRaven » 18. listopad 2016 16:29

Zdravím Vás,

chtěl bych zkusit fotobanky a potřeboval bych si ověřit jakým způsobem bych to měl danit.

Jsem OSVČ na hlavní činnost, neplátce DPH. Co se pro mě změní když začnu s fotobankami? Musím se stát plátce DPH nebo identifikovatelnou osobou a každý měsíc přidat byrokracii, která se k tomu váže? Nebo to lze i nějak jinak?

Díky
YoloRaven

IP: 185.60.105.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod knutt » 18. listopad 2016 19:40

Nic se pro tebe nemění a tomto tématu je zde toho plno,stačí hledat ;)
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Příspěvekod YoloRaven » 18. listopad 2016 21:08

Právě, že téma mám pročtené, ale začínám se ztrácet. Navíc jsem našel jen řešení, která nejsou uplatnitelná na mně.

Za shrnutí bych byl rád :)

Díky
YoloRaven

Příspěvekod PandaWild » 18. listopad 2016 21:19

DPH se nemusíš vůbec zabývat, pokud budeš prodávat na fotobankách se sídlem mimo EU - tedy minimálně doporučené fotobanky v pravém pruhu fóra "TOP" + "STŘEDNÍ" + Pond5. U fotobank se sídlem v EU (Alamy, MostPhotos) a fotobanky typu "tržnice" (Envato) není na otázku DPH jednoznačný názor, proto se jim mnozí fotobankéři raději vyhýbají.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod YoloRaven » 18. listopad 2016 21:24

Paráda, takže jelikož již jsem OSVČ a zálohy odvádím, tak můžu jednoduše začít prodávat a při výplat si vytvořit fakturu na spárování příjmu z fotobanky? Chápu to správně?
YoloRaven

Příspěvekod shalom3 » 18. listopad 2016 21:39

Ohledně OSVČ, nevím, jakou máš živnost - předmět podnikání by měl být Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákoníka, obor např. Příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce (tak mi to doporučili loni přímo na živnosťáku).
Žádné faktury není potřeba vytvářet, stačí si udělat soupis příjmů, které fotobanky pošlou za daný rok na Paypal (příp. podobné účty), přepočítat je na Kč kurzem, kdy byly připsány a nebo ročním průměrným kurzem vypsaným ČNB.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod YoloRaven » 18. listopad 2016 21:56

Tvořím loga a firemní design. Tudíž mám volnou ohlašovací živnost. Zaškrtáno vše co se týká grafiky, marketingu a fotografií.

Super díky moc :)
YoloRaven

Příspěvekod kanashi » 29. listopad 2016 10:26

Dobrý den, taky bych se ráda zeptala.. Nahrála jsem pár fotek do fotobank a mám tam něco málo prodejů, ráda bych pokračovala - tudíž bych to taky chtěla nějak vyřešit abych pak vše měla v pořádku, a myslím že ideálně hned ze začátku, i kdyby prodeje ustaly :D
Pracuji na zkrácený úvazek, ale i tak tedy by mi mělo stačit vyřídit si ŽL, oznámit to všude kde je třeba a pak už jen ,,v klidu" danit? A pokud je to do určité částky ročně tak ani danit nemusim? :D Jedná se mi momentálně jen o pár stovek, ale stejně.
Je mi jasné že nejlepší bude si přímo na úřad zajít a zjistit si co a jak, ale ráda bych si to aspoň trochu ujasnila předem, snažím se pročítat co se dá, ať tam nejdu s tím že v tom mám guláš.. :D
kanashi

IP: 81.25.16.xx

Příspěvekod castyhost » 29. listopad 2016 10:48

Jít na uřad je dobré, jen záleží na koho natrefíš...to jste špatně rozumněl atd

pár stovek asi neřeš, ani tisice, jestli na to máš koule ;-)

Klidne ke konci roku zajdes na urad, udelas si ZL, prihlasis se na Zdravotni pojistovne a socialce. Protoze hlavni prac pomer je jiny, zalohy neplatis. Najare si udelas danove priznani, podle nej doplatis dane, socialni a zdravotni. Nic na tom neni, na netu najdes kalkulacky...najdi si na rok 2015 a spocitej si to podle svych predpokladu na 2016.

BTW, tohle se tu probírá co mesíc, tak mužešš pohledat
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky