Danění fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Danění fotobank

Příspěvekod shalom3 » 29. listopad 2016 11:38

Jestliže jsi teprve letos začala a neposlali Ti zatím žádné peníze ani do konce roku nepošlou, nemusíš letošek řešit. Dostaneš-li nějaké drobné, tak v řádu nějaké tisícovky, můžeš to pro letošek zahrnout pod §10 Zákona o dani z přijmu - jako příležitostný příjem. Daňové přiznání si musíš vyplnit sama, pod § 6 zahrnout příjmy ze závislé činnosti dle potvrzení od zaměstnavatele.
V dalším roce 2017 můžeš postupovat podle tohoto návodu http://www.jakpodnikat.cz/zivnostensky-list-ziskat.php. Nově se už vyplňuje jen Jednotý registrační formulář - http://www.jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php. Takže oproti dřívějším dobám by to mělo být o dost jednodušší.
Myslím, že není důvod spěchat, vše by mělo být vyřízeno tak během hodinky ;)
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 29. listopad 2016 12:20

Hrozně záleží kdo na tom úřadu bude. U nás si paní na úřadu myslí, že když jsem jednatelem společnosti (a nemám z toho ani korunu), tak jsem podnikatel :roll:

A zrovna fotobanky jsou něco "alternativního", s čím nemá prakticky žádný úředník zkušenosti, takže je to dost na Tobě ;) a ideální je vést účetnictví (a daně) přes účetní, která je pojištěná "na blbost" (pojištění profesní odpovědnosti?), aby to kdyžtak šlo za ní :mrgreen:
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod castyhost » 29. listopad 2016 13:03

ve vší úctě, radíte tady skoro stejně jako ty "dělnice" na FÚ...když si vezme formulář na danové přiznání, přečte si ho včetně přiloženého návodu a zamyslí se, udělá líp
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 29. listopad 2016 13:06

Ve vší úctě, tak jí poraď líp, ne? ;)

Já si furt myslím, že každý se na fotobanky dívá jinak a člověk od člověka to řeší a hodnotí jinak... a jsem přesvědčená o tom, že je víc než jedna správná cesta.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod castyhost » 29. listopad 2016 13:25

Na tohle tema jsem tu radil nekolukrat, napoaledy o stranku driv.

Cesta je jen jedna. Mam prijem a ten zdanim. Vyplnit danove priznani podle kalkulacky na netu zvladne i blb. Motar se v paragrafech a vysvetlovat babe na FU co to jsou fotobanky je ztrata casu. Najimat si na to ucetni je, ehm, zbytecne.
+Juraj Hodnocení: +1
castyhost

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 29. listopad 2016 16:41

castyhost píše:Cesta je jen jedna. Mam prijem a ten zdanim.

Nezbývá mi než parafrázovat klasika: Šťastný to muž.
+PandaWild, +shalom3 Hodnocení: +2
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Baldion » 1. prosinec 2016 18:48

Omlouvám se, že se můj příspěvek objeví možná i jinde na webu ale až teď jsem došel k tomuhle vláknu.
Máte někdo zkušenosti, jak je to s prodejem přes fotobanky jako firma? Tzn. právnická osoba. Vím, jak se tam zaregistrovat, ale nejsem si jistý, jak fungují daňové dopady. Konzultoval jsem to s daňovým poradcem a ten mě celkem děsí. Podle něj by se firma dokonce měla registrovat k dani ve všech státech, kam se obrázek prodá. Tohle mi přijde už celkem mimo mísu. Zřejmě se to ale i tak od fyzických osob bude lišit. Například se zřejmě použije jiný formulář W-8. Ale který? :o
V ČR jsem jako s.r.o. plátce DPH.
Díky moc
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod castyhost » 1. prosinec 2016 19:05

pamatuju ze školy, že firma daní 2x...nevím jaký počítáš, že budeš mít vejvar...abys na Shutterstocku měl $50/měsíc, musíš prodat na začátku 200 souborů a to je docela makačka
castyhost

Příspěvekod Baldion » 1. prosinec 2016 19:12

Pro firmu by to měl být doplňkový příjem v radu procent z celkového obratu. Hlavní činnost je jiná. Ale při ni vznikají jako druhotný produkt fotky, které by se pak daly zpenezit. Nejde mi o to, jak funguje daneni v rámci ČR. To mám vyzkoušeno za dobu podnikání dostatecne. Jde mi o řešení příjmu ze zahraničí a dopad na tyto aktivity v zahraničí. S příjmem vzhledem k daním v ČR si poradím

Sent from my iPad using Tapatalk
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod castyhost » 1. prosinec 2016 19:20

myslím, že tu nikdo z autoru za pravnickou osobu neni, tak rady ber s rezervou ;-)
+Baldion Hodnocení: +1
castyhost

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky