Editorial

Re: Editorial

Příspěvekod Hamin » 13. prosinec 2016 22:00

Spíš by mě zajímalo, jak se dá definovat přesně to, když je někde (např. interiér zámku) v návštěvním řádu napsané povoleno fotografování pro soukromé účely, ale ne pro komerční. Lze fotografie z těchto prostor dát na fotobanky v licenci editorial ? Jakožto licenci zakazující jakékoliv komerční využití, ale povolující pouze použití zpravodajské ?
Hodnocení: 0
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Reputace: +82

Příspěvekod Marsan » 13. prosinec 2016 22:04

obecně jsem s tím měl vždy problém... odmítají fotky kde je rozeznatelné, že jsou foceny uvnitř. Jen jednou mi vzaly pár fotek, když jsem přidal naskenovanou vstupenku kde bylo zaplaceno povolení na focení
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Hamin » 13. prosinec 2016 22:12

A jak to lze specifikovat ? Lze fotografie např. tedy nějakého interiéru zámku s povolením fotografování jen pro soukromé účely, použít v nekomerční licenci editorial ? Obvykle vždy fotky v této licenci ať je to interiér nebo exteriér všude na fotobankách projdou. Tuším, že snad iStock má občas problémy a chce i přes licenci editorial doložit ještě PR..
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Příspěvekod Marsan » 13. prosinec 2016 22:19

proto asi chtějí doložit tu novinářskou licenci. V tom množství fotek co tam chodí prostě nechtějí pátrat jak který objekt, interiér.... mají stanovený pravidla. Osobně to řeším formou pokus-pokus nechám to být
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Hamin » 14. prosinec 2016 08:41

JJ. A je tedy možné uploadnout fotky v nekomerční editorial licenci např. z výstavních prostor, kde je povoleno focení jen pro soukromé účely ? Nebo když jsou už jednou fotky na fotobanku schváleny v licenci EDITORIAL, tak to neřešit ? :?:
Hamin

Příspěvekod Miky » 14. prosinec 2016 08:58

Ja to tedy chapu tak, ze focenim pro komercni ucely se mysli foceni pro nasledny zisk(prodej/pronajem/licencovani atd). Editorial licence sice zakazuje pouziti v komercni oblasti(v reklame), ale prodej editorial licenci je rize komercni jednani. Takze pokud je zakazano foceni pro komercni ucely a povoleno pouze foceni pro soukrome ucely - je podle me zakazano na takovych fotkach vydelavat, prodavat je, licencovat a dokonce i zdarma rozdavat.

Snad si nemyslite ze ten majitel nemovitosti(nebo vystavy atd.) tam pise ze je zakazano foceni pro komercni ucely kvuli tomu, ze se bez podepsaneho PR nesmi pouzivat v reklame, ale jen jako editorial napr. ve vzdelavani? To nemusi nikde rikat(psat) – to je prece dane primo zakonem.

Podle me majitel zakazuje foceni pro komercni ucely napr. proto aby si nekdo na fotkach jeho majetku nenamastil kapsu - coz muze byt prave prostrednictvim editorial licence.
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod Miky » 14. prosinec 2016 11:04

Jeste k tomu dodam, ze neco jako editorial licence vlastne ani neexistuje. Editorial je zpusob pouziti, nikoliv licence. Licence jsou napr. Rights Managed(RM) a nebo Royalty Free(RF).
Rights Managed licence, ktera se prodava prevazne na klasickych macrostock fotobankach muze byt omezena na editorial pouziti. Na microstock fotobankach se prodavaji pouze Royalty Free licence, ktere take muzou byt omezene na „editorial use only“, ale stale je to Royalty Free(tozn. licence diky ktere muze zakaznik fotku pouzit vicekrat aniz by musel kupovat novou licenci pro dalsi pouziti.).
Naposledy upravil Miky dne 14. prosinec 2016 11:06, celkově upraveno 1
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod ypres.bass » 14. prosinec 2016 11:06

Přesně jak píše Miky...

ono je to vcelku jednoduché, rozdíl je v účelu použití té fotky u commercialu je to "FOR" a u editoriau "ABOUT". Jako příklad vezmeme dvě fotky - fotbalistu Lojzu a hrad Brtník a umístíme je do čtyř pozic

* Pokud Lojza má prodat nové kopačky, tak je to commercial (a potřebuješ od Lojzy MR + na fotce pro fotobanku nesmí být loga ani nápisy)
* Pokud Lojza hrál zápas, tak jeho fotku a klidně i bez jeho vědomí můžeš použít jako ilustračku ke článku o tom zápase. Stejně tak fotku můžeš použít jako příklad jak vypadá sportovec.
* Pokud prodáváš zájezd do oblasti Kraje zřícenin, tak můžeš použít fotku hradu Brtníku (a potřebuješ k tomu PR). To samé pokud vydáváš pohlednice a to samé pokud prodáváš třeba knížku.
* Tu samou fotku můžeš i bez PR použít jako doprovodnou k článku že "Na Brtníku byla Bílá paní"

není to úplně přesné, ale obecně co používáš jako obrazový doprovod, nejčasteji v médiích tak je editorial. Pokud je ta fotka prodejním nástrojem, tak je to commercial
www.politicon.eu | www.simonds.store
ypres.bass

Reputace: +26

Příspěvekod ToM » 14. prosinec 2016 11:44

ypres.bass píše:....Pokud Lojza má prodat nové kopačky, tak je to commercial...

Tohle zřejmě každý ví. Ale otázka je komplikovanější. Hamin se ptal jestli "...kde je povoleno focení jen pro soukromé účely..." může prodávat jako editorial. A na to už Miky odpověděl.

Mě právě nezávisle na tomto zrovna včera napadlo, kdybych fotil interiér nějakého nákupního centra. Vlítne na mě ostraha, já se vykroutím, že si to fotím jen tak pro nekomerční účely (schválně se vyhnu slovu pro soukromé účely). Když bude nějak moc vyhrožovat tak se omluvím, že jsem nevěděl, odejdu (snad i s fotkama) a fotky následně dám do prodeje jako editorial. Co se může stát? Fotka se může objevit jako ilustrační ke článku o předvánočním nakupování. Teoreticky nic neporušuje. Architekt (autor) si může škubnout... je to editorial a souhlas nepotřebuju. Ale v takovýchto protorách je obecně většinou focení zakázané. Znamenalo by to, že i na editorial potřebuju souhlas od vlastníka objektu, že tam fotit můžu?

Mě to nějak extra netrápí ale napadlo mě to jako zajímavost.
ToM

IP: 178.255.168xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 14. prosinec 2016 11:51

Čistě teoreticky, kde je zákaz fotografování, tam nesmíš fotit vůbec nic, protože nesmíš prostě fotit, tečka. Kdyby na Tebe přišli a žalovali Tě, tak by asi něco vysoudili (i když pochybuju, že by k tomu došlo, ale tak teoreticky).

Ono by hodně záleželo na tom, jestli fotíš dav, a nebo jestli fotíš třeba něco specifického a unikátního pro ten market. Dav, kde by byl rozpoznatelný (dle detailů) ten market, to by asi nikdo nic nevysoudil, ale i editorial do článku o architektuře marketů, to by byl problém. Alespoň to mi říká můj selský rozum tak lehce ovlivěný tím, co se u nás je možné :lol:
Ravennka

Reputace: +750

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock