Foto Jídla - aparát a příslušenství

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Foto Jídla - aparát a příslušenství

Příspěvekod old_white_wolf » 5. leden 2017 11:52

Ahoj,

jsem téměř absolutní fotoamatér (vím co je ISO, clona, čas expozice a tam v podstatě končím :)).
Jdu si pro radu jaký pořídit foťák a případné příslušenství pro fotografování jídla. Fotografie budou primárně pro foodblog, ale pokud se začnou dařit lépe, tak určitě skončí i na fotobankách.
V současnosti fotíme starým kompaktem Canon PowerShot SX120 IS a není to žádná sláva :) Nehledě na to, že je v plánu pravděpodobně vydání "kuchařky".

Cenově bych to viděl max. kolem 15 000,00 Kč, pokud to půjde. Bazaru se úplě nebráním.

Mockrát děkuju za případné rady :)
Hodnocení: 0
old_white_wolf

Reputace: +23

Re: Foto Jídla - aparát a příslušenství

Příspěvekod Noldo » 5. leden 2017 12:39

Chceš fotiť s nízkou hĺbkou ostrosti ? Tj. rozpatlané pozadie ?
Ak áno tak zrkadlovku od Canonu a ich lacný 50mm F1,8 objektív (ten nový)
Alebo Nikon a 18-105 objektív. To je za tú cenu výborný set. Myslím si, že Nikon má momentálne lepší senzor ako porovnateľný Canon.
Alebo ak nepotrebuješ pocit foťáku v ruke a preferuješ kompaktnosť, tak kompakty v tejto cene sú už fakt dobré.

Naschval nepíšem presné modely, pretože neviem, aké presne sú medzi nimi rozdiely, to si už nájdeš.
A na fotenie jedla možno budeš zháňať aj externý blesk, takže ak kompakt, tak aby mal "kolajničky" naň.
Noldo

Reputace: +10

Příspěvekod libor2 » 5. leden 2017 19:45

Na jídlo budeš každopádně potřebovat světla nebo blesky a velkou spoustu serepetiček. Foťák asi jakýkoliv s dobrým univerzálním objektivem. Já začínal s Nikon D3000 a set 18-55. Kvalitou to na fotobanky stačilo.
http://www.fotovrska.cz/
https://www.proweddy.cz/
libor2

Reputace: +48

Příspěvekod Trueblackheart » 5. leden 2017 19:52

Blbost žádný světla, blesky ani serepetičky nepotřebuješ. Stačí jakákoliv entry level zrcadlovka se seťákem, stativ a odrazná deska případně kus bílýho papíru a fotit u okna s denním světlem, případně fotit venku. Serepetičky, blesky, světla kupuj až ti to něco vydělá. Nejdřív se nauč fotit s minimem co máš.
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Trueblackheart

Reputace: +37

Příspěvekod Host » 5. leden 2017 20:40

Trueblackheart píše:Blbost žádný světla, blesky ani serepetičky nepotřebuješ. Stačí jakákoliv entry level zrcadlovka se seťákem, stativ a odrazná deska případně kus bílýho papíru a fotit u okna s denním světlem, případně fotit venku. Serepetičky, blesky, světla kupuj až ti to něco vydělá. Nejdřív se nauč fotit s minimem co máš.

Přesně tak. Doporučuji udělat několik typů odrazek, bílou a s nalepeným zmuchlaným staniolem, také matnou černou "neodrazku" na konturování skla. Někdy také nevadí jít proti všem pravidlům svícení a zkusit "křížit" denní světlo od okna s teplým žárovkovým a pohrát si v rawu s vyvážením bílé. Případně umístit podle potřeby referenční šedou tabulku a vyvažovat kapátkem. Vznikají tak velmi zajímavé barevné kombinace.
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Host » 5. leden 2017 20:47

Ještě doplním: Jedinečnou "referenční tabulkou" pro vyvážení barev kapátkem je například i vnitřek víčka ocelového zapalovače Zippo 8-) . Vnitřek proto, že na povrchu se mohou odrážet barvy okolních předmětů...
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod libor2 » 5. leden 2017 20:53

Vlastně máte pravdu, na focení jídla žádné serepetičky nepotřebuješ. Ani příbory, talíře, ubrousky, ubrusy, skleničky, stolní desky, dekorace atd atd. A fotit zásadně venku když sněží :lol:
A teď vážně. Začínal jsem taky s denním světlem a různýma odrazkama a časem jsem stejně přešel na blesky. Vím že to byla jen ztráta času. S denním světlem si samozřejmě může hrát taky.
http://www.fotovrska.cz/
https://www.proweddy.cz/
libor2

Reputace: +48

Příspěvekod old_white_wolf » 5. leden 2017 21:57

Děkuji všem za rady :)
Něco vyberu a přijdu se poradit, zda výběr není nesmyslný.

Jak jsem psal, primárně jde o fotky použitelné pro foodblog, na fotobanky je zkusím jako "vedlejší produkt", když už budou. Proto se mi ze začátku nechce dělat velké investice (právě ty světla, různé stany apod.) a budu se snažit vystačit si s tím co bude k dispozici. Jediné s čím počítám je stativ. Odrazové a buhvíjaké podobné desky vyrobím z polystyrenu :)

(Příbory ,talíře, různé dekorace a další samozřejmě máme :D)
old_white_wolf

Reputace: +23

Příspěvekod Ravennka » 5. leden 2017 22:42

Hlavně si dej pozor na takové drobnosti jako vzorované ubrousky, malování na talíři a podobně ;) to se fotobankám nelíbí.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod YommY » 6. leden 2017 08:02

Já jsem začínal se základní zrcaldovkou Canon 1100 + seťák za cca 11 tis. K tomu jsem měl reflektor, který mi zbyl ze stavby, takže zadarmo. Pak jsem na aukru koupil fotostan za asi 400 kč. Místo seťáku, ale doporučuji koupit pevnou 50-tku za cca 2800 kč.
Dnes mám Nikon D610, Pevnou 90-tku Tamron Macro, dva blesky PhotonEurope.
YommY

Reputace: +1

Další

Zpět na O focení