Začátky s fotobankou

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Začátky s fotobankou

Příspěvekod Dragonfly » 30. leden 2017 20:41

Dobrý den,
rozhodl jsem se vyzkoušet ( ještě jsem nezačal ani s registrací ) možnost, kterou nám fotobanky poskytují a zkusit prodávat své fotografie, jenže... Ze začátku mi to přišlo vcelku jednoduché, ale po pár hodinách vyhledávání informací, které si mnohdy protiřečili už mi to tak nepříjde.

Chci se zeptat, udělal by si někdo čas a vysvětlil mi, co vše mě čeká a co budu muset udělat, abych mohl prodávat fotografie ve fotobankách legálně, bez problémů ? Danění, atd. BTW. jsem student, možná to bude potřeba vědět pro co nejpřesnější odpověď...

Děkuji a přeji hezký den :)
Hodnocení: 0
Dragonfly

Reputace: 0

Re: Začátky s fotobankou

Příspěvekod Ravennka » 30. leden 2017 21:03

Začni tím, že pročteš celý web fotobanky.cz a co Ti nebude jasné, tak se ptej ;) je to rozhodně jednodušší varianta, než to dělat naopak...
+Jonny, +PandaWild Hodnocení: +2
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Dragonfly » 30. leden 2017 21:14

Právě, že jsem toho přečetl mraky, spousta článků ale byla několik let stará a mohlo se něco změnit či tak něco... Ideální by bylo, kdyby mi někdo napsal krok po kroku ( hodně polopaticky ), co vše musím oběhnout či zařídit, abych neměl problémy se zákonem, tahle část mě trochu drhne a straší :D
Dragonfly

Příspěvekod GreatWhite » 30. leden 2017 21:33

na to kašli ;) prostě se zaregistruj na shutterstock jako přispěvatel ( http://fotobanky.cz/shutterstock-registrace-navod ) a nahrej něco na schválení (bude potřeba vyplnit k fotkám nadpis, klíčové slova a kategorizovat). Zbytek pak řeš za pochodu :) než zahltit hlavu nebřeberným množství informací, postupuj krok po kroku. ;)
+Bananaboy, +Dragonfly, +PandaWild Hodnocení: +3
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Ravennka » 30. leden 2017 21:44

Danění je hrozně jednoduché ;) zajdi si na živnosťák, tam si zřiď živnostenský list (volná činnost), zaplatíš litra a pak jednou za rok si uděláš daňové přiznání.

Hlavně na živnosťáku řekni, že jsi student a podnikání pro Tebe bude _vedlejší_ činnost ;)
+Dragonfly Hodnocení: +1
Ravennka

Příspěvekod Jonny » 31. leden 2017 08:55

I s tím živnostenským listem bych klidně počkal. Já jsem ve svých začátcích (taky při studiu) dosáhl na první výplatu až po půlroce... Prostě se zaregistruj a uvidíš, když bude "hrozit" :-), že by ti to nějak mohlo vydělávat, tak začni řešit danění, živnosťáky atp.
tygr s duší tygra
Jonny

Reputace: +2

Příspěvekod Pepe » 31. leden 2017 09:03

Jak říká Jonny, neřeš teď úřady, ty stačí řešit až něco vyděláš, do té doby ti nikdo nic nemůže říct. Do té doby jen nahráváš fotky na webové servery. Prostě nejprve zjisti, zda to má vůbec nějaký smysl - zaregistruj se na pár fotobank a zjisti, zda tě to baví a zda si někdo něco koupí.

Když zjistíš, že to není nic pro tebe, tak třeba za rok za dva to vydělá na první výplatu, tu si převedeš na PayPal a utratíš, úřad nějakých 50 dolarů fakt nemusí zajímat.

No a když zjistíš, že by to mohlo být zajímavé, tak stačí zajít na socku a zdravotko, živnostňák taky nepotřebuješ, můžeš to danit jako autorské honoráře.
Pepe

IP: 94.112.18.xx

Příspěvekod PandaWild » 31. leden 2017 09:42

Jako příjem to je až v okamžiku převedení první výplaty na PayPal, do té doby je to z hlediska daní nedůležité.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Ravennka » 31. leden 2017 10:54

Ono ostatně když vyděláš za ten rok málo (do 15 tisíc?), tak vůbec neděláš přiznání a může to být celé šumafuk :mrgreen:
Ravennka

Příspěvekod Dragonfly » 31. leden 2017 17:13

Mockrát děkuji :) no bavit mě to bude, fotím už 6 let ( od 12ti ) a možnost dostávat za nějaké fotky alespoň něco málo mi přijde dobrá :) Dnes jsem se ptal jednoho člověka který to využívá a řekl mi to, co Revannka, že do 15ti nebo 20ti tis. ročně se neřeší nic, ani přiznání, tak doufám, že to tak je :)

Děkuji všem, že jste si udělali čas, kdyby ještě někoho napadlo nějaké doplnění, nebo máte jiné zkušenosti, pořád jsem zde aktivní. :)
Dragonfly

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky