Prosím o radu

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Prosím o radu

Příspěvekod meiro » 4. únor 2017 21:28

Dobrý den,
založil jsem si účty na foto-bankách shutterstock, bigstockphoto, dreamstime a fotolia.
Jsem živnostník a neplátcem dph. Dle různých článků by tedy ve výše zmíněných bankách se nemělo vztahovat dph. Je to tomu tak? nebo bych měl v případě některé z nich přejít na dph?

Dále jsem se chtěl informovat ohledně foto-banky http://fotky-foto.cz/ , zda má smysl zde fotografie přidávat a jak je to zde opět s dph?

-----------------

Dále jsem se chtěl informovat ohledně vyplnění DIČ v bigstockphoto. Zda jej vyplnit jako neplátce nebo ne?

Zadejte prosím své DIČ:
Proč žádáme DIČ.
Od našich zákazníků v Evropské unii jsme nyní povinni vybírat DPH. Pokud máte DIČ, můžete ho zadat zde a tomuto poplatku se vyhnout.

------------

Také mně zajímá zda vyplňovat VAT number u Fotolia? Jako neplátce dph.

-----------

jak vyplnit u Dreamstime, Tax Treatment for Payments to Photographers a následný dotazník Provide your tax profile information?

-----------

Děkuji.
Hodnocení: 0
meiro

Reputace: 0

Re: Prosím o radu

Příspěvekod Ravennka » 4. únor 2017 21:51

-> fotky-foto vypusť, přeprodávají z Fotolie

Tax form
-> všechny formuláře vyplň dle libovolného návodu u Petra na webu ;) ten formulář je furt stejnej...
-> vyplňuješ jenom datum narození - kde to jde; kde je potřeba, tam vyplňuješ rodné číslo bez CZ (např. DepositPhoto)
-> takže třeba u Fotolie jenom položky: 1, 2, 3, 8, 9, 10, podpis :)
-> po vyplnění ti nikde nebudou srážet žádné daně u nich, jenom to pak přiznáš u nás v přiznání

-> fotobanky se sídlem v EU (Alamy, MostPhotos, ... ?) - musíš se stát osobou identifikovanou k dani, když ti přijdou od nich peníze, podáš formulář na FÚ, toť vše :)
+meiro Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod meiro » 4. únor 2017 22:08

Ravennka píše:-> fotky-foto vypusť, přeprodávají z Fotolie

Tax form
-> všechny formuláře vyplň dle libovolného návodu u Petra na webu ;) ten formulář je furt stejnej...
-> vyplňuješ jenom datum narození - kde to jde; kde je potřeba, tam vyplňuješ rodné číslo bez CZ (např. DepositPhoto)
-> takže třeba u Fotolie jenom položky: 1, 2, 3, 8, 9, 10, podpis :)
-> po vyplnění ti nikde nebudou srážet žádné daně u nich, jenom to pak přiznáš u nás v přiznání

-> fotobanky se sídlem v EU (Alamy, MostPhotos, ... ?) - musíš se stát osobou identifikovanou k dani, když ti přijdou od nich peníze, podáš formulář na FÚ, toť vše :)

Děkuji za odpovědi.

Ještě mně tedy zajímá zda vyplněnit DIČ v bigstockphoto?
meiro

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 4. únor 2017 22:23

Myslím, že vyplnění toho DIČ/VAT není nic proti ničemu a spíš je to tam proto, že fotobanky předpokládají, že od nich budeš také nakupovat. Koneckonců, DIČ máš automaticky na základě registrace k jakékoli dani, např. i k dani z příjmu.
shalom3

Reputace: +1193

Zpět na Diskuse pro nováčky