Majk88 píše:Čau, já už delší dobu sleduju tvoji tvorbu a strašně se mi líbí .... Dokážeš mi poradit? ...jak hledáš potencionální fotku?.. v Zoo nebo v přírodě? ... jinak mám Canon EOS M3 zatím se setovým objektivem....případně jaký objektiv dokoupit?...díky za rady

Díky za pochvalu, jsem rád že se moje fotky líbí.
To je hodně různé, často fotím se sokolnickými zvířaty, jsou alespoň částečně ochočená, dají se nastavit do vhodného prostředí, akorát za to platíš ať už formou workshopu (pár tisíc za víkend), ale tam k tomu máš i různé rady jak fotit, zvíře máš v odpovídajícím biotopu apod., tak se dá řešit i individuální focení, když víš komu říct, ale pak už za den focení dáš o dost víc peněz.
Často a rád taky chodím do zoo, tam musíš řešit jak to nafotit, aby to nebylo s klecí, nevhodným pozadím, vyrovnat se s podmínkami typu focení přes sklo, špatný úhel. Ale zase většinou máš ta zvířata v dobré vzdálenost a pokud si počkáš kolem 30-60 minut u výběhu, odpozoruješ jak se zvíře chová a jak reaguje, tak pak víš kdy se připravit na nějaký zajímavý moment.
Taky sem tam chodím do přírody, pak je dobré vědět, kde jsou zvířata zvyklá na lidi a skoro se jich nebojí, třeba mladoboleslavské veverky a syslové, nebo rýzné nutrie ve městě, ptáci na stromech v parku, kachny na rybníce apod. Nebo musíš vědět jak se zamaskovat, kde to dává smysl a taky jak to udělat abys zvířata neohrozil, třeba aby mláďata nenačichla pachem, abys na ně nenavedl predátory a podobně.
Dobré pro začátky máš ty workshopy, zoo a domácí nebo na lidi zvyklá "divoká" zvířata.
Obecne potrebujes spis dlouhe sklo s velkou svetelnosti a idealne v kombinaci s fotakem co umi vysoke ISO. Coz zrovna Canon M obavam se moc nesplnuje. I na nizke ISO se celkem da fotit, ale malokdy pokud nejde o makro fotku fotim pod ohnicko 200mm, spis vic. Pro Canon M takove sklo neni, resp. je nejaky manualni objektiv, ale to na zvirata v pohybu nebude moc fungovat. Pak uz ti zbyva jen redukce na APC/FF skla. Vim ze Canon mival driv 200/2.8 kolem 13-15 tisic. Nevim jestli se neco takoveho v tehle cene porad dela, pripadne koukni na bazar, ale ta dvoustovka s touhle svetelnosti by na zvirata mohla byt docela fajn.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online