Znáte někdo MotionElements?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Znáte někdo MotionElements?

Příspěvekod shalom3 » 15. duben 2017 20:56

Pitju: ;) Na co mp4? To bys neuhádl. Používám k tvorbě animací různé "alternativní" programy, jako třeba PowerPoint (tím jsem prakticky začínala). A v tom je možné uložení právě jen v MP4. Nyní sice také používám Corel Videostudio, který umožňuje i řadu jiných formátů. Tak podle okolností - když mi jde o co nejkvalitnější video, tak ho uložím do AVI, v řadě případů celkem uspokojivé výsledky dává mp4. (To víš, samorostlý samouk, ale částečně také Pandova žákyně).
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod PandaWild » 23. duben 2017 20:50

Rozšířil jsem své portfolio na MotionElements i o obrázky (fotky a ilustrace). Nevím zatím zda se to tam bude prodávat, ale je to docela snadné a bez práce, tak to může stát za to. Zde návod, kdyby to chtěl někdo také zkusit:

Nejdříve se musí napsat na podporu contact@motionelements.com s požadavkem, že chcete prodávat i obrázky. Oni pošlou doplňkovou smlouvu, protože obrázky se prodávají jen jako subscription, nelze si určovat vlastní ceny. Smlouva se podepíše v PDF elektronicky, nemusí být ani skenovaný podpis, stačí elektronický podpis v Acrobat Readeru. Po odeslání podepsané smlouvy pak povolí submit obrázků.

MotionElements neumí z obrázků načítat IPTC. Dá se to ale zajistit tak, že se programem exiftool exportují IPTC informace do CSV souboru, který se pak načte jako metadata. Program exiftool se dá stáhnout zde: https://sourceforge.net/projects/exiftool/ a pro export metadat se použije tento příkaz:

exiftool.exe -sort -Caption-Abstract -Keywords -ObjectName *.jpg -CSV > list.csv

Nebo je možné použít dávkový soubor, který jsem na to připravil. Ke stažení zde: http://www.breatharian.eu/data/exiftool.zip . V balíku jsou soubory !list.cmd a !exiftool.exe (vykřičníky proto, aby byly na začátku složky a nebylo nutné je hledat). Obsah rozbalte do složky s obrázky a spusťte soubor !list.cmd. Vygeneruje se soubor !list.csv, který obsahuje na prvním řádku definici sloupců podle standardu MotionElements. Pomocí nějakého textového editoru můžete druhý řádek souboru smazat (to je původní hlavička SourceFile,...), ale není to nutné, jen pak při importu tam bude jedna falešná definice kterou můžete ignorovat.

Obrázky nahrajte na MotionElements přes FTP nebo web. Po nahrátí, až se obrázky objeví v Elements, nahrajte vygenerovaný soubor !list.csv přes Artist / Metadata import. Zvolte typ metadat "Image". Objeví se Map Fields, pro mapování sloupců. Pokud jste to exportovali s povelákem ode mne, tak sloupce budou už správně nastavené. V opačném případě zvolte: 1. sloupec (SourceFile) změňte na Filename, 2. sloupec (Caption-Abstract) je Description, 3. sloupec (Keywords) je Keywords, 4. sloupec (ObjectName) je Title.

Poté se objeví stránka s Preview. Doporučuji zvolit si v Result 100 obrázků na stránku, vypnout Reimport, přepnout na Unpublished Elements a pak prolistovat každou stránku výsledků a zkontrolovat, zda je všude plný počet "Matches Uploaded Filename" a žádné "Not Found" - tedy zda vstupní seznam souhlasí s načtenými obrázky. Kdyby nesouhlasilo - tak např. by mohlo nesedět jméno obrázku se jménem v seznamu, typicky když je ve jménu souboru čárka. V tom případě nejlépe když to opravíte v CSV - čárku ve jménu souboru nahraďte podtržítkem _ a pak soubor znovu naimportujte. Pokud jste nesmazali 2. řádek v CSV, tak na první stránce bude 1 nenalezený soubor SourceFile, tak to ignorujte.

Na každé stránce dát Save, aby se to uložilo (nebo Save All). Po uložení by se mělo pár minut počkat, až se informace uloží do všech obrázků. Pak se vrátit na stránku Elements, podívat se jestli už tam jsou data naimportovaná, a pokud ano, tak obrázky publikovat s "Publish All". Může trvat několik minut než se to všechno publikuje.

Kategorie jsem nijak neřešil. Jak jsem se díval k jiným, tak kategorie u obrázků většinou také neřeší, nevyplatí se to a zřejmě to kupci u obrázků ani nepoužívají. Tedy - jenom naimportovat a odeslat, kategorie SNAD nebude vadit když zůstanou prázdné (je to jen nepotvrzená domněnka).

Trochu je problém příznak Editorial - nenašel jsem lepší možnost než obrázky vybrat, otevřít hromadnou editaci a tam po jednom obrázku vybrat, zaškrtnout flag a uložit Save.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Peteer » 24. duben 2017 14:25

Ahojky, dotaz, asi blbej, ale snad někdo poradí:o)
začali jsme dávat i videa a foťák nahrává 1920x1080 klasiku, to dáváme na fotobanky. Ale pokud bych chtěl i jiné formáty, jaký prográmek používáte na co nejjednodušší konvert?
Když je to hotové, potom když to dám na fotobanky, to se nějak připojuje k tomu původnímu souboru?Abych tam nedával jedno video a k němu 6 formátů, to by za chvilku fotobanky neměli místo na disku :lol: :lol: :lol:
Peteer

Reputace: +16

Příspěvekod PandaWild » 24. duben 2017 14:32

Konverze nejlépe s XMedia Recode. U většiny fotobank nejsou potřebné jiné rozměry videa, fotobanky to konvertují samy na menší rozměry. Výjimkou jsou Pond5 a MotionElements, kde to nekonvertují sami na malé SD rozměry. Na Pond5 se dají malé rozměry nahrávat jako samostatná videa "multimedia". Na požadavek na podporu to mohou spojit do jednoho, ale není to nutné. Poslední dobou se už ale cukají proti rozměrům menším než HD a přestávají je brát. Na MotionElements se dá více rozměrů videa slučovat při submitu do jednoho elementu.
PandaWild

Příspěvekod Peteer » 24. duben 2017 14:44

PandaWild píše:Konverze nejlépe s XMedia Recode. U většiny fotobank nejsou potřebné jiné rozměry videa, fotobanky to konvertují samy na menší rozměry. Výjimkou jsou Pond5 a MotionElements, kde to nekonvertují sami na malé SD rozměry. Na Pond5 se dají malé rozměry nahrávat jako samostatná videa "multimedia". Na požadavek na podporu to mohou spojit do jednoho, ale není to nutné. Poslední dobou se už ale cukají proti rozměrům menším než HD a přestávají je brát. Na MotionElements se dá více rozměrů videa slučovat při submitu do jednoho elementu.

No super Pando čekal jsem že odpovíš ty :lol: :lol: :lol:
Nechám to zatím takto jak to je a uvidíme jestli to dokáže něco vydělat nebo ne
Peteer

Reputace: +16

Příspěvekod Bananaboy » 24. duben 2017 17:20

No neviem ale ja mám na MotionElements 4k animácie a ME mi ich v portfóliu ponúka aj ako fullHD, takže asi konvertuje aj na menšie rozmery. Treba ovšem pri editácii nahratého videa uviesť cenu za iný rozmer.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod PandaWild » 24. duben 2017 18:34

MotionElements konvertuje videa dolů na FullHD a HD, ale na menší rozměry už ne, ty se musí dodat ručně.
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 26. duben 2017 22:49

PandaWild píše:Rozšířil jsem své portfolio na MotionElements i o obrázky (fotky a ilustrace). ...
Doplním to i sem. Možná jsem odradil příliš dlouhým popisem. Ve skutečnosti výsledně je pak nahrátí celkem snadné, nahrát celé portfolio 6000 obrázků mi zabralo jen asi půl dne.
PandaWild

Příspěvekod castyhost » 31. květen 2017 11:57

uz tu nekdo nejaky obr prodal?
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod castyhost » 1. červen 2017 07:26

obravdu nikdo na ME jeste zadny obrazek neprodal?
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě