Je potřeba model release?

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Je potřeba model release?

Příspěvekod Patas » 29. červen 2017 10:57

Ahoj :) Dneska u baráku kombajn sklízel obílí :) Tak jsem to šel fotit ale jak jsem přišel dom, koknul jsem na fotky a vidím, že na některých fotkách jde vidět řidič + nápisy atd ale to vyretušuju. :) Řidič není úplně zaostřený :) ale i tak věřím, že by ho někdo mohl poznat :D Chci se teda zeptat jestli to mám zkusit dát na fotobanky nebo tam dát fotky na kterých nejde vidět do kabiny. Díky za radu :)
Hodnocení: 0
Patas

Reputace: 0

Re: Je potřeba model release?

Příspěvekod Anika » 29. červen 2017 11:16

Tak zkusit to klidně můžeš, co by se mohlo stát horšího než vyhazov?
Třeba něco projde a zbytek dáš znovu jako editorial. Nebo to dej rovnou jako editorial.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Neznamy » 29. červen 2017 11:34

Bacha na John Deere techniku. Mají chráněnou i tu barevnou kombinaci zelené a žluté, takže jejich traktory, kombajny apod. by správně neměly být v RF licenci prodávané (na SS to už v RF vyhazují).

U traktoristy - dá se to vyřešit nějakým uměle dodělaným odleskem na skle zrovna v místě kde je řidič. Musí ale vypadat ten odlesk realisticky.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Patas » 29. červen 2017 12:29

Anika píše:Tak zkusit to klidně můžeš, co by se mohlo stát horšího než vyhazov?
Třeba něco projde a zbytek dáš znovu jako editorial. Nebo to dej rovnou jako editorial.

ok díky jen se ujištuji :) u editorial licence může být vidět značk auta atd.? :) pokud to chápu dobře tak editorial licence se používá v televizi jako ilustrační záběry? :)
Patas

Příspěvekod Marsan » 29. červen 2017 12:50

Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Anika » 29. červen 2017 13:29

Patas píše:
Anika píše:Tak zkusit to klidně můžeš, co by se mohlo stát horšího než vyhazov?

ok díky jen se ujištuji :) u editorial licence může být vidět značk auta atd.? :) pokud to chápu dobře tak editorial licence se používá v televizi jako ilustrační záběry? :)

http://fotobanky.cz/editorial-licence
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Ravennka » 29. červen 2017 13:43

Marsan píše:já to řešil jednoduše takto:
https://www.shutterstock.com/image-phot ... XXzZ5A-2-7
a jede to samo :lol:

https://youtu.be/6bUo8X2O7Oo?t=2m51s :mrgreen: (nepřehrávat na mobilu, je to celý film, ať Vám to nevyžere všechna data ;))
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Marsan » 29. červen 2017 13:55

Ravennka píše:...................

https://youtu.be/6bUo8X2O7Oo?t=2m51s :mrgreen: (nepřehrávat na mobilu, je to celý film, ať Vám to nevyžere všechna data ;))

:lol: :lol: žádný duch, určitě to řídí GPS a elektronika made in China - vot eto maslostroj
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod zbynek » 30. červen 2017 07:43

Ono taky záleží jak to okecáš. Pokud to nazveš třeba Krajina s traktorem a do popisku snímku napíšeš, že ti šlo o zachycení atmosféry žní, tak si myslím, že by to mělo projít i na komerční licenci bez mr. Je tak jasné, že ti nešlo o fotku toho maníka za volantem. Bez tak tam bude zabírat minimum plochy. Kdybys to ale nazval Traktorista plní plán. Tam už je jasně jasný, že šlo o fotku toho řidiče.

Horší by bylo, kdybys ho vyfotil, jak stojí opřen o kolo a svačí. A to ještě s lahváčem v ruce. Tam je to jasný že mr musíš mít.

Ale jak tu někdo napsal, tohle jsou spíš ilustrační fotky do časopisů. Asi si nikdo nedá na reklamu cizí traktor a jako obrázek na trička bych to taky neviděl. Tak bych to dal jako editoval a je to vyřešeno.
zbynek

IP: 90.176.73xx

Příspěvekod Patas » 30. červen 2017 09:16

zbynek píše:Ono taky záleží jak to okecáš. Pokud to nazveš třeba Krajina s traktorem a do popisku snímku napíšeš, že ti šlo o zachycení atmosféry žní, tak si myslím, že by to mělo projít i na komerční licenci bez mr. Je tak jasné, že ti nešlo o fotku toho maníka za volantem. Bez tak tam bude zabírat minimum plochy. Kdybys to ale nazval Traktorista plní plán. Tam už je jasně jasný, že šlo o fotku toho řidiče.

Horší by bylo, kdybys ho vyfotil, jak stojí opřen o kolo a svačí. A to ještě s lahváčem v ruce. Tam je to jasný že mr musíš mít.

Ale jak tu někdo napsal, tohle jsou spíš ilustrační fotky do časopisů. Asi si nikdo nedá na reklamu cizí traktor a jako obrázek na trička bych to taky neviděl. Tak bych to dal jako editoval a je to vyřešeno.

No on to i na jinačím foru každej říká trošku jinak že jako editorial se to dá prodat vždy. :) Mám jen dotaz a prosím odpovězte tím, že si dáte chvilku a napíšete svůj vlastní komentář a ne, že mě opět pošlete odkaz :)
Pokud dobře chápu ROYALTY FREE je k tomu že si to někdo koupí řeknu ten traktor a může o tom napsat článek, dát do televize třeba za reportéra když čte zprávu atd.. Taky tam jde udělat to, že někdo si to dá jako reklamu na letánky atd..
Editorial je pouze na to, že to někdo dá do novin např. fotku z Prahy ale článek bude o tom jak v Liberci byly žně. Další fotky např. jak jdou lidi ve městě atd. ALE KDO TY FOTKY KOUPÍ A KČEMU BUDOU? :D To moc napobírám
Patas

Další

Zpět na O focení