Jakub97 píše:Ahoj,
potřeboval bych poradit. Mám 20 let a jsem student. Jelikož mě baví focení a mám už dost fotek nafocených, tak jsem se rozhodl, že bych je začal prodávat. Celkem dost jsem si toho o fotobankách už přečetl a to jak se na nich zaregistrovat a přidávat fotky je mi celkem jasný, ale pořád moc nevím jak to udělat po právní stránce. Jestli se musím registrovat jako OSVČ, jak je to s daněním a placením sociálního a zdravotního atd. Možná to pro někoho bude vypadat jako hloupý dotaz, ale já se tady v tom úplně ztrácím a nevím co bych měl udělat. Všem předem děkuji za rady.

Pro lenochy moje zkušenost s živností a fotobankami při studiu: Založila jsem si živnost, dala jsem vědět na ČSSZ, finančák a na VZP (nebo jakou pojišťovnu máš), že jsem teď OSVČ a je to moje vedlejší činnost (protože jsem tehdy ještě studovala). První rok jsem neplatila nic, druhý rok jsem něco platila a teď už nevím jestli VZP nebo ČSSZ, bylo to jedno nebo druhé. (Třetí rok podnikání jsem už dokončila magistra, takže to už jsem platila všechno.) Každopádně na tohle se zeptej úřednic, vždycky ti poradí. S daněmi je to podle toho, kolik vyděláš v uplynulém roce. Jako student tam budeš mít velkou slevu, takže pokud nebudeš vydělávat nějaké skvělé částky jako 30k měsíčně, tak nebudeš na daních platit nic. Daňové přiznání zvládneš levou zadní sám, idnes na to dělá každý rok interaktivní formulář a s tím je to easy. K daňovému přiznání musíš taky každý rok vyplnit přehled pro ČSSZ a VZP.
Pokud to po škole budeš chtít dělat na full time, budeš muset platit zálohy - nahlásíš se zase na ČSSZ a VZP, že jsi skončil školu a budeš OSVČ jako hlavní činnost a zeptáš se, kolik máš měsíčně platit a od kdy. Případně pokud si najdeš zaměstnání, tak můžeš mít fotobanky jako vedlejší činnost stejně jako při škole a zálohy za tebe platí zaměstnavatel.
Je to jednoduché, akorát je nutné oběhat pár úřadů a nebát se ptát úřednic na ptákoviny, od toho tam jsou

A jednou za rok vyplnit tři formuláře.