Poraďte mi nejlevnější ještě použitelnej foťák :-)

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Poraďte mi nejlevnější ještě použitelnej foťák :-)

Příspěvekod Lenka » 4. srpen 2017 16:04

Poraďte mi nejlevnější ještě použitelnej foťák (kompakt) :-)
Použití: statický fotky plochých obrazů (plátna malých a středních rozměrů) pro Fineart. Případně nějaký jednodušší zátiší nebo produktovky a sem tam housenka nebo slimák na denním světle.
Hodnocení: 0
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Re: Poraďte mi nejlevnější ještě použitelnej foťák :-)

Příspěvekod Bubobubo » 4. srpen 2017 19:53

Ahoj,

Záleží kolik máš peněz. Obecně cokoliv, co má jednopalcovy a větší čip.
Bubobubo

Reputace: +1

Příspěvekod Lenka » 4. srpen 2017 20:32

Díky. A jak poznám jestli to má jednopalcovej čip?
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod Host » 4. srpen 2017 20:39

Nejlevneji vychazi fotoaparat Dirkon z casopisu ABC.
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Lenka » 4. srpen 2017 21:24

Host: děkuji za praktickou a nesmírně užitečnou radu. Opravdu jsem ohromena tvou pohotovostí. :D
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod ivusakzkrabice » 5. srpen 2017 06:06

tady je problém, že skoro žádný kompakt ti neumožní vlastní ostření, velká část si bude ostřit jen podle sebe a nenabídne ti ani ostřící body, což bych asi já při focení zátiší a produktovek uvítala. U plochých pláten je to asi jedno, jen kompakty hází svoje barvy a u tmavých obrazů hnusné ISO, je s tím potřeba počítat, protože ani ISO i u velké části kompaktů nenastavíš.
Pokud ti výše uvedené nevadí, tak šáhnout můžeš takřka po čemkoliv, případně koukat po dobré optice, které umé také své.
pokud chceš mít nějaké věci pod kontrolou, tak už by to chtělo z peněženky vytáhnout víc.. ale je to hlavně o tobě, pokud to zvažuješ jako investici, tak musíš sama vědět návratnost, případně použitelnost i na soukromé účely - třeba focení při cestách a tak.

Zkus si stanovit nějaká kritéria a hoď je sem znovu, myslím, že se pár dalších lidí do diskuze určitě chytí.

jinak asi už se opět opakuju. My na cestování máme takový ten voděodolný lumix, na cesty super, i optika je super, umí to zajímavé snímky, pěkné kvalitní, hloubku ostrosti, barevnost, ale bohužel se stává, že u naprosto světelně jasné scény to umí vyhodnotit scénu úplně špatně, ostří jinam, hází divný ISO, šumí a fotka je nepoužitelná, prostě vadí ta nemožnost si spoustu věcí nastavit.
+Baldion Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod PandaWild » 5. srpen 2017 08:20

Manuální ostření se dá u kompaktů zajistit zachycením - zaostří se na něco v požadované vzdálenosti, spoušť se zamáčkne napůl, namíří na scénu a domáčkne. Alespoň všechny kompakty co jsem zatím měl, tak tohle zachycení ostření měly.
+Lenka Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod ivusakzkrabice » 5. srpen 2017 09:30

PandaWild píše:Manuální ostření se dá u kompaktů zajistit zachycením - zaostří se na něco v požadované vzdálenosti, spoušť se zamáčkne napůl, namíří na scénu a domáčkne. Alespoň všechny kompakty co jsem zatím měl, tak tohle zachycení ostření měly.

za předpokladu nastavitelnosti konkrétního ostřícího bodu (byť jen toho středového), což novějším kompaktům už ve velké míře také chybí :) ;)
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod GreatWhite » 5. srpen 2017 09:47

vždyť jak levný kompakt už fotí kdejaký telefon
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Bananaboy » 5. srpen 2017 10:07

Kompaktom obrazy dobre nevyfotíš. Nezachytíš proste v dostatočnej kvalite jemnú štruktúru plátna a ťahy štetca. Ja som vždy obdivoval ako majú súčasní, americkí neorealisti krásne nafotené svoje obrazy na svojich stránkach. Tiež som chcel mať moje obrazy tak krásne nafotené a tak som si na rok 2013 kúpil pomerne dosť kvalitný kompakt za 300 Eur. Riadil som sa aj radami tých maliarov ako si nafotiť obrazy, ale ten môj foťák to proste neodfotí v takej kvalite ako to majú oni, keď to fotia zrkadlovkami. Podotýkam, že ten môj kompakt má aj manuálne ostrenie, takže s ostrením problém nie je. Nie som fotograf, ale chyba bude zrejme v malom kompakťáckom čipe. Ako ti tu niekto predomnou radil, mala by si si kúpiť fotoaparát s poriadnym čipom, ale to nebude zrejme lacná záležitosť. Alebo kúpiť lacnejší a proste sa zmieriť s tým, že tie fotky nebudú moc kvalitné a že foťák nezachytí všetky jemné detaily.
Bananaboy

Reputace: +1077

Další

Zpět na O focení