Dušan píše:Napadlo mě pořekadlo o potrefene huse....

(ber to jako vtip, rozhodne nechci nikoho urazet)
A mas pravdu...fotim teprve rok, tak mi postproces chvili trva. Dilem slabe techniky a dilem chybejici praxe.

No vidíš, fotíš rok a napíšeš takovou hovadinu, že každý doluje fotku z RAWu hodiny.
Jestli se pokoušíte docílit věrné kopie JPG k nerozeznání podobné, tak se tomu nedivím, ale většina fotografů vyvolává fotky dle svého citu, tak jak se mu líbí a tím vytěží z rawu maximum. Napodobovat jpg je přinemněším podivné, to pak opravdu můžu fotit rovnou do něj.
Jinak asi 8 let jsem fotil na Canon, poslední dva roky jsem zběhnul k Sony. Primárně používám LR + PS, krom toho vlastním a příležitostně používám Affinity, Luminar a DxO. Nikdy jsem s ničím nezaznamenal problémy, že bych musel něco hodiny dolovat.
Takže shnrnuto pro zakladatele vlákna. Ano, raw může a většinou bude vypadat jinak než jpg. Raw je surový formát, který je třeba "vyvolat". Ale v tom v žádném případě není třeba hledat nějakou složitou vědu. Chce to jen cit a oko. A chuť se tomu věnovat. To je snad jasný, kdo nemá ambice se fotografií více věnovat, ať fotí do jpg a bude spokojený. Také je třeba zmínit, že každý raw konvertor fotku vyvolá jinak a dále nabízí různé možnosti jak fotku dále upravit. Je to celé o kreativitě, ne o napodobování pjeg výstupu.
A ještě k tomu hardwaru. Pokud se fotografování chci více věnovat a udělám ten krok dopředu, že začnu fotit do raw je třeba počítat s tím, že to někde budu upravovat. Nákupem těla a objektivu to bohužel nekončí.