od basti » 20. duben 2020 15:35
Prostě jen další kolo snahy o "race to the rock bottom" - jenže realita microstocku je ta, že při provizích typu 15-30 % z $1 (a to ještě hrubého!) si už plno profíků dokáže spočítat, že to je ekonomicky nesmysl. Prodám 3-7x méně fotek za $1 anebo prodám jedinou za $3-7 a mám stejně.
Ano, kámen úrazu je marketing. Ale podsekávat ceny nejde věčně, keyword spam se stále nijak neřeší, generický balast a různé nesmysly taky ne, editoři pořád vyhazují z nesmyslných důvodů dobré fotky atd. Přitom daně v ČR (i zbytku civilizovaného světa) rostou, náklady na živobytí i techniku taky, ale ceny fotek jdou dolů = zcela neudržitelný trend.
Obvyklé klišé je dělat kvalitnější, náročnější, neotřelejší a obecně skvělé fotky. Fajn, ale tam je trh řádově menší a fakt zas není důvod dávat takové fotky na micro, když se dají prodat 100x dráž.
Osobně u mě se to zlomilo někdy 2009-2010 odkdy portfolio roste, ale příjem jde mírně dolů. Kdybych už neměl rozjeté portfolio na micro a neměl jsem fotky více méně jako vedlejší produkt, tak se na to vykašlu.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)