Adobe stock / Fotolia

Re: Adobe stock / Fotolia

Příspěvekod shalom3 » 6. květen 2020 11:46

Nevím, možná to chápu špatně, ale myslím, že lze nahrát konkrétní obrázek vždy jen v jednom z těch formátů - podle toho, kdo v čem dělá. Protože jiné fb většinou povolují jen eps, tak většina vektoristů asi nahrává i na Adobe přednostně EPS, resp. eps a oklíčovaný jpg (přičemž výhodně využije nějaký IPTC program pro zadání metadat).
+Berunin, +Vero Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Berunin » 6. květen 2020 12:36

Díky za odpovědi ;) Mi jde o to , že nějaký zákazník chce eps a někdo třeba svg...(dávám svg) tak sem chcel nabídnout oboje.Zkusim to a uvidíme.. :D
Hodnocení: 0
Berunin

Reputace: +23

Příspěvekod shalom3 » 6. květen 2020 13:38

Já bych spíš doporučila, aby ses zeptal na jejich podpoře. Co se týká těch formátů, obecně je to celkem mazec. Ono prakticky do jakéhokoli vektorového programu jde naimportovat leccos, ale výsledky jsou někdy nepříjemně překvapivé. Já jsem to kdysi trochu testovala a zjistila jsem, že většina svg vytvořených v různých vektorových programech dělalo poměrně nejméně problémů - v AI se otvíraly korektně. V případě téhož souboru uloženého z určitého vektorového programu jako EPS to už tak slavné nebylo.
+Berunin, +zdenat5 Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod zdenat5 » 6. květen 2020 14:22

Jistě máš pravdu, já to mám v AI - ukládám to jako EPS 8 , naprosto výjimečně se stane, že to nejde nahrát - tak to uložím jako EPS 10 a projde to. Co to dělá na to sem nepřišla ani já, ani podpora, ale stalo se to jen u pár kousků - přitom u jiných fotobank problém nebyl. Jak je to s nahráváním EPS z jiných programů, než ilustrátor - to nevím.
+Berunin Hodnocení: +1
zdenat5

Reputace: +148

Příspěvekod PandaWild » 6. květen 2020 14:33

svg umí jen základní vektory s jednou barvou nebo jednoduchým gradientem, neumí průhlednost a další novodobější efekty. eps na tom není o moc líp (vlastně vůbec), ten je určený jako formát pro tisk. Programy do těch formátů dělají své nadstavby, nejobvyklejší jsou nadstavby AI, které tam jsou jakoby skrytá data, podle verze AI se pak označuje EPS8, EPS10. Ta nadstavba není dokumentovaná (Adobe si to chrání), tak jiné programy to spíš jen hádají a tak neexistuje žádný rozumný plně kompatibilní formát který by uměl něco víc než jen základní vektory. ... Zkrátka čurbes :roll:
+admin, +zdenat5 Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Berunin » 6. květen 2020 15:30

No nechci se Pando hádat ale svg je myslím vyspělejší formát než stařičký eps .Transparent i blur a maticový gradient svg podporuje a ukládá datově a ne jako bitmap.. Svg má podporu i interaktivních věcí (tlačítka, táhla) něco jak flash.Co se týče rozdílů ve výstupu musím souhlasit se Shalom3 a Zdenat5.Nahrál sem zkusmo dva vektory na Adobe jeden svg a druhý eps.. No barvy total rozdíl ! Až sem se lekl :shock: asi to nechám být a budu nahrávat jen svg když ho papaj.. ;) Jo a vyšla Inkscape 1.0 final tož testuju..
Berunin

Příspěvekod PandaWild » 6. květen 2020 16:56

Ano? Kdo to podporuje, Inskcape? Viděl jsem jen svg od staré verze Inkscape, tak jestli to už pokročilo tak prima. Ještě aby to tedy podporovaly i další softwary (a fotobanky).
+Berunin, +zdenat5 Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Berunin » 6. květen 2020 17:46

Samozřejmě myslím čistě formát svg.Ten to podporuje, nové verze Inkscape také.Jiný soft bídně :( i Godot engine který je celkem nový , má import slabý bohužel (gradient ne alphu jo) Adobe mi svg bere ale dávám bez efektů.Otestuju s gradientem a alphou.. jinak svg https://www.w3.org/Graphics/SVG/About.html
Berunin

Příspěvekod zdenat5 » 6. květen 2020 17:57

Berunin píše:No nechci se Pando hádat ale svg je myslím vyspělejší formát než stařičký eps .Transparent i blur a maticový gradient svg podporuje a ukládá datově a ne jako bitmap.. Svg má podporu i interaktivních věcí (tlačítka, táhla) něco jak flash.Co se týče rozdílů ve výstupu musím souhlasit se Shalom3 a Zdenat5.Nahrál sem zkusmo dva vektory na Adobe jeden svg a druhý eps.. No barvy total rozdíl ! Až sem se lekl :shock: asi to nechám být a budu nahrávat jen svg když ho papaj.. ;) Jo a vyšla Inkscape 1.0 final tož testuju..

Na šutru se řešila změna barev -nesmí to být ve CMYK, ale jen RGB - jestli to není tím. Ukládání z Inkscape do EPS se běžně používá i na Schutterstocku a to jak se zdá často. Blur a průhlednost se asi použít nedá. Však o tomhle Shalom už psala dobře to znala Lenka . Chtělo by to důkladně prozkoumat - vyšší prodeje jistě za to stojí. ;)
zdenat5

Reputace: +148

Příspěvekod Berunin » 6. květen 2020 18:29

No ona je sranda že barvy mám eps na šutru a svg na Adobe stejně ale! eps na Adobe má barvy posunuté cca o 30 bodů na škále 0-255 jedn.barev RGB dolů do tmava. Mám vše v RGB.
Berunin

PředchozíDalší

Zpět na Fotolia