Adobe Cloud - 139 EUR na rok...

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Adobe Cloud - 139 EUR na rok...

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 17. červen 2020 11:33

A opravdu to nejde? Já se ID začínám učit a toto jsem ještě nezkoušel, ale nevěřím, že to fakt nejde.
Hodnocení: 0
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Návštěvník » 17. červen 2020 11:38

Bananaboy píše:
Painter píše:
Takhle to ale nejde.
...
Tak aby to bylo opravdu editovatelné.

Tak to si ma moc nepotešil. Ale aj tak nechápem, prečo to urobili tak, aby to nešlo. Veď priamo v ID sa dajú tiež kresliť vektory, nie? Všade sa chvália skvelou kompatibilitou medzi svojimi softwarmi a taká triviálna vec ako naimportovať vektory z Illustratoru do InDesignu, ktorý tiež zvláda vektory im robí problém. :?

Ano zvládá vektory ale jako sázecí program. Vektor tam máš natáhnout a dál s nim pracovat (umístit na stránku atd.) ale není to přímo vektorový program. Na to je pak Illustrator nebo Corel. Je to stejné jako když máš vazbu v Illustratoru pokud se tam vloží JPEG. A nebo to jak píšeš musíš nakreslit přímo tam, pak je to editovatelné, ale není tam tolik možností jak ve vektrorových programech. ID je prostě sázecí program, dělal jsem v něm třeba knihu o cca 700 stranách, kde se umísťovali fotky, mapy, texty, číslování stránek atd. ale primárně by v něm neměla vznikat vektorová grafika.
Myslím že i na prodej půjdou spíše template knih, brožur, layout různých tiskovin atd. než přímo vektorový leták - ten si spíš někdo koupí jako eps a upravuje ho ve vektorovým programu.
Návštěvník

IP: 31.30.172xx

Reputace: 0

Příspěvekod Painter » 17. červen 2020 11:41

hypotekyfidler.cz píše:A opravdu to nejde? Já se ID začínám učit a toto jsem ještě nezkoušel, ale nevěřím, že to fakt nejde.

Ne myslím že opravdu ne. Kdyžtak ať mě někdo opraví ale o té možností nevím. Tady je návod jak se umísťují grafiky do ID ale editovat přímo se nedají.
https://helpx.adobe.com/cz/indesign/usi ... phics.html
Painter

Příspěvekod Bananaboy » 17. červen 2020 12:08

O nemožnosť editácie mi ani tak nejde. S tým by som sa nejako zmieril a prispôsobil grafiku tak, aby zákazník necítil potrebu na nej niečo meniť. Viac ma mrzí to linkovanie, že sa vektor neuloží priamo do InDesign súboru. Ak je to fakt tak, tak môžem na recyklovanie vektorov do InDesign templát zabudnúť. Žiaľ momentálne to nemám kde odskúšať. Nejak mi dnes InDesign štrajkuje a nechce naštartovať. :(
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod PandaWild » 17. červen 2020 12:12

Koukám na net, možná by se hodilo to trochu ještě prozkoumat, je vidět že se tam tohle docela řeší. Např. snadnější přenos objektů je přes clipboard z AI do ID, tím by měly jít přenést snáz jednotlivé objekty se kterými se tam bude manipulovat, se zachováním vlastností, a přitom to není link.

Za zváženou ještě možnost, jestli by něco nešlo přenést přes SVG. Na ten by mohl existovat skript, který složený objekt rozpadne na jednodušší objekty, se kterými by se mohlo pak dát manipulovat. A zaručí že nebudou bitmapy.
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod admin » 17. červen 2020 12:20

Bananaboy píše:O nemožnosť editácie mi ani tak nejde. S tým by som sa nejako zmieril a prispôsobil grafiku tak, aby zákazník necítil potrebu na nej niečo meniť. Viac ma mrzí to linkovanie, že sa vektor neuloží priamo do InDesign súboru. Ak je to fakt tak, tak môžem na recyklovanie vektorov do InDesign templát zabudnúť. Žiaľ momentálne to nemám kde odskúšať. Nejak mi dnes InDesign štrajkuje a nechce naštartovať. :(

:))) Hele to je jako bys chtěl recyklovat fotky a tak jsi je vlozil do ilustratoru a ulozil jako EPS :)
Jestli to chceš recyklovat, tak si otevri illustrator a Indesign a překopiruj tam jednotlivé objekty - přes clipboard, ale texty tam nasazej v indesignu. Jen nevim, kde to chces pak prodavat? Creative Market? Nebo je jeste nějaký jiný odbytiště pro InDesign?
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Bananaboy » 17. červen 2020 12:26

Chcel som to predávať asi tak pred tromi rokmi. To som ešte myslel, že to pôjde hladko naimportovať a basta. :lol: Ale vidím, že je s tým kopec problémov. Mimochodom, InDesign templaty berie aj GraphicRiver a tuším som vtedy pred tými tromi rokmi našiel ešte nejaké dve fotobanky, ale už si nepamätám, ktoré to boli.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Painter » 17. červen 2020 12:31

Myslím že kopírování z Corelu mi nešlo ale s Illustratorem to možná jde. Vždycky jsem umísťoval jako je to zde přes linky.
https://www.youtube.com/watch?v=1eigqDEfZts
Painter

Příspěvekod Painter » 17. červen 2020 12:39

ještě jsem narazil tady na nějaký konvertor tak se možná něco dohledat dá co to převede pro ID.
https://www.youtube.com/watch?v=ypyzFMKVxRE
Painter

Příspěvekod Painter » 17. červen 2020 12:40

aha je to placený
Painter