Skenování ilustrací

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Skenování ilustrací

Příspěvekod Návštěvník » 2. říjen 2020 11:00

Ahojte, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost se skenováním ručně malovaných ilustrací (akvarel, pastelky). Zda to jde pořídit v copycentru, kde dělají skenování fotografií, nebo na to musí být něco "spešl". Chtěla bych to použít k úpravě v PC a obrázek pak namnožit. Předem moc díky za odpovědi :)
Hodnocení: 0
Návštěvník

IP: 176.74.150.xx

Reputace: 0

Re: Skenování ilustrací

Příspěvekod admin » 5. říjen 2020 09:30

Zkus to prohnat normálním skenerem a pak si s tím pohrát ve photoshopu, třeba to tak bude stačit. Ony ty dnešní domásí skenery už jsou docela kvalitní - minimálně nesrovnatelné s těmi, co tu byly před 10 lety. pokrok jde docela rychle kupředu.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +582

Příspěvekod zbynek » 6. říjen 2020 06:00

Copycentrum asi ne, spíš nějaké DTP studio, kde o skenování budou něco vědět a hlavně budou umět, tedy možná, udělat výstup podle požadavků. Ale asi to bude dražší.

Za sebe bych doporučil oreprodukovat fotoaparátem. Jednoduché, rychlé, kvalitní a hlavně bez případných skvrn od znečištěného povrchu skla skenovací jednotky. Výhod tohoto postupu je mnohem víc, ale pro tebe bude asi toto nejpodstatnější.
zbynek

IP: 37.48.45.1xx

Příspěvekod admin » 6. říjen 2020 09:18

zbynek píše:Copycentrum asi ne, spíš nějaké DTP studio, kde o skenování budou něco vědět a hlavně budou umět, tedy možná, udělat výstup podle požadavků. Ale asi to bude dražší.

Za sebe bych doporučil oreprodukovat fotoaparátem. Jednoduché, rychlé, kvalitní a hlavně bez případných skvrn od znečištěného povrchu skla skenovací jednotky. Výhod tohoto postupu je mnohem víc, ale pro tebe bude asi toto nejpodstatnější.

Takhle jsem to dělal dříve - foťákem - jenže to mělo své mouchy, na které je potřeba dát pozor. Jednak nerovnoměrné osvětlení, odlesky, deformace (záleží na objektivu), které jsem musel následně ladit ve Photoshopu, nebo to raději znovu nafotit. Pak mi někdo řekl, že své ilustrace skenuje normálním skenerem. Tak jsem to zkusil a výsledek je o dost lepší a hlavně vždy stejný - jednotný.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +582

Příspěvekod PandaWild » 6. říjen 2020 10:10

U foťáku je asi největší problém trefit přesnou kolmost, jinak bude obraz místy (ze stran) nezaostřený. A i tak může být v rozích neostrý, když to nebude hodně kvalitní objektiv. Samozřejmě jedině ve stativu, což přináší tak trochu problém s upevněním - když směřuje dolů, tak může být těžké zbavit se nohou stativu, stativ by musel být upevněný jinak. A pak problém se zvlněním - když je kresba rovná tak ok, ale když se vlní tak to může být viditelné v obraze, buď jako nerovnoměrné zaostření nebo nerovnoměrné osvětlení nebo i deformace obrazu. Když se předloha zatíží sklem pro vyrovnání, tak zas je problém s odlesky - světlo umístěné stranou sice nebude vrhat odlesk, ale osvětlení bude nerovnoměrné a ve skle bude vidět obraz foťáku, který by musel být odstíněný úplně ve tmě. Tedy spíš bez skla a předlohu zatížit jen po stranách a stativ upevnit např. ke stolu.

U staršího skeneru jsem měl problém s nesprávnou interpretací barev, v tom byl foťák lepší, ale u novějších skenerů se tento problém snad už nebude vyskytovat. (mé oblíbené skenery jsou Canon, jsou nejrychlejší a obraz kvalitní, a to i skener v trojkombinaci.) Předešlé problémy s ostřením a rovnoměrností osvětlení odpadají (tedy pokud se předloha do skeneru vůbec vejde). Ale u plastické malby se může objevit problém kvůli stranovému osvětlení ve skeneru, kdy tahy štětce vytvářejí nepatřičné stíny. S nečistotami skla by moc neměl být problém (omýt Okenou a pak už nesahat), případné prachové částice se stanou neznatelnou součástí obrazu. ... Ale ještě tak přemýšlím, že i u novějších domácích skenerů bývá věrnost barev trochu horší než u foťáku, musí se trochu pohrát s křivkami.
PandaWild

Reputace: +1981

Příspěvekod castyhost » 6. říjen 2020 10:57

tazatelce to je uz asi sumafuk..

scaner skonci na nejakem maximalnim rozliseni a vic z nej nevymacknu, navic mi bude zobrazovat i strukturu papiru/ctvrtky/odlesky

kdyz to budu fotit na 2m fotakem s teleobjektivem s rozumnou clonou, na bilem pozadi s rovomernym osvetlenim bileho deniho svetla, drtivou vetsinu neduhu popsanou v predchozich postech eliminuju na dva kliky v postprocesu.
Vysledek muzu mit v RAW 25Mpx+
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod ivusakzkrabice » 6. říjen 2020 13:27

Můj problém se skenery byl u jakýchkoliv kreslených obrázků chlupatost, otírala jsem skener i lehce obrázek jak blbec, ale ty drobné bordely tam prostě vždy byly. Takže nejlíp zkusit, pořádně zvětšené na monitoru prohlídnout a když to neprojde dle představ, tak se opravdu lepší obrátit na nějaké profi studio.
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Návštěvník » 7. říjen 2020 18:06

Moc vám všem děkuju, asi zkusím ještě obě varianty a pak se snad rozhoupu. Fotit jsem to loni zkoušela, ale vevnitř v levném fotostanu z e-baye a výsledek nebyl nic moc, možná i proto, že jsem neměla stativ. Zkusím tedy venku na denním světle, snad nebude o víkendu pršet :). Sken doma sice máme, ale už není nejmladší a už před lety to byl takový ten nejlevnější, co je součástí tiskárny, od toho nejde očekávat zázraky. Zkusím zapátrat a vybrat nějaký kvalitnější, přinejhorším se dá rychle vrátit nebo prodat. V jedné diskuzi jsem právě narazila na jednu výtvarnici, co fotí kresby pro tisk mobilem, i velikosti A3, ale asi musí mít nějaký s hodně kvalitním foťákem a netřepou se jí ruce, to u mě nehrozí :)
Návštěvník

IP: 94.112.38.xx

Příspěvekod ivusakzkrabice » 7. říjen 2020 20:12

Tak pokud to jsou abstraktní kresby, tak jí možná stačí i tlačítkovej telefon :D
+Lenka Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Dusan » 10. říjen 2020 19:01

Tento tyden jsem to taky resil, vzal jsem fotak dal ho na jerabovy stativ (slo by to i na klasickem stativu napr. Manfrotto s vyklopnym sloupkem) podle vodovahy na displeji nastavil rovinu.

Fotil jsem to macro objektivem na clonu cca f9-10. Nasvitil jsem to oknem a odrazil trochu svetla z druhe strany polystyenem. Mam i zablesky, ale vysledek absolutne dostacujici. ;)
Dusan

Reputace: +45

Zpět na Diskuse pro nováčky