shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod Painter » 23. listopad 2020 10:32

Všude se píše že je lepší investovat do objektivů. Přemýšlím jestli tedy jít raději do dražších objektivů a nebo vyměnit tělo. Kupovat úplně vše se mi moc nechce. Jinak o té 50tce už také přemýšlím, hlavně na portréty.
Hodnocení: 0
Painter

IP: 31.30.172.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod rostik924 » 23. listopad 2020 10:42

Painter píše:Na tom Shutteru se po... vyhazují mi teď úplně vše pro out of focus. Změnil jsem ostření a myslím se že fotky jsou už přeostřené a stejně vyhozené. Nevím jestli je to shit foťákem, nebo tématem co moc nechtějí, nebo co tam dělaj. Tak ať alespoň napíšou něco jako na CanStocku we have no market for this nebo jak to tam mají. Pořád řeším jestli upgradovat foťák atd. ale mám trochu strach aby mi to nevyhazovali i potom.

Pokud se fotí do rawu tak se mi osvědčilo vymaskovávat ostření v záložce detaily, při stisklém ALTu v camera raw se krásně ukáže jak se souvislé plochy nedoostřují, nebo uplně vynulovat doostření a ostřit až vyvolaný snímek
rostik924

Reputace: +5

Příspěvekod Painter » 23. listopad 2020 10:53

Ano zkoušel jsem obojí s Altem jsem to většinou tahal až někam na 90tku aby se mi zase neostřil šum, kterej mi tam hodně leze. Teď to většinou nechávám ostření na 0 a ostřím horní propustí až a v PS.
Painter

Příspěvekod Painter » 23. listopad 2020 10:54

Vlastně si můžu vybrat důvod vyhazovu, buď doostřím a vyhodí mi to kvůli šumu a artefaktům anebo se "bojím" šumu tak tolik neostřím a je to out of focus. :D
Painter

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 23. listopad 2020 11:58

No, já se spíš divím, že lidé, kteří na fotobanky již evidentně nějakou dobu připsívají, stále ještě myšlenkově pracují s teorií, že kvalita fotky má něco společného s tím, zda fotku přijmou nebo ne. :lol: A je jedno jestli Indové nebo AI.
+Marian, +PandaWild, +ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +4
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Painter » 23. listopad 2020 14:02

hypotekyfidler.cz píše:No, já se spíš divím, že lidé, kteří na fotobanky již evidentně nějakou dobu připsívají, stále ještě myšlenkově pracují s teorií, že kvalita fotky má něco společného s tím, zda fotku přijmou nebo ne. :lol: A je jedno jestli Indové nebo AI.

Nepřijaté fotky se těžko prodávají. :geek:
Fotím jako koníček ale jen pro FB takže se musím zabývat tím jestli to přijmou nebo ne. Kdybych fotil svatby a byl to hlavní můj příjem s tím že něco pošlu i na FB tak to neřeším.
Ale rozumím jak to myslíš :)
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod PandaWild » 23. listopad 2020 14:28

Tak použij selektivní ostření - doostřit ústřední motiv fotky, ale pozadí rozostřit (výrazně odšumit). Oni také rozlišují podle toho zda se šum nachází v rozostřeném pozadí a zda je ústřední motiv zaostřený (a nesmí být přeostřený, tj. s duchy na okrajích). A když je tam oko, tak koukají ostrost na oko, tak stačí si pohrát jen s okem a to třeba i uměle domalovat aby vypadalo správně ostré (=dotáhnout barvu k hraně nástrojem prst).
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 23. listopad 2020 14:47

Jen tak si kladu otázku, jestli se jen kvůli fotobankám vyplatí investovat do náročného vybavení. Při dnešní situaci - pokles prodejů, pokles cen bych řekla, že to je investice, která bude mít opravdu dlouhou návratnost. Většina prodejů za 0,10, i kdyby těch prodejů byly řádově tisíce, tak to skutečně vidím jako velmi dlouhou návratnost. Jistě, pokud má focení někdo jako koníček a chce mít dobré fotky sám pro sebe, případně pokud si jimi může vydělat i mimo fotobanky, tak tam je patřičné vybavení namístě.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod GreatWhite » 23. listopad 2020 15:20

ono ale ty zoomovací objektivy na apsc nejsou fakt extra ostré, pak se s tím člověk drbe v počítači, selektivně to ladí, stráví u toho půl života a když to vezmou, tak možná občas dostane desetník :D já každému radím, ať si koupí za tři litry padesátku. Za pár drobných s tím jde nafotit žrádlo, pampelišky, sousedovic kočka, manželka, babička cokoliv....když to zacloníš na 2,8 tak jsou ostré i blechy na ježkovi ;) (otázka je jestli to nevyhazují hned co se jim načte exif fotky - AI nebo indián si přečte canon 1200 a letí to rovnou do koše)
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 23. listopad 2020 15:43

Já jeden takový zoom mám a určitě to není super ostré, ale když se zmenší na 6 Mpx a trošičku doostří, tak je výsledek použitelný. To ale není point, Point je, že snažit se ovlivnit míru přijetí výběrem objektivu (speciálně na šutru), je stejné jako se snažit ovlivnit výhru ve sportce výběrem propisky, kterou vyplňuju herní ticket. Když chceš vyhrát ve sportce, musíš často sázet a hlavně mít kliku.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock