PandaWild píše:Tak použij selektivní ostření - doostřit ústřední motiv fotky, ale pozadí rozostřit (výrazně odšumit). Oni také rozlišují podle toho zda se šum nachází v rozostřeném pozadí a zda je ústřední motiv zaostřený (a nesmí být přeostřený, tj. s duchy na okrajích). A když je tam oko, tak koukají ostrost na oko, tak stačí si pohrát jen s okem a to třeba i uměle domalovat aby vypadalo správně ostré (=dotáhnout barvu k hraně nástrojem prst).
Ostřím přes horní propust - černá maska (všechno skrýt) a pak vytahuji hlavní motiv nebo popředí (na co má být zaostřeno). Baví mě protisvětlo (ideál na můj foťák

) a tak nejvíc šumu mám většinou v hlavním motivu (většinou já sám). Takže když ostřím vylézá mi šum v hlavním motivu
GreatWhite píše:...já každému radím, ať si koupí za tři litry padesátku. ... (otázka je jestli to nevyhazují hned co se jim načte exif fotky - AI nebo indián si přečte canon 1200 a letí to rovnou do koše)
Takže je lepší koupit objektiv nebo tělo? U mě by bylo nejlepší asi obojí ale dát teď třeba 60k se mi nechce. Bazar moc kupovat také nechci, nikdy člověk neví jestli to někomu nespadlo a řešit že je to pak nějak ujetý...