Má smysl pořídit Canon RP kvůli fotobankám?

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Má smysl pořídit Canon RP kvůli fotobankám?

Příspěvekod Doczky » 8. leden 2021 08:54

Zdravím spolubojovníky.

Velmi přemýšlím, zda koupit nový foťák - zejména kvůli možnosti pořizovat 4k videa pro fotobanky. V současnosti máme my hudebníci díky vládě a covidu stopku, a tak zvažuji další možnosti. Dosud fotím vše pomocí starého Canonu 450D a pevné padesátky 1,8 mk I, EF 40 mm F 2,8 STM. Sem tam uploadnu i nějaké video z mého Xiaomi MI9 - dělá i 4k videa, ale bez možnosti práce s hloubkou ostrosti jsou ty videa takové všelijaké. Navíc Shutterstock mi je nechce brát, skrz údajný šum, atd.

A teď otázka? Je prodej videí ve 4k natolik rentabilní, že se ta nová bezzrcadlovka zaplatí? Doposud jsem na FB docela kašlal, ale vypadá to, že bude třeba se jim zase věnovat. Samozřejmě nějaká kačka ze všech fotobank stále chodí, takže úplně mrtvo tam není.

Díky za případné postřehy.
Hodnocení: 0
Doczky

Reputace: +5

Re: Má smysl pořídit Canon RP kvůli fotobankám?

Příspěvekod Ubu Mbekele » 8. leden 2021 09:37

Ano, bývalo to rentabilní. Do budoucna o tom silně pochybuji. Pro reálně neexistující šum vyhazují na šutru videa i z profikamery. Stačí zčeřená vodní hladina, nějaká textura a ti blbci to označí za šum. Osobně bych jenom pro fotobanky nekupoval už vůbec nic.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Navstevnik_3 » 8. leden 2021 09:42

Taky si myslim, ze vylozene pro fotobanky to nema smysl. Zvlast na SS. Predstav si tu "radost" kdyz uz se ti proda video a dostanes za nej podle novych podminek treba 30centu. To se pak navratnost investice do nove techniky dost protahne.
Navstevnik_3

IP: 62.240.183.xx

Příspěvekod duben » 8. leden 2021 11:14

Jen kvůli FB bych 4k foťák za spoustu peněz nekupoval. Dřív se někomu videa celkem prodávaly, ale třeba na Shutterstocku to jde dost do háje s odměnami i za 4k videa.

Přijde mi rozumnější natáčet zatím jen ve FullHD a případně to up-scalovat na 4k, ať už přes https://topazlabs.com/video-enhance-ai/, ale chce to asi silný stroj, nebo minimálně akcelerovanou grafiku, nebo prostě jen bez AI normálně v exportu upscalovat, schvalovači to nepoznají a i taková videa se prodávají. A za to co platí fotobanky se foťák podle mě nezaplatí a nedává smysl pro ně dělat ani top kvalitu.

Případně levnější varianta je koupit nějakou Sony A7iii, bývají na ní často akce a dá se koupit kolem 42tis, video ve 4k umí, případně koupit Nikon Z6 v akci s nějakým sklem, ale s tím, že Nikon Z je veká sázka do loterie z hlediska budoucnosti Nikonu, na focení rychlých věcí je to k prdu, ale videa to umí skvěle a dá se dostat pod 40, zvlášť teď když se objevila novější generace. Osobně bych ale když už šel do Sony, nebo pokud máš spoustu drahých skel pro Canon, nebo to chceš i na focení, sedí ti Canon ovládání apod. tak pak bych řešil Canon, ale určitě bych nepočítal s návratností od fotobank.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Návštěvník » 8. leden 2021 11:27

Děkuji za reakce....no myslel jsem si to. Tohle odvětví má už zřejmě nejlepší léta za sebou. To s tím vyhazováním ohledně šumu i z profi kamer, tak to je pak mazec. To by mě teda hodně naštvalo. Fakt je, že v současnosti i s cashbackem je ten Canon ta nějakých 26.000,- Když vezmu fakt, že je to full frame...škoda, že takové ceny nebývaly dříve, když jsem měl i fotostudio a kromě hraní svateb jsem je občas také fotil. Tehdy to byly jiné cifry.
Návštěvník

IP: 213.235.90.2xx

Příspěvekod duben » 8. leden 2021 11:32

Návštěvník píše:Děkuji za reakce....no myslel jsem si to. Tohle odvětví má už zřejmě nejlepší léta za sebou. To s tím vyhazováním ohledně šumu i z profi kamer, tak to je pak mazec. To by mě teda hodně naštvalo. Fakt je, že v současnosti i s cashbackem je ten Canon ta nějakých 26.000,- Když vezmu fakt, že je to full frame...škoda, že takové ceny nebývaly dříve, když jsem měl i fotostudio a kromě hraní svateb jsem je občas také fotil. Tehdy to byly jiné cifry.

Jo aha, ty jsi se ptal na Canon RP a ne na Canon R6 ... tak tam to za tu cenu možná trochu smysl dává, bajonet je snad stejný Canon RF jako na nových R6 a R5 tělech, takže i když tělo je jako takové nic moc, tak skla nebudou peníze vyhozená z okna. Otázka je, jestli nezkusit zapracovat na těch videích z mobilu. Líp to nasvítit, aby tam nebyl šum, protože mě často prochází fotky i z mobilu a tuším i nějaké video mi prošlo (ale tady nevím jistě).
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Doczky » 8. leden 2021 12:18

No, ale asi na to kašlu. Zrovna teď mi již podruhé vyhodili na šutru fotku s odůvodněním, že v klíčových slovech mám nějakou registrovanou značku...Fakt nemám. Jedině, že už by těm blbům vadilo i black coffee... Beru to jako znamení :-) Na fotobanky stačí i ta 450D.
Doczky

Reputace: +5

Příspěvekod shalom3 » 8. leden 2021 12:38

Fotobanky jsou na sestupu jako takové a covid tomu ještě vydatně pomáhá. Materiál z fotobank slouží zřejmě hlavně pro reklamní účely, a teď není moc co propagovat. Cestovky celosvětově na mrtvém bodě, různé akce, aktivity také, tím je paralyzován i prodej a propagace různého zboží.
Dneska už fotobankování je spíš o zálibě než o výdělku a tudíž žádná velká investice se nemůže vrátit. Já to beru tak, že počítač bych měla stejně a Blender a Inkscape jsou zadarmo ;) .
+Doczky, +PandaWild Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Dusan » 9. leden 2021 16:29

Jsem docela optimista, ale tady to vidim jako ostani. Myslim ze smysl to ma jen pokud ma clovek rozjete portfolio, uz presne vi co dela a jeste dela dobou kvalitu a mnozstvi. Vim ze to zni jako utopie, ale nedokazu si predstavit jak dlouho musi cekat novacci nez se jim vrati naklady na jedno foceni.

Zalezi jak si veris, ja s videi nedavno zacal a hned prvni rok jsem tech 1000dol udelal, ale rozhodne se nepovazuju za zacatenika, kdyz vidim ten obsah co tam berou. Taky je potreba pocitat dalsi nahlady, vetsinou fotak nestaci. Chce to jeste nejaky slider, video hlavu a stativ, popr. gimbal a nejake to NDcko a software. Neni potreba vsechno, ale zalezi co chces tocit.
Mozna by bylo řešení tu 450D vyměnit jen za nějaké to bazarové 70D/77D/80D, prvnich 50-100videii se budes stejne ucit techniky a software.

Taky je fakt ze Shuttr to s tema provizema totalne zarizl. ;)
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod Painter » 9. leden 2021 16:57

Dusan píše:Jsem docela optimista, ale tady to vidim jako ostani. Myslim ze smysl to ma jen pokud ma clovek rozjete portfolio, uz presne vi co dela a jeste dela dobou kvalitu a mnozstvi. Vim ze to zni jako utopie, ale nedokazu si predstavit jak dlouho musi cekat novacci nez se jim vrati naklady na jedno foceni.

Zalezi jak si veris, ja s videi nedavno zacal a hned prvni rok jsem tech 1000dol udelal, ale rozhodne se nepovazuju za zacatenika, kdyz vidim ten obsah co tam berou. Taky je potreba pocitat dalsi nahlady, vetsinou fotak nestaci. Chce to jeste nejaky slider, video hlavu a stativ, popr. gimbal a nejake to NDcko a software. Neni potreba vsechno, ale zalezi co chces tocit.
Mozna by bylo řešení tu 450D vyměnit jen za nějaké to bazarové 70D/77D/80D, prvnich 50-100videii se budes stejne ucit techniky a software.

Taky je fakt ze Shuttr to s tema provizema totalne zarizl. ;)

Předpokládám že portfolio ukázat asi nebudeš chtít. Můžeš ale prozradit nějaké okruhy témat co točíš? Spíš lidi, krajina, jídlo...
Painter

IP: 178.255.168.xx

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse