HW a SW

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

HW a SW

Příspěvekod Navstevnik_3 » 19. listopad 2021 09:50

Ahoj, takova trochu technicka otazka/zamysleni.

Posledni dobou se mi zda, ze se mi zpomaluje prace s photoshopem / illustratorem a ostatnimi adobe produkuty (cc cloud vse aktualizovane).

Mysleno vetsi soubory 1GB+ s vrstvami a smadrt objekty / vice boardu v psd / vektory s vetsim mnozstvim bodu apod. Prijde mi ze drive slo vse lepe - reakce na efekt transformace apod. Nekde je tam opravdu zasek a pocitani i pri minimalnim zasahu. Pozorujete nekdo neco podobneho? Prijde mi to stejny efekt jako na mobilech, kdyz treba 2 roky stary telefon ktery byl ve sve dobe takovy vyssi stred se umele zpomali a i zakladni veci zacnou byt líné. Nechci hned za vsim hledat konspirace, aby nas dotlacili k novemu HW, ale je to zvlastni.

O PC se celkem staram, je to pracvni nastroj, cistim hlidam teploty a HW je snad dobre kondici a ne zas tak stary - cca 3 roky (i7 8700K / 64GB ram / 2x NVME disky samsung / GTX1660 - cekal bych ze to jeste chvili vydrzi, ale uz jsem na vazkach, dost to otravuje pri praci.
Hodnocení: 0
Navstevnik_3

IP: 188.122.208.1xx

Reputace: 0

Re: HW a SW

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 10:22

Co nastavení Performance ve Photoshopu - využití RAM a scratch disky? Na rychlosti by se mělo projevit jednak volné místo v RAM - v nastavení je kolik RAM Photoshop použije. Když se použije málo, bude Photoshop častěji swapovat svá data na scratch disky a to bude zpomalovat. Když se použije moc, tak bude zas systém swapovat paměť na swapovací disky a to bude také zpomalovat (tedy pokud je v systému povoleno swapování souborů). Výkon může zvýšit i snížení počtu stupňů historie Photoshopu. Bude záležet na nastaveném pořadí odkládacích disků - na jejich rychlosti, zaplnění a fragmentaci. Disky lze ve Windows defragmentovat systémovým programem "Defragmentace a optimalizace jednotek". I když moc velký přínos jsem nikdy nepozoroval - spíš mi přišlo že ten Windows defragmentátor funguje jen tak jaksi naoko, skončí podezřele příliš rychle. Myslím že Windows spouštějí defragmentaci samy při nečinnosti. Photoshop zpomalí jedoucí web browser s více okny, protože browsery jsou stále žravější na paměť. ... i když řekl bych že při 64 GB RAM nebude problém s pamětí.

Ale myslím že nejvíc zpomalují aktualizace Windows. Vždy když jsem se divil, proč je dnes počítač tak líný, tak jsem pak zjistil že běželo rozsáhlé stahování souborů pro update, které žere paměť, výkon i přístup na disk a pak je všechno líné.

A ještě možná systémové indexování souborů, které jede na pozadí - ale myslím že to už zlepšili, dříve se muselo vypínat protože při hodně souborech dost zatěžovalo, teď už asi neindexuje vše nebo se spouští méně často.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Jirik » 19. listopad 2021 10:41

Vše co popsal Panda můžu jen potvrdit. Největší žrout výkonu PC a postupného snižování výkonu, způsobuje postupná aktualizace Windows. (Je otázka zda, zcela vypnout aktualizaci Windows a vždy jen jednou cca za 3 roky přeinstalovat celé Windows vč. aktualizací a pak opět vypnout stahování aktualizací) Chápu, že u některých nových programů, je aktualizace Windows nutná, ale pokud to nepotřebujete tak vám počítač poběží podstatně rychleji /moje zkušenost/. Dostatečný volný prostor na systémovém SSD disku, případně druhém odkládacím SSD disku (nikoliv mechanickém HDD) může zrychlit práci při zápisu a práci na PC. Pravidelné čištění aj. kontrolu PC provádím, jednou za čas ručně, nikoliv aby probíhala kontrola automaticky, např. při rozdělané náročné práci. Rovněž nemám otevřený Web prohlížeč s několika okny najednou při náročné práci kde potřebuji výkon, web prohlížeč žere hodně paměti, případně zapnutých několik dalších programů, které žerou více RAM vypínám. Jo a větší paměť RAM je snad samozřejmostí 16GB a více např. pro video-střih 3D aj.
https://SecreLocal.com - Meet Girls Live Chat - No Verify - Anonymous Sex Dating - [url=https://SecreLocal.com/girls.html] Local Dating Sites [/url]
Jirik

Reputace: +38

Příspěvekod Navstevnik_3 » 19. listopad 2021 11:21

diky za tipy,

detailnejsi stav:

- indexovovani mam vypnute
- aktualizace na win 10 / adobe cc zapnute (ale celkem casto pres cisteni disku odstranuji prebytecne soubory aktualizaci - jsou to mesicne GB)
- disky mam nastavene: nvme ssd - system / nvme ssd - pracovni data / ssd - data a swap / plotnu HDD na velka data (zaplneni mam tak kolem 50% vsude na SSD discich, pak data davam na plotnu)

Jak jsem psal, driv to chodilo krasne a nemuzu rict ze bych delal "vetsi" praci.

Pri tech 64GB ram jsem trochu doufal ze swap nemusim moc resit, ale je pravda ze pri vice programech to mizi rychle.

Jedine co me napadlo, jestli namam spatne rozvrzene instalace:

Na systemu mam vlastne jen WIN, aplikace a pracovni data mam na rychlem nvme ssd - jak to mate resene? Jestli nedat aplikace a system na jeden a data na druhy (uz nevim proc to mam takto).
Navstevnik_3

Příspěvekod Navstevnik_3 » 19. listopad 2021 11:24

A doplneni: jeste me napadlo ze mam celkem hodne fontu (551 MB / 1106 souboru). Delam hodne DTP a je to potreba, ale treba PS s fonty pracuje strasne líně, tak jestli to taky neni velka brzda.
Vetsinu mam asi synchronizovanou pres Adobe CC, tak jestli to nepromazat.
Navstevnik_3

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 11:26

Aktualizace jsou zlo. :-( Dřív jsem používal XP roky bez aktualizací (jsem za routerem), XP jely snad nejlíp ze všech verzí Windows. Teď doma mě W10 musí dlouho ukecávat než je nechám, ale většinou lituju, protože spíš vedou k větším problémům - mizející programy, horší funkčnost, resetování nastavení. Nějak stále nechápu moderní trend "Fungovalo to dobře? Tak to rozvrtáme!" (typicky Office 2019 je proti Office 2003 naprostá katastrofa).
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 11:32

Nezpomaluje to ještě přístup na internet a na lokální síť? Občas na notebooku použiju starý Photoshop CS2, který už není podporovaný - a prvních asi 10 minut je strašně líný s dlouhými odezvami, myslím si že se pokouší o nějaké přístupy na server. Ten CC asi dělá hodně vzdálených přístupů a tak pomalejší odezvy vzdáleného serveru to mohou zpomalovat.

Překvapivě mi počítač hodně zpomaluje i když je větší provoz na lokální síti, např. když někdo jiný v síti stahuje z netu. Zřejmě i když pakety nejsou určené pro můj počítač, tak je vyhodnocuje a tak když je na síti větší provoz, tak mi to počítač znatelně zpomaluje.
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 11:36

Ke swapování disků - pozor, když je swapování povolené, tak systém trochu swapuje i když má dost paměti, protože volnou RAM používá na cache a tak raději nějaká data swapne než aby se vzdal cache. Když se swapování úplně zakáže, tak to může zrychlit.
PandaWild

Příspěvekod Navstevnik_3 » 19. listopad 2021 12:08

Vypnout swap otestuju, trochu se bojim aby to zas pak nehlasilo nedostatek ram a nepadlo to.

S tou siti me nenapadlo, je pravda ze jak pracuji v CC tak kazde ctrl+s - znamena ze se soubor prepise a zacne se nahravat do cloudu podle indikace, mam takto soubory do 250 MB, ale i tak to zatez bude.

Mohu to delat manualne, treba ze zalohovani stopnu a pustim na konci dne, ale trochu se bojim ze zapomenu, preci jen takto mam praci zalohovanou v podstate po minutach a uz se mi nestalo jako drive ze bych predelaval praci jako drive. Ale vyzkousim to take aspon v ramci testu.
Navstevnik_3

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 14:45

Zabraná RAM se dá ohlídat - zapnout si Správce úloh (Ctrl+Shift+Esc), nechat si ho otevřený ve vedlejším okně a sledovat jak se mění zaplnění paměti. Ve Photoshopu je nastavení zabrané paměti, v Ilustrátoru to nevidím (má jen volbu odkládacích disků), ale myslím že umí s pamětí pracovat optimálně tak aby ji nepřečerpal. Možná že se tak zjistí, že těch 64 GB je dostatečných i bez swapování. Já mám 16 GB, ilustrace sice nemám tak rozsáhlé, ale stačilo to vždy v pohodě. Když jsem někdy přečerpal paměť, tak to bylo spíš kvůli tomu, že jsem měl současně puštěných i několik oken Chrome a stalo se, že obrazovka na chvíli zčernala a Chromě spadnul. Ale chápu že spadnutí Ilustrátoru s rozdělanou prací by byl docela průšvih.
PandaWild

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse