Externý HDD sa neuspáva.

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Externý HDD sa neuspáva.

Příspěvekod Bananaboy » 19. listopad 2021 13:08

Prosím vás, potreboval by som pomôcť s externým diskom.

Mám doma asi 8 ročný externý disk ADATA HV610 (1TB) na zálohovanie. Keďže už je plný, tak som si pred dvomi dňami kúpil nový disk tiež od značky ADATA, ale novší model HV620S s vyššou kapacitou 2TB.

V čom je problém?

Zatiaľ čo ten starý disk sa vždy keď ho nepoužívam, po pár minútach uspí (zhasne modrá LED-ka), ten nový sa neuspáva, LED-ka stále svieti a disk sa točí. Bojím sa, aby sa nejak časom nepoškodil, keď bude stále v prevádzke aj naprázdno, keď sa nepoužíva. Neviem, či je to normálne, že sa disk od tej istej firmy sám od seba neuspáva. Už dva dni googlim na internete, ale nedobral som sa žiadneho výsledku. Rozmýšľam ho ísť reklamovať, ale neviem, či je to chyba. Prípadne, dá sa nastaviť uspávanie disku v nejakom programe? Alebo nevadí, keď sa disk stále točí? Alebo je lepšie disk odpájať od PC? Budem vďačný, za každý názor.
Hodnocení: 0
Bananaboy

Reputace: +1077

Re: Externý HDD sa neuspáva.

Příspěvekod PandaWild » 19. listopad 2021 14:32

Ve Windows se myslím nedá nastavovat uspávání pro každý disk zvlášť (leda že by měl vlastní hw vypínání), ale jen globální ve "schématu napájení". Když se nevypíná, nemuselo by to znamenat že nefunguje vypínání, ale naopak že na něj neustále někdo sahá - jako např. automatické indexování souborů ve Windows. Rozbíhání a zastavování je pro disk velká zátěž a může mu víc škodit než nějakou dobu jet naprázdno. Asi bych neuspávání za důvod k reklamaci nepovažoval - muselo by se ověřit připojením jen napájení, bez PC, aby se vidělo zda se sám o sobě umí uspávat.

Dneska už tohle řeším jinak. Současná zařízení už dnes nevydrží dlouho, obvykle ne moc déle než je záruční doba (už mi pár externích harddisků odešlo). Počítat s tím, že disk může kdykoliv odejít a jeho životnost moc neřešit. To znamená neustále zálohovat a kopírovat a to nejlépe odlišnými metodami. Automatickou kopií (SyncBackFree) zálohovat na jiný disk, který je jinak odpojený a uschovaný - rychlá metoda, jen nebezpečí že se omylem do zálohy přenese chyba (např. omylem smazané soubory). Raději mít další 2 externí disky, na které se střídavě po týdnu nebo měsíci udělá zrcadlová záloha změn. Důležité aktuální věci zálohovat na jiné médium, které jinak není běžně připojené k počítači. Počítat s chybami - 1) kdykoliv může odejít hardware některého disku, 2) průrazem zdroje může odejít celý PC včetně všech připojených zařízení (chyba zdroje nebo krátkodobé přepětí v síti), 3) softwarovou chybou se může poškodit struktura disku a stane se nedostupný, 4) chybou uživatele se zanesou chyby kterých si hned nevšimne (např. smazané soubory) a ty se přenesou do záloh.
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 19. listopad 2021 23:09

ADATA - o tom už ani slyšet. Před cca 5 lety jsem si koupila ADATA 720, ten funguje při každodenním užívání bezvadně. Tak jsem si loni koupila ADATA 710 Pro 2TB. Od začátku dělal psí kusy - tikal jako hodinky, pak hlasitě cvakal, projela jsem ho chckdsk - ukázalo to několik vadných sektorů. Reklamovala jsem ho, druhý exemplář to samé. Nyní mám třetí exemplář, ten tiká zatím jen občas. Vypadá to, že celý kontejner těchto disků jim po cestě z Asie asi spadl z lodního jeřábu :mrgreen: Když jsem zalistovala v hodnocení u Alza.cz, tak to vypadá, že nejde o jediný případ.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Marsan » 20. listopad 2021 09:13

zálohuji na Synology 6T, když je zahnutí chová se podle "nálady" někdy usne po hodině nečinnosti a někdy si chroupe celý den i když nic nedělám. Vzdálený přístup jsem za 1rok co ho mám využil max3x tak ho teď pouštím jen když zálohuji
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Bananaboy » 20. listopad 2021 10:28

PandaWild píše:Když se nevypíná, nemuselo by to znamenat že nefunguje vypínání, ale naopak že na něj neustále někdo sahá - jako např. automatické indexování souborů ve Windows.

Díky Pando. Už to vyzeralo dosť nádejne, keď som zbadal, že mám u toho disku fakt zapnutú indexáciu. Tak som ju vypnul, ale žiaľ to nepomohlo. Disk sa stále nevypína.

Inak som si všimol, že ten starý disk (ten ktorý sa vypína) nemá možnosť indexácie. Bude to asi tým, že ten je naformátovaný na FAT32 a tento nový je na NTFS. Tak neviem, či to nehrá nejakú rolu. Všade píšu, že NTFS je lepšie, rýchlejšie, bezpečnejšie a možno v ňom kopírovať neobmedzene veľké súbory, takže formátovať nový disk na FAT32 zrejme nemá zmysel, len preto aby som zistil, či sa bude vypínať.

Tak už fakt neviem, čo by pomohlo. Asi ho budem stále odpájať od PC. Na reklamáciu to zrejme nie je. Disk je inak plne funkčný a som s ním spokojný, len to nevypínanie ma štve.

shalom3 píše:ADATA - o tom už ani slyšet.

Nie som žiadny odborník na disky. Toto je zatiaľ môj druhý externý disk v živote, ale zatiaľ som so značkou ADATA celkom spokojný. Ten starší ADATA externý disk ktorý mám doma, stále vynikajúco funguje. Neviem presne kedy som ho kúpil, ale myslím, že som ho už mal pri predchádzajúcom PC, takže má už určite vyše 8 rokov. To bol jeden z dôvodov, prečo som si opäť kúpil ADATA. Druhý dôvod bol, že v PC obchode kam rád chodím nakupovať komponenty ani inú značku diskov nemajú. :lol: :D Ono každá značka má chybné kusy, alebo celé modelové série, takže je to viac-menej o šťastí aký kus človek kúpi. Ja som napríklad čítal nepekné recenzie na disky Seagate, tak sa im teraz tak nejak podvedome vyhýbam. Naopak ľudia dosť chvália disky Verbatim, ale jediný Verbatim ktorý som u nás videl majú v Kauflande a kupovať tak jemnú elektroniku v Kauflande, by bolo poriadne riziko. Je to tam zavesené len na tom háku v regáli a každý si do toho môže nenápadne buchnúť, alebo kopnúť, no hrôza. Takže lepšie je kupovať disk z vitríny v PC obchode. A ako som napísal, u nás majú len ADATA. Inak pokiaľ viem, tak firma ADATA disky asi ani nevyrába. Oni len montujú do svojich zariadení disky iných výrobcov. Napríklad, v tomto novom disku ADATA H620S, ktorý som si kúpil je údajne disk TOSHIBA. Aspoň tak som sa dozvedel na internete. Neviem to potvrdiť, nerozoberal som ho. U interných diskov som verný značke Western Digital. Mal som ich disky zatiaľ vo všetkých počítačoch. No externé Western Digital u nás nemajú, takže smola. Z internetu objednávať nechcem, to by dopadlo asi podobne ako kúpiť disk v Kauflande. :D
Bananaboy

Příspěvekod PandaWild » 20. listopad 2021 10:55

Ještě Windows s disky dělají při nečinnosti defragmentaci (i u NTFS), ta by měla jít také vypnout a může způsobovat probouzení disků. Ve W10 se otevře přes Start zadáním Defragmentace.

Stále disk odpojovat by asi nebylo dobré řešení - protože by se musel vytahovat i z konektoru a to by znamenalo spíš vytahovat u disku, protože druhý konec bude zezadu. Já používám externí disky WD nebo Seagate 1-5TB (bude jich asi tak 12), spíš jsem teď přešel na Seagate a jsem s nimi spokojený. Ty Westerny mají jakousi nevýhodu, že když jsou připojené k PC během startování systému (Windows 10, bylo to tak na více PC), tak je systém nepřipojí a dokonce jaksi divně přenastaví USB interface, že pak jede pomalu nebo vůbec. Jeden WD jsem používal jako pracovní, na kterém jsem dělal a tahal ho mezi prací a domovem, to znamená neustále odpojovat a připojovat. Po pár letech začal zlobit, výpadky, chyby v souborech, zachránil jsem z něj většinu dat a postupně se odporoučel úplně. Myslím že hlavní příčinou byla neustálá manipulace s konektorem, možná jen vznikl studeňák. Ne že by to byla chyba harddisku, odsloužil si toho hodně, jen že častá manipulace s konektorem může škodit. Zajímavé že žádný z těch disků se mi sám neuspává, tak mě ten požadavek překvapil, protože mě ani nenapadlo to chtít. :-) Když s diskem hodně dlouho neplánuji dělat, tak ho odpojím, ale to je jen tak 1x nebo 2x denně.
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 20. listopad 2021 11:10

Přesně jak píšeš, i já jsem si ten disk koupila na základě letitých zkušeností s předchozím diskem stejné značky. Mám i několik Adata flash disků, také v pohodě (ale nepoužívám je tak intenzivně).
Za sebe bych Ti spíš doporučila ho co nejintenzivněji používat a sledovat, jestli se neprojeví další závady - kvůli případné reklamaci.
Ale přiznám se, že nějak moc disky nesleduji, jestli se vypínají - mám pocit, že jak pod Windows tak i v Linuxu svítí pořád. Formátování používám hlavně NTFS, protože to umí jak Windows tak i Linux, někdy si udělám další partition s formátováním podporovaným jen linuxem. Nervózní jsem až v momentě, kdy začne disk vydávat nějaké zvuky.
HW nakupuji přes internet celkem běžně a v pohodě, navíc je možnost vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu (některé obchody poskytují i delší dobu). Samozřejmě nakupuji jen u velkých a známých obchodů.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Bananaboy » 20. listopad 2021 16:54

Keď mám napísať pravdu, tak keby sa mi ten starší disk neuspával, tak by som ani ja netušil, že sa disky uspávajú a vôbec by som to neriešil. Ja som si vždy myslel, že uspatie disku počas jeho nečinnosti ho chráni a predlžuje životnosť, ale ako v posledných dňoch pátram na internete, tak sa dozvedám názory, že uspávanie je skôr na to, aby sa šetrila energia batérie v notebooku ku ktorému je disk pripojený. Takže teraz "babo raď" kde je vlastne pravda. Každopádne je to dosť dobrá funkcia, veď keď napríklad celý deň disk nepoužívam, tak sa nemusí zbytočne točiť a môže byť radšej uspatý. Dozvedel som sa, že časté zapínanie a vypínanie disku nesvedčí, ale stále točenie aj keď disk nepoužívam asi tiež nebude úplne ono. Stiahol som si do PC aj program CrystalDiskInfo a dozvedel som sa veľa zaujímavých vecí o diskoch, akú majú teplotu, koľko majú odpracovaných hodín, koľkokrát boli za svoj "život" spustené a podobne. Dozvedel som sa aj, že ten nový disk podporuje funkciu APM (Advanced Power Managment), ktorá je zrejme zodpovedná za uspávanie disku, takže už mám takmer istotu, že by sa ten disk mal uspávať. Ešte tak zistiť prečo sa neuspáva. Čo sa týka tej defregmentácie, tak som pozeral a mám nastavenú defragmentáciu na každú stredu o 1:00 v noci (Windows 7). Takže ak sa systém drží plánu a defragmentuje skutočne len v stredu v noci, tak to asi nebude príčina neuspávania v iné dni.

Som rád Pando, že si vyvrátil moje pochybnosti o Seagate diskoch. S 12 diskami máš už určite bohatšie skúsenosti so zálohovaním ako ja s dvomi diskami. To je tak... Pár ľudí natrafí na vadné kusy, napíšu o tom recenzie, človek si to prečíta, myslí si, že je to pravda a potom sa bojí kúpiť disk určitej značky a pritom to ani nemusí byť pravda. Proste len mali smolu na vadné kusy. A tak je to aj s iným tovarom. Veľa ľudí sa dnes riadi podľa recenzií.

Čo sa týka odpájania od PC. Plánujem na disk zálohovať hlavne veci, ktoré nebudem potrebovať denne. Fotky (rozumej mobilné výcvaky z výletov), vektory, videá a pod. Asi bude stačiť, keď ho pripojím k PC 1 až 2x mesačne, tak snáď moc nezničím USB konektor. Samozrejme by som ho mal radšej stále pripojený, ale keď sa neuspáva, tak asi nemá zmysel, aby bežal celý mesiac naprázdno kvôli dvom zálohám. Je to hodne aj o pohodlnosti. Človeku sa väčšinou nechce keď si zmyslí zálohovať hoci aj v noci šmátrať vzadu za počítačom a pripájať disk.
Bananaboy

Příspěvekod PandaWild » 20. listopad 2021 17:37

Dlouhodobě tak nějak pendluji mezi WD a Seagate, podle toho která firma má zrovna u disků nějaké vroubky (např. se jednu dobu Seagaty hodně zahřívaly a hlučely). Ale jinak jsou obě značky špičky na které se celkem dá spolehnout.

V počítači mám Seagate Barracuda 4 TB a tam lituji že jsem nedal na recenze. V recenzích mu vytýkali, že dělá podivné zvuky jako když se nadmíru často uspává a zase hned probouzí. Bohužel se to potvrdilo - každou chvíli zarachotí a zavrčí, jako když se zastaví a zas roztočí. Je to nepříjemný zvuk a zneklidňující. Zpočátku jsem proto dokonce myslel že je vadný. U jiných disků jsem takové chování nepozoroval. Ale už mi funguje spolehlivě mnoho let a kromě toho zvuku nedělá nic špatného a funguje spolehlivě, tak je to zřejmě jenom estetický vroubek.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 20. listopad 2021 18:11

Tento počítač je už môj tretí. Je v ňom WD (2TB). Oni majú tie disky nejak označené farbami. Tento môj interný WD disk je tuším "Red". Z predchádzajúceho (druhého) počítača som si vybral a vložil do volného slotu tretieho (súčasného) počítača tiež WD (300GB). Ten predošlý počítač bol kúpený v roku 2009, takže ten disk už ťahá pekný, dvanásty rok. Teraz mám v PC tieto dva interné WD a ešte špekulujem nejak pripojiť úplne prvý disk z prvého počítača tiež WD (80GB). Ale to je disk z roku 2002 a má nejaké iné rozhranie ako súčasné SATA. Musel by som dokúpiť redukciu. Nejak sa mi do toho nechce. Trochu sa bojím sklamania, že ten disk už nepôjde, ale zase na druhej strane ak by išiel, tak by som na ňom našiel hotové poklady z mojich počítačových začiatkov na ktoré som už dávno zabudol. :lol: Hlavne na starých renderoch z Blenderu by som sa náramne pobavil. :lol:
Bananaboy

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse