Analog

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Analog

Příspěvekod cristo » 10. duben 2022 10:28

Máte někdo zkušenost s nahráváním naskenovaných negativů, pozitivů na fotobankách? Může to mít nějakou přidanou hodnotu?
Hodnocení: 0
cristo

Reputace: 0

Re: Analog

Příspěvekod ivusakzkrabice » 10. duben 2022 15:19

Myslím, že budou spíš buzerovat na šumu a detailech vzniklých digitalizací. Myslím, že ta doba, kdy to bylo zajímavé je pryč. Svého času byly určitě zajímavé oskenované diapozitivy, ale to tak před 10ti a víc lety. Navíc si myslím, že by s digitalizací bylo více práce než budoucího přínosu (v dolarech myšleno).
ivusakzkrabice

Reputace: +742

Příspěvekod shalom3 » 10. duben 2022 15:34

Možná snad by měly šanci jedině nějaké záběry, které se už dnes nedají nafotit - např. již neexistující budovy. Sebelepší sken těžko může konkurovat dnešní fototechnice. Ale i tak si myslím, že prodeje by byly prakticky ojedinělé.
shalom3

Reputace: +1140

Příspěvekod Ubu Mbekele » 11. duben 2022 08:44

Skeny diapozitivů i negativů prodávám. Médium je vedlejší. Podstatný je obsah. Mám i několik bestsellerů na negativech. Důležitý je postproces a dobré odšumění. Skenovat se ale vyplatí jen to nejlepší a neopakovatelné.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod cristo » 11. duben 2022 10:52

Ubu Mbekele píše:Skeny diapozitivů i negativů prodávám. Médium je vedlejší. Podstatný je obsah. Mám i několik bestsellerů na negativech. Důležitý je postproces a dobré odšumění. Skenovat se ale vyplatí jen to nejlepší a neopakovatelné.

Tak tam přeci jen zkusím něco nahodit, skener na to mám dobrý, ale s tím šumem bude asi trochu problém, nejvíc toho mám nafoceného na 400. Těch fakt dobrých fotek (obsahově i kvalitou) moc nebude, tak u toho tolik času neztratím.
cristo

Příspěvekod PandaWild » 11. duben 2022 13:05

Nevím sice jak vypadají jiné skeny, možná že z toho fakt někdo dělá kvalitní fotky, ale - kolega v práci byl letitý fotograf na analog. Považoval se za dobrého zkušeného fotografa a chlubil se vždy tím, jak jsou jeho fotky kvalitní proti digitálu, dobré barvy - ale když mi ukazoval skeny diapozitivů - i podprůměrný digitál by fotil líp. :roll: Malé rozlišení, neostré, mizerné barvy. Někdy si lidé myslí jaké mají poklady, ale může to být jen jejich mylný subjektivní názor. Podobně když jsem začínal s fotobankami, tak to bylo z důvodu, že jsem měl velké množství fotek, tak abych je měl kde uplatnit - ale fotobanky mi ukázaly, že můj archiv byl nepoužitelný podřadný odpad. Je možné, že to může být i případ tazatele. Ale to se zjistí až vyzkoušením.
PandaWild

Reputace: +1984

Příspěvekod Ubu Mbekele » 11. duben 2022 14:46

Pokud bylo kvalitní sklo, správná expozice, dobrý skener a trochu vědomostí o postprocesu, tak vzniknou hodně slušné obrázky. Skenovat na maximální rozlišení, odšumět, udělat barvy, zmenšit na polovinu a doostřit. Jeden ze skenů jsem měl jako titulku Shutterstocku. Dodnes se velmi dobře prodává.
+Marsan Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod GreatWhite » 12. duben 2022 22:04

jak se řeší na fotobankách zděděné diapozitivy nebo fotografie třeba po dědovi, které by se daly použít? Máte s tím nějaké zkušenosti?
GreatWhite

Reputace: +159

Příspěvekod ivusakzkrabice » 15. duben 2022 06:18

shalom3 píše:Možná snad by měly šanci jedině nějaké záběry, které se už dnes nedají nafotit - např. již neexistující budovy. Sebelepší sken těžko může konkurovat dnešní fototechnice. Ale i tak si myslím, že prodeje by byly prakticky ojedinělé.

To je pravda, třeba takové záběry života v ulicích z Iráku 70tých let jsou velmi zajímavé a mnohé zpravodajské agentury si jich ve svých archivech váží. Jen nevím, zda je ocení takový běžný šutrštokový neanglicky mluvící posuzovač, které všude vidí prach, rozostření a neanglické popisy :D
ivusakzkrabice

Reputace: +742

Zpět na O focení